Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2021, 18:16
Čas čítania 1:09
Lukáš Čelka

Krajčího návrh na reguláciu lockdownu pomocou SMS priepustky kritizujú aj právnici: Je to hrubé prekročenie práva

NEWS LOCKDOWN
Uložiť Uložené

Krajčí si svojim dnešným návrhom o výnikách zo zákazu vychádzania udeľovaných pomocou SMS voči sebe poštval už aj právnikov.

Možnosť získať výnimku zo zákazu vychádzania formou SMS správy považujú ústavní právnici za hrubé prekročenie práva. Ak by sa tak stalo, prezidentka, poslanci či generálny prokurátor by sa podľa nich mali obrátiť na Ústavný súd.

 
Eduard Bárány, bývalý podpredseda Ústavného súdu, označil Krajčího návrh za „právnu nehoráznosť". „Obávam sa, že dnes sa u nás ide skôr cestou, čo je technicky možné, to sa spraví. Vzhľadom na obmedzený okruh subjektov, ktoré majú možnosť obrátiť sa na Ústavný súd, a krátkosť času sa ráta s tým, že žiadna náprava nenastane. Preto sa dlhodobo porušujú viaceré základné práva. Ide o hrubé prekročenie práva,"  zhodnotil Bárány.

Odporúčané
V Trnavskej nemocnici leží rekordný počet pozitívnych pacientov. Zlá pandemická situácia trápi aj ďalšie nemocnice V Trnavskej nemocnici leží rekordný počet pozitívnych pacientov. Zlá pandemická situácia trápi aj ďalšie nemocnice 1. februára 2021, 16:39


Pripomenul, že v prípade realizácie opatrenia pôjde denne o státisíce až milióny SMS. To si bude podľa ústavného právnika vyžadovať množstvo kvalifikovaných úradníkov, ktorí by o výnimkách rozhodovali. „Technicky je to možné, ale právne je to strašné. Mám tiež pochybnosti o nutnosti opatrenia vzhľadom na pandemickú situáciu. Všetky čísla okrem hospitalizovaných klesajú už niekoľko dní," dodal odborník.

Domov
Zdieľať
Diskusia