Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. októbra 2019, 16:19
Čas čítania 7:07
Viktor Kniš

„Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať?

„Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať?
Zdroj: TASR - Michal Svítok
ZAUJÍMAVOSTI JAROSLAV HAŠČÁK ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Na svetlo sveta dnes unikla nahrávka, ktorá je údajným dôkazom korupcie na najvyšších poschodiach krajiny a naznačuje, ako oligarchovia riadili Slovensko.

Dnes na verejnosť unikla skoro 39-hodinová nahrávka, na ktorej máme možnosť počuť hlasy podobné Jaroslavovi Haščákovi z Penty a politickej, resp. ekonomickej špičky Slovenska vrátane expremiéra Roberta Fica, exministra Jirka Malchárka, či bývalej vysokopostavenej úradníčky Anny Bubeníkovej.

Podľa dostupných informácií mal audiozáznam vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa jeden z partnerov finančnej skupiny Penta údajne rozpráva o financovaní politických strán, korupcii a privatizácii štátnych podnikov. O nahrávke sa zatiaľ hovorí ako o údajnej nahrávke Gorily, pretože sa hlasy síce podobajú, zároveň však autenticitu záznamu, ktorú niekto dnes rozoslal redakciám, nepotvrdili experti a zatiaľ nikto nepotvrdil ani to, že ide o nahrávku z vyšetrovacieho spisu, ktorú polícia našla u Mariana Kočnera. 

Pôvodne boli pre verejnosť dostupné len analytické prepisy údajných rozhovorov a nebolo isté, či vôbec nahrávka ešte existuje. V októbri 2018 kópiu našli pri domovej prehliadke u Mariana Kočnera, ktorý je dnes obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a početných daňových podvodov.

Pred pár dňami sa na verejnosť dostala skoro 74-minútová nahrávka, na ktorej sa údajne Marian Kočner rozpráva s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom o vydieraní Jaroslava Haščáka kópiou nahrávky.

Odporúčané
5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 14. októbra 2019, 19:17

Haščák však údajne pred tým od Kočnera kúpil vraj poslednú kópiu za milión eur. Na nahrávke Kočner Trnkovi za pokus o vydieranie čistí žalúdok agresívnym spôsobom, vulgárne mu nadáva, zároveň mu podáva pomocnú ruku, keď už sám Trnka hovorí, že „je mŕtvy“ a „ide si kúpiť guľku.“ Pre TV Markíza bývalý generálny prokurátor pravosť nahrávky poprel, podľa jeho slov sa dá nahrávka bez najmenších problémov zmanipulovať a jeho hlas je veľmi zameniteľný. 

Všetky tieto informácie sa týkajú kauzy Gorila – jednej z najväčších korupčných káuz Slovenska, ktorej začiatok sa datuje do roku 2005. Keďže ide o komplikovanú spleť informácií, rozhodli sme sa pripraviť odpovede na niekoľko základných otázok, aby ti v nasledujúcich dňoch dávali informácie zverejnené spravodajskými médiami väčší zmysel. 

Prečo sa kauza volá Gorila? 

Dnes zverejnená audionahrávka údajne pochádza z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorého majiteľom bol Zoltán Varga – bývalý policajt a podnikateľ, ktorý spolupracoval s Pentou. Hovorí sa, že práve na základe jeho telesného výzoru dostala názov samotná kauza.

Prvýkrát sa jeho fotografiu podarilo zhotoviť v roku 2012 Novému času, ktorý vtedy zverejnil aj slová predstaviteľov Penty. Tí pripustili, že so Zoltánom Vargom spolupracujú: „Zoltán Varga nikdy nebol naším zamestnancom, ale poskytoval nám externé služby, pretože má súkromnú bezpečnostnú službu,“ informuje Nový čas.  Zoltán Varga podnikal aj súdne kroky, aby médiá nemohli o Gorile informovať.

10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka?
10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka? Zdroj: Nový čas

Koho sa kauza týka?

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák je ústrednou postavou spisu Gorila. Podľa SME sa tam jeho meno spomína viac ako 800-krát. Byt Zoltána Vargu údajne používal opakovane a niekoľko rokov na utajené súkromné, obchodné a politické stretnutia.

Spomína sa meno expremiéra a predsedu strany Smer Roberta Fica. Podľa spisu Gorila si mal Fico po príchode do bytu vypýtať Coca-Colu, čo po dlhých rokoch zľudovelo natoľko, že aj bývalý premiér používa v súvislosti s návštevou túto metaforu. 

Robert Fico a Jaroslav Haščák sa podľa prepisov aj zvukovej nahrávky, ktorej autenticita zatiaľ nebola potvrdená, údajne bavili o politike aj o zdravotníctve. Do bytu vraj chodil aj František Határ, Ficov asistent, ktorého médiá označujú za „predĺženú ruku“ predsedu strany.  Határ mal žiadať Jaroslava Haščáka o peniaze pre zamestnancov Smeru. Határ je už po smrti.

Odporúčané
O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) 14. apríla 2019, 12:53

 Do bytu vraj často chodievala aj Anna Bubeníková – členka Výkonného výboru Fondu národného majetku. Podľa SME mali s Haščákom milenecký vzťah. Na dnes zverejnenej nahrávke je v niektorých momentoch počuť, ako dvaja ľudia vykonávajú pohlavný styk.  

Gorila hovorí aj o návštevách bývalého ministra hospodárstva Jirka Malchárka, obsahujú aj konkrétne informácie o peniazoch, ktoré mu údajne boli určené ako provízie. Kauza sa priamo týka aj niekoľkých vtedajších predstaviteľov strán SDKÚ, Smer, KDH a SMK. Jirko Malchárek korupciu dlhodobo odmieta. 

„Žiadnu nahrávku som nepočul a nechystám sa tráviť desiatky hodín počúvaním tej nahrávky. Ku kauze Gorila som sa vyjadril tam, kde bolo treba a nemám dôvod sa ku tomu viac vyjadrovať. Nemyslím si, že som taká dôležitá osoba,“ povedal dnes Malchárek pre portál Aktuality.

10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka?
10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka? Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Čoho sa kauza týka? 

Týka sa korupcie, provízií, úplatkov, čierneho financovania niektorých strán aj záujmu finančnej skupiny Penta o to, aby mali pod kontrolou ministerstvo zdravotníctva. Denník N informuje o tom, ako mal Jaroslav Haščák žiadať Roberta Fica o stretnutie s Pavlom Paškom. Zo spisu vyplýva, že na kus papiera napísal Haščák jedno meno človeka, ktorého chcel v tom čase za ministra. Nie je jasné, o aké meno išlo. 

Gorila poukazuje aj na nevýhodnú privatizáciu niektorých veľkých podnikov, napríklad Paroplynového cyklu v Bratislave alebo Slovenských elektrární. Dozvedáme sa aj o tom, akým spôsobom mali byť údajne vyplatené provízie vo výške 200-miliónov korún vtedajšej predsedníčke Fondu národného majetku Anne Bubeníkovej. Tá popiera, že by sa podieľala na korupčných kauzách. 

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Kto spravil 39-hodinovú nahrávku?

Byt na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa odohrali všetky rozhovory poukazujúce na prehnitosť Slovenska, bol zhodou okolností susedným bytom vtedajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Holúbeka. Ten si všimol, že pred domom často parkujú luxusné vozidlá a do bytu vchádzajú Jaroslav Haščák, predstavitelia Fondu národného majetku či minister hospodárstva Jirko Malchárek.

O tom, čo odpozoroval, informoval aj svojich šéfov v práci, ktorí skonštatovali, že by bolo zaujímavé mať informácie o tom, čo sa v byte deje. V novembri 2005 vypracovali návrh na odpočúvanie bytu Zoltána Vargu, ktorému Krajský súd vyhovel. 

Odpočúvacie zariadenie malo byť umiestnené v kuchyni, teda v zdieľanej stene medzi dvoma bytmi a namierené na priestor, kde sa údajne o korupcii Haščák s ďalšími ľuďmi bavil. Podľa informácií SME nebolo možné zariadenie objaviť vizuálne, znefunkčniť ho rušičkami alebo iným spôsobom objaviť, pretože bolo údajne skryté pod omietkou. Odpočúvanie sa začalo v januári 2006. 

„Mal byť niekde nad kuchynskou linkou. Vŕtali to vraj týždeň veľmi malým vrtákom,“ povedal pre SME krátko po prepuknutí kauzy jeden z priamych aktérov kauzy Gorila pod zárukou anonymity. 

Náčrt bytu, v ktorom mali údajné rozhovory prebiehať, zverejnil Denník SME.

Prečo ju počujeme až teraz? 

Existenciu nahrávky od úplného začiatku spochybňovali a jej dôveryhodnosti nepridal ani súd. Keď v novembri 2005 Krajský súd v Bratislave vyhovel žiadosti SIS na odpočúvanie, súhlas nebol dostatočne odôvodnený. Údajne na rozhodnutí chýbalo aj meno sudcu. Platné rozhodnutie Ústavného súdu SR v roku 2012 označilo odpočúvanie za nelegálne a nahrávka musela byť oficiálne zničená. 

Keďže sa už pred tým hovorilo o možnom obchodovaní s nahrávkou, existovali náznaky, že si niekto spravil kópiu. V závere roka 2018 našli policajti pri domovej prehliadke jedného z obydlí Mariana Kočnera na pracovnom stole USB kľúč, s nahrávkou obsahovo totožnou s Gorilou. Odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica pred dvoma týždňami pre viaceré médiá potvrdil, že nahrávka z Kočnerovho trezoru korešponduje s niektorými časťami zo spisu: „Sú tam pasáže, ktoré sa podobajú, aj pasáže, čo v spise nie sú, teda nové veci,“ povedal pre Denník N.

Dnes v skorých ranných hodinách údajný audiozáznam Gorily prišiel do väčšiny slovenských redakcií e-mailom a neskôr sa objavil aj verejne pod označením Anonymous. Krátko po jedenástej hodine už opäť z internetu skoro 39 hodín záznamu o veľkosti približne 2,1 gigabajtu zmizlo. 

„Na nahrávke Gorily sú aj časti, v ktorých sa bavia šéf Penty Haščák a predseda Smeru Robert Fico,“ píše denník SME na svojom YouTube kanáli

Ako prebieha vyšetrovanie? 

Do dnešného dňa nebol nikto v kauze Gorila obvinený bez toho, aby bolo nakoniec obvinenie zrušené. Jeden z najväčších korupčných škandálov našej krajiny nemá žiadneho vinníka ani závery súdov. Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik v roku 2013 prisľúbil, že do konca septembra 2013 rozhodne v troch trestných veciach, kde vyšetrovateľ začal trestné stíhanie.

Kauzu vyšetruje špeciálny tím zriadený výhradne na tento účel. Denník SME informuje o minuloročnom odchode dlhoročného policajta Mareka Gajdoša, ktorý uviedol, že ho odradili pracovné podmienky a prístup ľudí, ktorí mali „vplyv na jeho prácu a nepriamo aj na výsledky.“

Dôležité je vo vyšetrovaní aj meno Ľubomíra Arpáša – niekdajšieho šéfa kontrarozviedky SIS. Toho polícia podozrieva, že nahrávky údajnej Gorily predal Pente za 3 alebo 4 milióny slovenských korún. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Čo je spis Gorila?

Ešte pred nahrávkou sa na verejnosť dostal veľmi podrobný analytický prepis toho, čo audiozáznam zachytáva. Bolo to v roku 2011, išlo však o anonymné zverejnenie a nikto nevedel, kto ho má na svedomí. Podľa SME vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka pravosť spisu spochybňoval a zároveň naliehal na svojich podriadených, aby kauzu nevyšetrovali.

Trnka označil spis Gorila za spravodajskú hru a „fiktívne prepisy niečoho, čo buď neexistuje, alebo bolo vytvorené s cieľom možného vydierania osôb, ktoré sú v týchto prepisoch uvedené.“ Pred pár dňami sme mali možnosť počuť nahrávku z roku 2014, z ktorej vyplýva, že Trnka chcel Haščáka nahrávkou Gorily, ktorú mal od Kočnera vydierať. 

Tri roky na to šéf špeciálneho vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš naznačil, že spis môže byť pravý: „Autenticita sa do značnej miery potvrdzuje. Z dôvodu ochrany utajovaných skutočností nie je možné sa k veci vyjadriť bližšie,“ povedal pre SME. Po Marekovi Gajdošovi sa stal šéfom vyšetrovacieho tímu Gorily Lukáš Kyselica, ktorý pred dvomi týždňami z funkcie tiež odišiel. 

Partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák

10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka?
10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka? Zdroj: TASR - Martin Baumann

Prečo je ťažké vyšetriť Gorilu? 

Ešte pred tým, ako bola nájdená údajná kópia nahrávky u Kočnera v októbri 2018, Tom Nicholson v rozhovore pre Aktuality konštatoval, že kauza Gorila podľa neho nikdy vyšetrená nebude. Podľa neho je v záujme silných a mocných ľudí, aby kauza ostala v utajení. Podľa neho nebola politická ani policajná snaha situáciu riešiť a každý posun vo vyšetrovaní bol len natoľko minimálny, aby verejnosť nemohla kritizovať, že sa nič nerobí. 

Tom Nicholson je bývalý investigatívny novinár, ktorý kauze Gorila venoval knihu a bol prvým, kto o nej verejne písal. Pre Denník N vlani prezradil, že mu v minulosti Kočner naznačil, že nahrávky naozaj existujú. 

Ďalším problémom je tiež skutočnosť, že nahrávanie bytu na Vazovovej označil Ústavný súd za nelegálne. Práve tým sa Penta bráni, dokonca sa jej podarilo vybojovať, aby médiá nemohli istý čas o kauze informovať. V apríli 2019 Ústavný súd skonštatoval, že médiá môžu naďalej o kauze slobodne písať. 

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16

Ako dnes reaguje na nahrávku Penta?

V aktuálnom vyjadrení tvrdí, že ide o nezákonný materiál a taktiež má za to, že mohli byť nahrávky upravované, a tak by sa mali zničiť. Zároveň podáva za zverejnenie nahrávky trestné oznámenie. Tatiež sa Penta odvoláva na rozhodnutie Ústavného súdu z novembra 2012.

„Z rozhodnutia je zrejmé, že orgány, ktoré mali realizovať tzv. odpočúvanie bytu na Vazovovej, klamali samotný súd a vymýšľali si zdôvodnenie odpočúvania ako aj samotné osoby, ktoré mali odpočúvať. Toto je samo o sebe trestný čin a nie dôveryhodný podklad pre trestné konanie,“ reagovala Penta. 

Čo bude ďalej?

Zatiaľ nie je isté, či súd vôbec povolí, aby bola uniknutá skoro 40-hodinová nahrávka použitá ako dôkaz. Ide o vážny posun vo vyšetrovaní, no zásadnú rolu bude zohrávať skutočnosť, ako ju v prípadnom procese zhodnotia sudcovia . Niektoré súčasné opozičné strany organizujú pred Haščákovým domom protest, keďže kauza má dopad aj na verejnosť.

Zatiaľ nikto z účastníkov pravosť nahrávky nepotvrdil, Robert Fico označuje aktuálne dianie za divadlo: „Po tom, čo sa objavila nejaká nahrávka, sme svedkami toho, že sa tu hrá jedno obludné divadlo,“ povedal dnes predseda strany Smer. Robert Fico si nemyslí, že by ho nahrávka dostávala do polohy neetického či nelegálneho správania.

Domov
Zdieľať
Diskusia