Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 21:23
Čas čítania 0:58
Adam Novosad

Vegánski influenceri prirovnávajú zabíjanie a konzumáciu zvierat k holokaustu. Preživších tejto hrôzy tým urážajú

NEWS HOLOKAUST VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené

Na sociálnych sieťach sa strhla kontroverzia o perspektíve vegánskych influencerov.

Množstvo vegánskych influencerov čelí kritike za to, ako sa o svojom životnom štýle vyjadrujú na sociálnych sieťach. Čím ďalej, tým viac prirovnávajú zabíjanie zvierat a konzumovanie mäsa či živočíšnych výrobkov k holokaustu, čo rozhorčilo mnohých aktivistov aj samotných preživších holokaustu z druhej svetovej vojny, informuje Vice.

Odporúčané
Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) 3. februára 2021, 14:30

Influenceri vo svojich príspevkoch vyhlasujú, že zabíjanie zvierat na mäso možno prirovnať k hrôzam holokaustu. Odvetvia priemyslu, ktoré spracujú živočíšne produkty, zase podľa nich fungujú ako znásilňovanie či otroctvo.

Živočíšne otroctvo sa pritom začalo objavovať v statusoch čoraz viac, pretože podľa viacerých vegánskych influencerov zvieratá trpia nedobrovoľne, lebo nemajú inú možnosť.

Jednou z najpopulárnejších osobností vegánskeho influencerstva je James Aspey, ktorého popis na Instagrame hovorí, že boj za práva zvierat je hnutie proti holokaustu. V jednom príspevku použil aj frázu „Animal rights matter“, za čo schytal kritiku, keďže podľa užívateľov porovnáva osudy zvierat so storočiami rasovej diskriminácie naprieč ľudskou spoločnosťou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JAMES ASPEY (@jamesaspey)

Aspey si však nemyslí, že týmito prirovnaniami kohokoľvek uráža. Kritikom odkazuje, nech nechodia na internet, keď ich dokáže uraziť zopár slov, pretože internet je aj tak plný príspevkov, ktorých jediným cieľom je práve urážať.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

Na druhej strane, prirovnávanie zabíjania zvierat kvôli potrave k holokaustu sa nepozdáva ani mnohým preživším hrôz druhej svetovej vojny. Manažér jednej židovskej organizácie bojujúcej za ľudské práva Abraham Silverman holokaust zažil na vlastnej koži, ale podarilo sa mu prežiť.

„Kedykoľvek sa niekto pokúša prirovnať holokaust k iným udalostiam, je to pre mňa veľmi urážlivé, rovnako ako pre mnohých Židov a preživších,“ vyhlásil na margo aktivít vegánskych influencerov.

Domov
Zdieľať
Diskusia