Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2021, 7:31
Čas čítania 1:04
Lukáš Čelka

Kňaz: Nastal čas na obnovu bohoslužieb, je nepredstaviteľné, aby kresťania nemohli vo februári absolvovať krížové cesty

NEWS KŇAZ
Uložiť Uložené

Bývalý výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska kritizuje kompetentných za chaotické opatrenia.

Anton Ziolkovský, bývalý výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska, tvrdí, že nastal čas otvoriť kostoly. Podľa jeho slov je zastavenie šírenia koronavírusu zápas s prírodou, ktorý úplne mať pod kontrolou nikdy nebudeme, preto je za to, aby sa už aj v tejto situácii mohli konať bohoslužby.

Vo svojom príspevku na Facebooku kritizuje aj vládu za chaotické opatrenia. „Keďže kompetentní sa v tejto kríze správajú chaoticky, svetlo na konci tunela príliš nevidieť. Je to zlé, rastie frustrácia a nespokojnosť,“ zhodnotil Ziolkovský.

 
Kňaz je názoru, že ľudia by sa mali pokúsiť aspoň čiastočne normálne žiť. Prekáža mu, že v súčasnej situácii sa nekoná žiadna náboženská prax ani žiadne kultúrne a športové podujatia.

Odvoláva sa na to, že verejné bohoslužby sa obmedzeniami konajú aj vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, ale aj v Česku a v Poľsku. „Kostoly nikdy neboli primárnym miestom šírenia epidémie," tvrdí Ziolkovský.

Odporúčané
Juditu má z vraždy kamaráta Tomáša usvedčovať aj aplikácia v iPhone Juditu má z vraždy kamaráta Tomáša usvedčovať aj aplikácia v iPhone 29. januára 2021, 14:41


„V našej krajine tisíce ľudí denne navštevovali kostoly a pristupovali ku sviatostiam. Televízne a rozhlasové prenosy osobnú účasť na bohoslužbách nenahradia. Dnes v krajine, kde je väčšina kresťanov, stoja veriaci za bránami kostolov. Opatrenia k náboženskej praxi sú nastavené tak, ako keby duchovný život nebol nijakým dobrom, ale voľnočasovou aktivitou," kritizuje nariadenia.


Ziolkovský je za otvorenie kostolov už teraz a je podľa neho nepredstaviteľné, aby v polovici februára, počas pôstneho obdobia, ostali kostoly naďalej zatvorené a nemohli sa konať krížové cesty. „Obraciam sa so všetkou úctou a naliehavosťou na kompetentných, aby veľmi dobre zvážili, ako sa k realizácii náboženskej slobody postavia. Je čas obnoviť bohoslužby.
Chráňme sa, urobme čo vládzeme, dodržujme opatrenia, ale nebráňme ľuďom pri návšteve bohoslužieb a prijímaniu sviatostí," uviedol bývalý výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska v závere príspevku.

Domov
Zdieľať
Diskusia