Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2019, 16:19
Čas čítania 7:07
Viktor Kniš

„Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať?

„Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať?
Zdroj: TASR - Michal Svítok
ZAUJÍMAVOSTI JAROSLAV HAŠČÁK ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Na svetlo sveta dnes unikla nahrávka, ktorá je údajným dôkazom korupcie na najvyšších poschodiach krajiny a naznačuje, ako oligarchovia riadili Slovensko.

Dnes na verejnosť unikla skoro 39-hodinová nahrávka, na ktorej máme možnosť počuť hlasy podobné Jaroslavovi Haščákovi z Penty a politickej, resp. ekonomickej špičky Slovenska vrátane expremiéra Roberta Fica, exministra Jirka Malchárka, či bývalej vysokopostavenej úradníčky Anny Bubeníkovej.

Podľa dostupných informácií mal audiozáznam vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa jeden z partnerov finančnej skupiny Penta údajne rozpráva o financovaní politických strán, korupcii a privatizácii štátnych podnikov. O nahrávke sa zatiaľ hovorí ako o údajnej nahrávke Gorily, pretože sa hlasy síce podobajú, zároveň však autenticitu záznamu, ktorú niekto dnes rozoslal redakciám, nepotvrdili experti a zatiaľ nikto nepotvrdil ani to, že ide o nahrávku z vyšetrovacieho spisu, ktorú polícia našla u Mariana Kočnera. 

Pôvodne boli pre verejnosť dostupné len analytické prepisy údajných rozhovorov a nebolo isté, či vôbec nahrávka ešte existuje. V októbri 2018 kópiu našli pri domovej prehliadke u Mariana Kočnera, ktorý je dnes obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a početných daňových podvodov.

Pred pár dňami sa na verejnosť dostala skoro 74-minútová nahrávka, na ktorej sa údajne Marian Kočner rozpráva s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom o vydieraní Jaroslava Haščáka kópiou nahrávky.

Odporúčané
5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 14. októbra 2019, 19:17

Haščák však údajne pred tým od Kočnera kúpil vraj poslednú kópiu za milión eur. Na nahrávke Kočner Trnkovi za pokus o vydieranie čistí žalúdok agresívnym spôsobom, vulgárne mu nadáva, zároveň mu podáva pomocnú ruku, keď už sám Trnka hovorí, že „je mŕtvy“ a „ide si kúpiť guľku.“ Pre TV Markíza bývalý generálny prokurátor pravosť nahrávky poprel, podľa jeho slov sa dá nahrávka bez najmenších problémov zmanipulovať a jeho hlas je veľmi zameniteľný. 

Všetky tieto informácie sa týkajú kauzy Gorila – jednej z najväčších korupčných káuz Slovenska, ktorej začiatok sa datuje do roku 2005. Keďže ide o komplikovanú spleť informácií, rozhodli sme sa pripraviť odpovede na niekoľko základných otázok, aby ti v nasledujúcich dňoch dávali informácie zverejnené spravodajskými médiami väčší zmysel. 

Prečo sa kauza volá Gorila? 

Dnes zverejnená audionahrávka údajne pochádza z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorého majiteľom bol Zoltán Varga – bývalý policajt a podnikateľ, ktorý spolupracoval s Pentou. Hovorí sa, že práve na základe jeho telesného výzoru dostala názov samotná kauza.

Prvýkrát sa jeho fotografiu podarilo zhotoviť v roku 2012 Novému času, ktorý vtedy zverejnil aj slová predstaviteľov Penty. Tí pripustili, že so Zoltánom Vargom spolupracujú: „Zoltán Varga nikdy nebol naším zamestnancom, ale poskytoval nám externé služby, pretože má súkromnú bezpečnostnú službu,“ informuje Nový čas.  Zoltán Varga podnikal aj súdne kroky, aby médiá nemohli o Gorile informovať.

10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka?
10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka? Zdroj: Nový čas

Koho sa kauza týka?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 70294 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké osoby slovenskej politiky vraj rozprávajú na nahrávke
  • Ako je možné, že bolo možné záznam zhotoviť zo susedného bytu bez odhalenia zariadenia
  • Prečo nahrávku údajnej Gorily počujeme až dnes, po 13 rokoch
  • Ako reagujú slovenskí politici
  • Prečo sa Penta bráni trestným oznámením
Späť
Zdieľať
Diskusia