Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 15:30
Čas čítania 7:42
Adam Novosad

Na trhu rastie bublina GameStopu. Takto sa na Reddite organizuje odboj proti investičným špekulantom

NEWS
Uložiť Uložené

Akcie spoločnosti GameStop začali závratne narastať, čo pritiahlo pozornosť miliónov ľudí po celom svete. Čo sa za týmto príbehom skrýva?

Súboj Dávida s Goliášom. Takto svetové médiá označujú boj, ktorý momentálne prebieha na svetovej burze, kde sa preťahujú obrovské investičné fondy so státisícmi bežných ľudí zhromaždených na fóre Reddit.

Tento článok neslúži ako finančné poradenstvo, ani nevyzýva čitateľov, aby investovali svoje peniaze do akýchkoľvek akcií na burze. Investovanie do akcií predstavuje riziko, ktoré môže skončiť stratou celého kapitálu.

Konflikt vypukol, keď si užívatelia Redditu postupne všímali, ako sa investičné fondy snažia zarobiť na prepade spoločnosti GameStop, ktorá je jedným z mála predajcov hier či herných konzol prevádzkujúcich kamenné obchody v USA. Množstvo predajcov týchto produktov prešlo na internet, čomu do veľkej miery pomohla pandémia, ale keď prepukol koronavírus, GameStop sa ocitol v slepej uličke, píše CNN.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa v GameStope začali objavovať prvé problémy a prepúšťanie
  • Ako sa investičné fondy zbehli k akciám GameStopu a vsadili na ich prepad
  • Ako funguje „shortovanie akcií“ na burze a prečo na ňom fondy zarábajú
  • Čo s investičnými fondami narobila mobilizácia investorov na Reddite
  • Ako GameStop ovplyvnil nový investor Ryan Cohen s úspešným renomé
  • Prečo môžu veľké fondy na akciách GameStopu zbankrotovať
  • Ako niekto zarobil 47 miliónov, ale môže všetko stratiť

Spoločnosť nemohla zo dňa na deň prejsť na internetový predaj, a tak musela prevádzky zatvárať, prepúšťať zamestnancov a logicky tak tieto záchranné opatrenia vyústili do prepadu hodnoty firemných akcií. Už v roku 2019, dávno pred pandémiou, prinútila trhová situácia GameStop prepúšťať.

Z firmy vtedy nedobrovoľne odišlo viac ako 50 regionálnych manažérov a v začiatkoch pandémie sa GameStop podľa mnohých rozhodol uprednostniť profit pred zamestnancami.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Americká vláda a jednotlivé štáty nariadili firmám, že otvorené môžu zostať v rámci protipandemických opatrení len nevyhnutné obchody, medzi ktoré GameStop nepatrí. GameStop vtedy zvolil zvláštnu taktiku – zástupcovia spoločnosti vyhlasovali, aj ich obchody patria do výnimky, pretože predávajú klávesnice či myši potrebné pre prácu z domu. Zamestnanci však stratégiu vedenia neuznávali a na sociálnych sieťach vyhlasovali, že im je zdravie prednejšie. Krátko pred koncom marca tak GameStop obchody zatvoril a umožnil len vyzdvihovanie objednávok zo svojich predajní.

Prečo akcie GameStop závratne stúpajú? Armáda investorov z Redditu nakladá veľkým fondom z Wall Street, ale výsledok je otázny
Zdroj: Wikimedia Commons

Vsádzanie miliónov na neúspech firmy

Všetky ukazovatele smerovali k tomu, že veľké investičné fondy z Wall Street vycítili príležitosť a rozhodli sa na postupnom pandemickom prepade firmy zarobiť. „Pre zlé výsledky sa spoločnosť v minulosti dostala medzi firmy, ktorým investori neverili. Predovšetkým veľké fondy akcie i „shortovali“, teda predali ich s cieľom zarobiť na prípadnom poklese,“ vysvetľuje finančný analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.

Shortovanie akcií funguje tak, že investor predpokladá prepad hodnoty akcií, a tak si požičia určité množstvo akcií, tie na trhu predá za aktuálnu cenu a keď cena padne na ním predpokladanú hodnotu, tak akcie nakúpi späť za nižšiu cenu, vráti ich tomu, od koho si ich požičal, a rozdiel medzi predajom za vyššiu cenu a nákupom za nižšiu cenu si nechá vo vrecku.

„Je to bežná stratégia, ktorú fondy realizujú u mnohých akcií, ktorým neveria. Keď si zoberieme celý americký akciový trh, tak sú short pozície dlhodobo na úrovni 2 až 3 % z celkovej tržnej kapitalizácie. V absolútnej čiastke sa jedná približne o 1 bilión dolárov,“ hovorí Boris Tomčiak.

Na rovnakom princípe zarobil milióny aj legendárny investor Michael Burry, keď ako jeden z mála neveril pred rokom 2008 americkému trhu s nehnuteľnosťami. Keď sa začal prepadať, Burry zarobil obrovské peniaze a na základe tohto príbehu natočili film The Big Short. Aj Burry nakúpil akcie GameStopu a pripísal si zisk 1 500 percent, ale súčasný rast nazval neprirodzeným, píše Business Insider.

Rovnako ako firmy na trhu s nehnuteľnosťami počas hospodárskej krízy v roku 2008 mohol skončiť GameStop. Indikátory hovorili, že investičné fondy pohodlne zarobia na prepade cien akcií, ale medzitým do spoločnosti investoval Ryan Cohen, uvádza Forbes.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94075 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako funguje „shortovanie akcií“ na burze a prečo na ňom fondy zarábajú
  • Čo s investičnými fondami narobila mobilizácia investorov na Reddite
  • Ako GameStop ovplyvnil nový investor Ryan Cohen s úspešným renomé
  • Prečo môžu veľké fondy na akcách GameStopu zbankrotovať
  • Ako niekto zarobil z 53-tisíc viac ako 47 miliónov, ale môže všetko stratiť
Domov
Zdieľať
Diskusia