Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 9:58
Čas čítania 1:29
Viktor Kniš

Chaos v opatreniach: Do práce stačí 14 až 21 dní starý AG test, v rovnakom okrese sa na poštu bez 7-dňového nedostaneš

ZDRAVIE COVID AUTOMAT OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vláda prijala uznesenie, z ktorého vyplýva ešte väčší chaos ako doteraz. Týka sa najmä povinného testovania.

Vláda včera v neskorých večerných hodinách prijala uznesenie, ktoré sa týka zavedenia Covid automatu od 8. februára. Ide o systém, na základe ktorého je možné na regionálnej úrovni uvoľňovať opatrenia v prípade, že sa zníži počet ľudí v nemocniciach a reprodukčné číslo alebo priemerný počet nakazených za 7 dní. 

Je rozdiel, či chceš ísť do práce, do banky alebo do prírody v inom okrese autobusom

Uznesenie nepodporilo hnutie Sme Rodina. „Robia bláznov z ľudí, robia bláznov z nás,“ vyhlásil Milan Krajniak, podľa ktorého na Slovensku vládne chaos a hnutie sa na ňom nechce podieľať. 

Najnejasnejší bod sa týka povinného testovania obyvateľov. Vláda totiž rozhodla, že aj napriek tomu, že je celá krajina v tzv. „čiernej fáze“, ľudia z okresov s lepšou pandemickou situáciou sa budú testovať menej často. 

Zamestnanci v okresoch so stupňom varovania III a IV podľa Covid automatu sa budú v zamestnaní preukazovať najviac 7 dní starým testom, v okresoch stupňa varovania II 14 dní starým testom a v okresoch stupňa varovania I 21 dní starým testom. 

Matovič, Kračí
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kto potrebuje 7 dňový test za každých okolností?

Vládne uznesenie prinieslo aj chaotické pravidlo, z ktorého vyplýva, že musíme rozlišovať, či ideme do práce alebo za službami, ktoré v súčasnosti môžu byť otvorené. Kým v „ružových“ okresoch stačí 14 dní starý test na cestu do práce, ak chceme ísť napríklad do banky alebo na poštu, aj naďalej potrebujeme 7 dní starý AG test.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Povolené budú cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom. Najviac 7 dní starý test taktiež potrebuje každý, kto cestuje v hromadnej doprave, hoci aj v okresoch stupňa varovania I.

So 7-dňovým negatívnym testom povoľujú vstup:

  • banky, poisťovne, pošta (vrátane výdajných miest e-shopov)
  • čistiarne odevov, opravovne obuvi a šatstva, servisy bicyklov, servisy telekomunikačnej techniky, servisy motorových vozidiel, čerpacie stanice, STK
  • záhradkárstva

Negatívny test nie je potrebný:

  • pri nákupe s cieľom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb
  • v najbližšej maloobchodnej predajni ani v lekárenskom zariadení
  • v zdravotníckom zariadení pri návšteve s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti alebo sprevádzania blízkej osoby a príbuzného
  • v zariadení, kde sídli všeobecný lekár či pediater danej osoby
  • pri ceste na PCR alebo antigénový test na ochorenie COVID-19
  • na pohrebe, sobáši či krste blízkej osoby
  • na zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá (venčenie, nákup potravy) 
Odporúčané
ZMENY COVID AUTOMATU: Čo sa zmení, kto sa musí testovať a pre koho platia výnimky? ZMENY COVID AUTOMATU: Čo sa zmení, kto sa musí testovať a pre koho platia výnimky? 6. februára 2021, 9:11
Domov
Zdieľať
Diskusia