Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2021, 14:30
Čas čítania 12:21
Viktor Kniš

Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru

POLITIKA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Roberta Fica dnes môže trápiť mnoho momentov z minulosti. Nie sú to len stretnutia s Norbertom Bödörom, Jaroslavom Haščákom či mafiánom Antoninom Vadalom, ale aj bytová otázka a vražda Jána a Martiny.

Robert Fico nedávno pripustil, že sa minimálne raz stretol s Norbertom Bödörom v centrále Smeru – len pár dní predtým ako zobrali Mariana Kočnera do väzby. Priznanie prišlo krátko po výpovedi bývalej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti Moniky Jankovskej. Tá vypovedala, že oligarchu z Nitry stretla na Súmračnej, keď išla za Ficom. 

Spájajú ich aj ďalšie konkrétne momenty – potvrdené telefonáty na Ficov sekretariát, údajná účasť N. Bödöra v centrále Smeru počas volebnej noci, návšteva expremiéra v hoteli Zlatý kľúčik a koniec koncov aj tučné zákazky pre Bonul.

Odporúčané
„Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať? „Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať? 16. októbra 2019, 16:19

Ak by bola spolupráca s Norbertom Bödörom jediný problém Roberta Fica, pravdepodobne by naďalej mohol oduševnene na tlačovkách hovoriť, že vplyvný podnikateľ je politickým väzňom, podobne ako to vyhlasuje o bývalom špeciálnom prokurátorovi Dušanovi „62:0“ Kováčikovi. 

Robert Fico však počas svojej politickej kariéry stretol oveľa viac toxických ľudí a s niektorými z nich mohol mať v minulosti aj užší kontakt. Či už priamo, alebo sprostredkovane – napríklad cez Máriu „bola som u Merkelovej“ Troškovú. 

Dvakrát sa pokúsil z vysokej politiky odísť, nepodarilo sa mu však vyhrať prezidentské voľby ani obsadiť post šéfa ústavného súdu.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Fico priznal strenutie s Bödörom a aké ďalšie prepojenia medzi nimi existujú
  • Ako je Fico prepojený s odsúdeným mafiánom Vadalom
  • Prečo už Kiska nie je jediný činiteľ, čo tvrdí, že Slovensko bolo počas vlády Fica mafiánsky štát
  • Komu všetkému ďakoval Fico za kus dobre odvedenej práce
  • Aké momenty z jeho kariéry naznačujú, že mohol mať problém s alkoholom
  • Čo bolo zatiaľ posledným „klincom do rakvy“ pre Roberta Fica

Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu: „Z káuz expremiéra považujeme za kľúčové najmä kauzu nahrávky, kde respondent spomína, že zohnal peniaze vlastnou hlavou, stretnutie Roberta Fica s Jaroslavom Haščákom v konšpiračnom byte známe z kauzy Gorila, kde spolu dlho dopodrobna rozoberali politické a voličské stratégie, ale tiež opakované podozrenia z užívania neprimerane vysokého majetku.“

Fico
Zdroj: TASR/Marko Erd

1. Cola s Haščákom

Robert Fico nemal rád kávu, kofeín teda prijímal iným spôsobom. Krátko po tom, ako si hlas podobný expremiérovi vypýtal „obyčajnú Colu“, už prišla reč na zobchodovanie postu ministra zdravotníctva.

Z konverzácií vyplýva, že finančná skupina Penta má o kreslo záujem, keďže veľká časť jej podnikania sa zameriava práve na nemocnice a lekárne.

Robert Fico a Jaroslav Haščák sa podľa prepisov aj zvukovej nahrávky, ktorej autenticita zatiaľ nebola potvrdená, údajne bavili o politike aj o zdravotníctve. Do bytu vraj chodil aj už zosnulý František Határ, Ficov asistent, ktorého médiá označovali za „predĺženú ruku“ predsedu strany. Határ mal žiadať Jaroslava Haščáka o peniaze pre ľudí zo Smeru.

Nahrávka mala vzniknúť v rokoch 2005, resp. 2006, reálne však kauza prepukla až v momente, keď uzrel svetlo sveta jej prepis v roku 2011. Jeho zverejnenie vtedy spustilo masové protesty „Gorila“. Kauza sa však týkala najmä vtedajšej vládnej SDKÚ-DS, naopak Smeru v predčasných voľbách v roku 2012 vôbec neublížila – Fico vtedy suverréne vyhral a Smer mohol vládnuť sám. Gorila opäť ožila v októbri 2019, keď dostali médiá anonymný email s 39 hodinovým audiom. V skutočnosti kauzu oživil Marian Kočner, u ktorého počas domovej prehliadky našli voľne pohodený USB kľúč s kópiou nahrávky.

Ešte živšia je kauza od zadržania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý kauzu Gorila zobral pod svoje krídla. Aj keď je stále otázne, či niekedy príde na vyšetrovanie obsahu nahrávky, minimálne z obchodovania s ňou je dnes Jaroslav Haščák obvinený po masívnom zásahu NAKA v sídle Penty. 

Až tento moment a dopytovanie novinárov zahnalo Roberta Fica do situácie, kedy takmer vykričal, že Coca-colu na Vazovovej pil. Jediné, čo Haščák môže polícii o Robertovi Ficovi vyšetrovateľom povedať je, či to bola normálna alebo diétna kola, myslí si trojnásobný expremiér. „Ak je Gorila pravdivá, vôbec ma nezaujíma, že Haščák dal niekomu peniaze, aby si spis kúpil. Mňa zaujíma, koľko ukradli pri privatizácii a ako si to tam za druhej Dzurindovej vlády delili,“ vyhlásil Fico.

Podľa Xénie Makarovej z Nadácie zastavme korupciu však správanie Roberta Fica naznačuje, ako skutočnosti kauzu vníma: „Kauza Gorila určite naznačuje mnoho podozrení najmä v oblasti efektívneho nakladania s verejným majetkom. V každom prípade, vytrvalosť, s akou expremiér odmietal roky vôbec reagovať na otázky, či v tom byte bol, pil kolu a diskutoval s Haščákom naznačuje, že to pre neho aj stranu Smer nie je príjemná téma,“ uviedla Makarová z NZK. 

2. Noro, Bonul, šéf, šéfino

V roku 2012, keď Smer získal vo voľbách vyše 40 %, zabezpečovala ochranu ich volebnej centrály bezpečnostná firma Bödörovcov – Bonul.  Robert Fico navštívil večierok Bonulu v roku 2014 a následne tam chodil pravidelne.

Šéf Smeru koncom novembra 2020 nevylúčil, že Norbert Bödör bol aj v sídle strany na Súmračnej. V snahe ubrániť sa priznal, že práve syn Miroslava Bödöra Norbert má vo firme Bonul dôležité slovo.

„Nevylučujem, že pán Bödör mohol byť v Smere, pretože sme spolupracovali s touto veľkou súkromnou bezpečnostnou službou v minulosti, pokiaľ išlo o poskytovanie služieb na veľké podujatia,” reagoval Fico na Jankovskej výpoveď, ktorá tvrdí, že keď išla za Ficom v roku 2018, práve od neho odchádzal N. Bödör.  

Najmä Kočnerova Threema ukázala, že vzťah Norberta Bödöra a Roberta Fica mohol byť veľmi intenzívny. V šifrovanej komunikácii ho oslovujú ako „šéf“. „Všetci členovia vlády, keď som bol predsedom vlády, aj vtedy aj teraz ma nazývajú šéf, šéfino, šéfinko. Môžete si teda vybrať, ktoré z týchto slov sa vám najviac páči,“ reagoval v septembri 2019 Robert Fico na údajný kontakt s oligarchom z Nitry. 

Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

O prepojeniach Smeru a bezpečnostnej služby Bonul z Nitry dnes už nehovoria len kamarátske stretnutia a lukratívne miliónové zakázky.

„Je zrejmé, že Kočner koná spoločne s Norbertom Bödörom v prospech politickej strany Smer. Podľa komunikácie je ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi, je mu verný, obetuje sa pre Smer, navrhuje a podniká kroky na to, aby sa strana Smer udržala pri moci, a to aj za vlastné peniaze...“ píše sa v správe vyšetrovateľa o Threeme z roku 2019, ktorú získal Denník N.

Norbert Bödör je dnes obvinený zo zosnovania organizovanej zločineckej skupiny vysokopostavených policajtov, ktorých mal riadiť. 

Členovia zločineckej skupiny odovzdávali všetky informácie Bödörovi a ten ich „podľa vlastného záujmu ďalej odovzdával ďalším nepovolaným osobám pre účely ich následného využitia, najmä v prospech členov politickej strany Smer, ktorí takto získavali neoprávnené výhody v politickom súboji,“ píše sa v uznesení o vznesení obvinenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii.  

10 fatálnych chýb, toxických kontaktov a starostí Roberta Fica: Po 30 rokoch vo vysokej politike neodpovedá na otázku, kde býva
Zdroj: Refresher

3. Talianska domácnosť na úrade vlády

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93725 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Robert Fico dostatočne nevysvetlil údajnú nahrávku medzi ním a členom talianskeho podsvetia Antoninom Vadalom
  • Aký vzťah mala Ficova asistentka Mária Trošková a Antonin Vadala
  • Prečo bolo podľa šéfa SIS  Slovensko za vlády Fica mafiánskym štátom
  • Ako Fico nedokáže vysvetliť ani po dlhých rokoch, kde býva
  • Ako sú jeho nocľahy prepojené na údajných mecenášov Smeru
  • Komu každému ďakoval za kus dobrej roboty
Domov
Zdieľať
Diskusia