Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 9:11
Čas čítania 5:48
Viktor Kniš

ZMENY COVID AUTOMATU: Čo sa zmení, kto sa musí testovať a pre koho platia výnimky?

ZDRAVIE COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Vláda zasadala v pondelok, utorok aj v piatok a výsledkom je zmena Covid automatu plná chaosu a nejasností.

Vláda na Slovensku predĺžila núdzový stav. Plošné skríningové testovanie neprinieslo požadovaný efekt. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva znížili počet nakazených koronavírusom približne o 23 %. 

Situácia je naďalej veľmi zlá, v nemocniciach je aktuálne 3626 ľudí, dobrou správou je, že v karanténe je menej zdravotného personálu.  

Slováci budú potrebovať od 10., resp. 15. februára negatívne výsledky testov na cestu do práce, otvárajú sa však záhradkárstva a opravovne šatstva. Aj keď je Slovensko naďalej v „čiernej fáze“, pre potreby povinného pravidelného testovania vláda rozdelila krajinu na okresy. V jednoduchosti sme princíp testovania aj zoznam jednotlivých okresov popísali v aktuálnom prehľade, ktorý vysvetľuje fungovanie Covid automatu od 8. februára. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Za akých podmienok sa na Slovensku otvárajú školy, ktoré deti sa môžu vrátiť a kedy ich môžu opäť zavrieť
  • Aké obchody sa po novom otvárajú a čo bude zatvorené, kým bude Slovensko v „čiernej fáze“
  • Kedy približne by sa mohlo Slovensko presunúť do „bordovej fázy“ a ako bude následne prebiehať uvoľňovanie
  • Kto potrebuje negatívny výsledok PCR testu kvôli práci a ako často sa musíme testovať
  • V ktorých 50 okresoch potrebuješ test od 10. februára a kde ti bude stačiť otestovať sa raz za 3 týždne
  • Ako sa menia pravidlá pri návrate zo zahraničia

Zapíname Covid automat. Ako funguje? 

Od 8. februára sa bude Slovensko riadiť podľa tzv. Covid automatu, ktorý je definovaný 7 fázami od najlepšej zelenej po najhoršiu čiernu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí predpokladá, že krajina bude po zapnutí nového systému niekoľko týždňov čierna. Kým sme v „čiernej fáze“, Slovensko sa na regióny nerozdeľuje.

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

Až keď klesne počet hospitalizovaných pod 3-tisíc a zlepší sa jedno z dvoch ďalších kritérií, všetky okresy budú v „bordovej fáze“. Potom už môžu regióny meniť farbu aj samostatne. 

Okrem počtu hospitalizovaných rieši Covid automat priemerný počet nových prípadov za sedem dní (PCR +AG) a efektívne reprodukčné číslo. Momentálny priemerný počet nových prípadov za 7 dní je 4894 a reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 0,95 až 1,03.

V prípade reprodukčného čísla komplikujú situáciu mutácie, ktoré sa na území našej krajiny vyskytujú. Britská zvyšuje reprodukčné číslo približne o 0,4. 

Covid automat
Zdroj: MZ SR

Začíname v čiernej fáze. Ako bude vyzerať život na Slovensku?

Čierna fáza sa nebude zásadným spôsobom líšiť od pravidiel a opatrení, ktoré máme zavedené v súčasnosti. Vláda predĺžila núdzový stav a s ním aj zákaz vychádzania. Udelila však niekoľko výnimiek.

Oproti pôvodnému návrhu však ministri spravili niekoľko zmien – napríklad zostanú otvorené veľké fabriky a firmy s veľkým počtom zamestnancov, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu. Zmena sa týka aj tzv. homeoffice, od 8. februára je totiž povinný a inšpekcia bude môcť na základe podnetov občanov kontrolovať, či zamestnávateľ umožnil prácu z domu každému, komu to náplň práce umožňuje. 

Odporúčané
Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení) Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení) 22. novembra 2021, 6:30

Obchody: V „čiernej fáze“ sú otvorené len „esenciálne obchody a služby”. Bude platiť pravidlo na obmedzený počet ľudí – 1 človek na 15 metrov štvorcových. V platnosti zostávajú nákupné hodiny pre seniorov od 9 do 11 ráno, tí však môžu nakupovať aj mimo týchto vyhradených hodín. V platnosti zostane aj pravidlo týkajúce sa veľkooobchodných reťazcov (Tesco, Kaufland, Lidl, Billa), ktoré predávajú okrem potravín či drogérie aj zmiešaný tovar. Ten zatiaľ stále nie je možné predávať.

Od 8. februára sa otvárajú záhradkárske potreby, podľa ministra zdravotníctva by totiž mali mať Slováci v tomto období prístup k sadeničkám. Otvoria sa aj opravovne šatstva.

Služby a kostoly: Zatvorené zostávajú aj bežné služby pre občanov vrátane kaderníctiev, posilňovní, wellness a bazénov. Zatvorené budú naďalej aj múzeá, galérie a výstavné siene.

Zatiaľ nie sú otvorené ani kostoly. Online prenos bohoslužieb z kostolov je možný, „prenosový“ tím môže mať max. 6 osôb. Sobáše, pohreby a krsty sa môžu konať bez spoločenskej časti. Pohrebných obradov sa teoreticky môže zúčastniť na výnimku aj viac ako 6 osôb, všetci však musia mať negatívny výsledok PCR testu nie staršieho ako 12 hodín.

Reštaurácie: Naďalej platí zákaz konzumovania jedál a nápojov vo vnútorných aj vonkajších častiach prevádzky či v jej blízkosti.

Lyžiarske strediská a hotely: Zatvorené zostávajú vleky aj všetky hotely a lyžiarské strediská. Výnimku majú len karanténne zariadenia či ubytovanie pre potreby kritickej infraštruktúry a dlhodobé ubytovanie.

Matovič
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Testovanie pre zamestnancov je povinné. Niekde raz za 7 dní, inde raz za 14 alebo 21 dní, ale...

Každý Slovák, ktorý nemôže pracovať z domu, sa bude musieť vedieť preukázať v prípade vyzvania negatívnym výsledkom testu. Aj keď sa Slovensko nachádza v tzv. „čiernej fáze“, vláda sa dohodla, že výhradne v prípade pravidiel testovania urobí regionálne rozdiely.

Odporúčané
Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky 18. novembra 2021, 18:02

Tieto regionálne rozdiely nebudú platiť v prípade cestovania hromadnou dopravou – každý, kto cestuje vlakom alebo autobusom, bude potrebovať najviac 7 dní starý negatívny test. 

Zamestnanci v okresoch so stupňom varovania III a IV podľa COVID automatu sa pri vstupe do priestorov zamestnávateľa budú musieť od 10. februára preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní. Test si musia spraviť najneskôr do 10. februára. 

Zoznam
Zdroj: MZ SR


Zamestnanci v okresoch stupňa varovania II podľa COVID automatu sa pri vstupe do priestorov zamestnávateľa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 14 dní.

V prípade okresov so stupňom varovania I postačí test nie starší ako 21 dní. V oboch prípadoch treba test od 15. februára.

Zoznam
Zdroj: MZ SR


Nariadenie sa týka režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa. Prevádzkami sa na účel tejto vyhlášky rozumejú všetky verejné aj súkromné budovy a objekty, vrátane budov orgánov verejnej moci, prevádzkované za komerčným aj nekomerčným účelom, okrem domov, bytov a iných priestorov slúžiacich na bývanie.


"Prevádzkovatelia zariadení a zamestnávatelia sú povinní na všetky vstupy viditeľne umiestniť oznam o zákaze vstupu a výnimkách zo zákazu vstupu podľa tejto vyhlášky," uviedla hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. Prevádzkovateľ zariadení je oprávnený požadovať predloženie dokladu o negatívnom teste, respektíve doklad o výnimke. Rovnako je oprávnený do týchto dokladov nahliadnuť.

Odporúčané
PREHĽAD: Toto je lockdown pre nezaočkovaných, vyhlásil Heger. Vláda predstavila nové opatrenia PREHĽAD: Toto je lockdown pre nezaočkovaných, vyhlásil Heger. Vláda predstavila nové opatrenia 18. novembra 2021, 14:23

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 už ľudia nebudú potrebovať na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom. Naďalej platí zákaz cestovania mimo okresy do iných domácností. 

Pozor! Treba rozlišovať cestu do práce a cestu za službami

Vládne uznesenie prinieslo aj chaotické pravidlo, z ktorého vyplýva, že musíme rozlišovať, či ideme do práce, alebo za službami, ktoré v súčasnosti môžu byť otvorené. Kým v „ružových“ okresoch stačí 14 dní starý test na cestu do práce, ak chceme ísť napríklad do banky alebo na poštu, aj naďalej potrebujeme 7 dní starý AG test. 

So 7-dňovým negatívnym testom povoľujú vstup:

  • banky, poisťovne, pošta (vrátane výdajných miest e-shopov)
  • čistiarne odevov, opravovne obuvi a šatstva, servisy bicyklov, servisy telekomunikačnej techniky, servisy motorových vozidiel, čerpacie stanice, STK
  • záhradkárstva

Negatívny test nie je potrebný:

  • pri nákupe s cieľom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb
  • v najbližšej maloobchodnej predajni ani v lekárenskom zariadení
  • v zdravotníckom zariadení pri návšteve s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti alebo sprevádzania blízkej osoby a príbuzného
  • v zariadení, kde sídli všeobecný lekár či pediater danej osoby
  • pri ceste na PCR alebo antigénový test na ochorenie COVID-19
  • na pohrebe, sobáši či krste blízkej osoby
  • na zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá (venčenie, nákup potravy) 
Odporúčané
Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru 5. februára 2021, 14:30

Otvárame školy, ale...

Od pondelka 8. februára sa do škôl budú môcť vrátiť žiaci prvého stupňa základných škôl a taktiež žiaci končiacich ročníkov stredných škôl. Otvorené budú aj materské školy, umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty.

Otváranie škôl je dobrovoľné a rozhodovať o ňom budú výhradne samosprávy, resp regionálne úrady verejného zdravotníctva podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v konkrétnom okrese. 

Zapína sa tiež tzv. školský semafor, na základe ktorého môže hygienik v konkrétnej obci nariadiť zatvorenie školy alebo škôlky v prípade, že sa situácia náhle zhorší. 

Podmienkou pre návrat študentov do škôl bude povinné testovanie antigénovými testami. V prípade prvého stupňa (žiakov do 10 rokov) musí byť otestovaný aspoň jeden z rodičov, v prípade stredoškolákov sa musí negatívnym testom preukázať aj študent. Testovanie študentov a následná účasť na vyučovaní nie je povinná – v takom prípade však žiaci nebudú dostávať plnohodnotnú dištančnú vyúčbu, ale len konzultácie a zadania. V takom prípade naviac rodičom nepreplatia OČR.

Internáty sa otvárať nebudú, ak študent nemôže dochádzať do školy denno-denne, musí zostať na dištančnom vzdelávaní.

V čiernej fáze sa nebudú otvárať posledné ročníky základných škôl, to podľa ministra predpokladá situácia v červenej fáze.

Krajčí
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Predlžuje sa karanténa pri návrate zo zahraničia

Po príchode z rizikových krajín bude od pondelka 8. februára od 6.00 h po novom nutné absolvovať nie 10-dňovú, ale 14-dňovú izoláciu. Osoba bude po novom testovaná RT-PCR metódou nie na 5., ale na 8. deň po príchode. 


Od pondelka teda bude platiť, že osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko a nepreukážu sa negatívnym RT-PCR testom vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín, musia ísť do domácej izolácie. V prípade Česka a Rakúska môže ísť aj o negatívny antigénový test nie starší ako 72 hodín.

Odporúčané
Lekári bijú na poplach, zdravotníctvo na Slovensku môže skolabovať. Antivaxeri plnia nemocnice a potom sa sťažujú a vyhrážajú Lekári bijú na poplach, zdravotníctvo na Slovensku môže skolabovať. Antivaxeri plnia nemocnice a potom sa sťažujú a vyhrážajú 10. novembra 2021, 9:30

V praxi to bude vyzerať tak, že osoba bude najskôr na ôsmy deň testovaná, v prípade získania negatívneho výsledku testu sa jej izolácia skončí. V prípade, že sa osoba na testovaní nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, tá sa jej končí po 14 dňoch. Deti do desať rokov nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Späť
Zdieľať
Diskusia