Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 18. 4. 2021 meniny má Valér

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltCez Wolt si objednáš svoje obľúbene jedlo od apríla už aj v Nitre.Objednaj si jedlo

Mali sme dosť typických donášok a vyskúšali sme členstvo v Živej kuchyni. Dostali sme vynikajúce jedlo a exkluzívny servis

Živá kuchyňa nie je pre každého, no určite si nájde svojich fanúšikov.

5. február 2021, 9:28 Čas čítania: 6:49
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
Gastro - Prevádzky
0
Timea Krauszová
5. február 2021, 9:28
Čas čítania: 6:49

Mali sme dosť typických donášok a vyskúšali sme členstvo v Živej kuchyni. Dostali sme vynikajúce jedlo a exkluzívny servis

Živá kuchyňa nie je pre každého, no určite si nájde svojich fanúšikov.

Timea Krauszová
5. február 2021, 9:28
Čas čítania: 6:49
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltCez Wolt si objednáš svoje obľúbene jedlo od apríla už aj v Nitre.Objednaj si jedlo

Čo si dnes dáš na obed? Ak sa ti práve nechce variť, po takmer roku doma si pravdepodobne otestoval už každú donášku v Bratislave. Refresher vyskúšal alternatívu, ktorá sľubuje kvalitné ingrediencie, vynikajúcu chuť a zodpovednosť voči životnému prostrediu. Živá kuchyňa ponúka členstvo (nie obyčajnú donášku), no je len na tebe, či si objednáš raz, alebo si od nich budeš objednávať jedlo pravidelne.

 

Za vznikom takejto komunitnej kuchyne stojí Ľuboš Mego, dlhoročný profesionálny reštauračný a komunitný kuchár. V priebehu dvadsiatich rokov pracoval po celom svete: v Nemecku, v USA, v Londýne či vo Viedni a niekoľko reštaurácií malo dokonca aj dve michelinské hviezdy. Vyváral lakocinky na svetovej úrovni, na rodnú hrudu ho napokon privialo narodenie dcéry.

 

Varil po boku tých najlepších

Vďaka dvom štipendiám sa dostal na prestížnu kulinársku školu Le Cordon Bleu (jedno štipendium získal z americkej asociácie v New Yorku, druhé priamo od školy). Variť začal už na strednej, najprv brigádne, potom prišla láska a nadšenie kulinárskym umením. „Rodičia ma vždy podporovali, no časom sa začali pýtať, kedy sa vrátim,“ povedal nám Mego pri rozhovore. Vraj dúfali, že bude mať aj, nazvime to, normálnejšiu prácu. On sa však vyžíval v kuchyni.

 

V Londýne šiel z jednej michelinskej reštaurácie do druhej, až kým sa mu nepodarilo nájsť si prácu. Jeden šéfkuchár ho napokon vypočul a dal mu šancu, zamestnal sa v The Square. V tejto reštaurácii pracoval v medzinárodnom tíme s kuchármi z celého sveta, často ako jediný Slovák či dokonca jediný zo strednej a východnej Európy.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Živá kuchyňa (@ziva.kuchyna) 

 

„Časom som sa dopracoval do ďalšej michelinskej reštaurácie Le Gavroche. Má obrovský vplyv na svetovú kuchyňu,“ povedal nám oduševnený kuchár. V čase, keď nastúpil, podnik viedol Michel Roux Jr, reštauráciu však v roku 1967 založili Michel a Albert Rouxovci a ide o prvý podnik na britských ostrovoch, ktorý získal michelinskú hviezdu (neskôr získal ešte ďalšie dve).

 

Neskôr jeho profesionálna cesta viedla do viedenskej reštaurácie Steirereck, kde mal možnosť prezentovať aj vlastné nápady a podľa jeho slov sa veľmi veľa naučil. Pri otázke, prečo si radšej s toľkými skúsenosťami nezaložil vlastnú reštauráciu a snaží sa radšej edukovať ľudí na Slovensku a investovať čas a peniaze do komunity, spomína rodinu. „Narodila sa mi prvá dcéra a vedel som, že rodina je pre mňa dôležitejšia ako meno, ktoré si viem vybudovať. Nechcel som vidieť svoju dcéru len spať, chcel som ju vidieť aj behať.“ Napokon teda prišiel domov a založil Živú kuchyňu.

 

Aj takto vyzerá obed zo Živej kuchyne. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

 

Celá rodina sa do Živej kuchyne zapája aktívne: manželka vedie sociálne siete a robí ochutnávky, no hlavní ochutnávači sú najmä deti. „To ich veľmi baví. To sa mi na tom páči, že moje dievčatá poznajú aj mojich kolegov, mojich klientov, tykajú si s nimi. Bolo pre mňa dôležité, že keď prišli za mnou do práce, videli aj výsledok mojej snahy a tie vzťahy.“

 

Jedlá pripravuje v prevádzke na Prievozskej v Bratislave, komunita má zhruba 50 členov, no nevaria pre každého každý jeden deň. Podľa jeho slov ide o „komunitnú kuchyňu, ktorá má veľmi blízko k princípom tzv. pomalého varenia alebo slow food“.

 

Ako uvádza aj na webe, Živá kuchyňa združuje ľudí s podobným postojom k jedlu. „Chceme jesť pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím.“

 

My sme sa rozhodli vyskúšať si celé členstvo, od registrácie až po degustáciu.

 

Kráľovská starostlivosť pre nevyberavých

Prvým krokom bolo zaregistrovať sa na webe. Po vyplnení formuláru nám zavolal priamo Mego, ktorý nám vysvetlil, ako systém funguje. Takýto osobný prístup nás prekvapil a prekvapuje dodnes: Mego si členov komunity pamätá, vie, čo robia, kde bývajú a zaujíma ho, ako sa im darí. Len donedávna rozvážal jedlá sám, teraz už spolupracuje s taxikárom Branislavom Srnčíkom, pretože takto vedia zabezpečiť obed medzi 11:00 až 12:30 pre oveľa väčšiu skupinu ľudí. Kedysi chodili obedy aj po tomto čase.

 

Napriek tomu, že fungovanie komunity je vysvetlené aj na webe, bol Ľuboš Mego od začiatku k dispozícii a mohli sme sa na hocičo opýtať. Zaujímali sme sa najmä o veľkosť jedla, ktorá sa môže líšiť, najmä pri dezertoch, ktoré nie sú vždy priamo z jeho dielne. Niekedy ide o spoluprácu s pekárňou či cukrárňou. Vo všeobecnosti z našej skúsenosti platí, že ťa druhé jedlo dokáže plnohodnotne zasýtiť aj bez polievky, no polievky, ktoré sme ochutnali, boli výborné a bola by škoda neochutnať ich.

 

Živá kuchyňa využíva domáce zdroje na maximum. „Vždy sa pozeráme na to, odkiaľ naše suroviny pochádzajú, a preferujeme slovenské potraviny,“ povedal nám Mego. Majú aj niekoľko spoluprác či už s potravinovým reťazcom, menšími predajcami, alebo výrobcami niektorých produktov. Často ide o krátkodobú záležitosť, kde dostaneš niečo ako darček na ochutnávku, no pri dodávateľoch už majú vybudované vzťahy a podľa jeho slov dbajú na kvalitu. Samozrejme, pri exotickej kuchyni musia siahnuť aj po dovezených potravinách, tam sa tiež snažia o najvyššiu kvalitu.

 

Článok pre predplatiteľov REFRESHER+
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM
alebo Odomkni 1 článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94020 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ingrediencie používajú pri varení
  • Koľko stojí ich obed a ako je možné, že ťa webstránka pustí aj do mínusu
  • Aké veľké a sýte sú ich porcie + FOTKY
  • Aké jedlá ponúkajú a pre koho je podľa nás služba určená

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
1 Na PornHube prerážajú porno youtuberi. Mladý pár nám prezradil, koľko si amatérskymi videami dokáže zarobiť
2 Rusko vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve, na odchod majú čas dozajtra
3 Viliam, ktorý zmizol na mieste spájanom s brutálnou vraždou v Martine, bol nezvestný viac než dva mesiace. Našli ho mŕtveho
4 Šéf UFC Dana White dlhuje Snoopovi Doggovi za výhru Jaka Paula 2 milióny dolárov. „Kde sú moje prachy?“ vykrikoval raper
5 Doctor Octopus bude skutočne vo filme Spider-Man: No Way Home. Herec Alfredo Molina však asi vyspoiloval viac, ako mohol
1 Viliam, ktorý zmizol na mieste spájanom s brutálnou vraždou v Martine, bol nezvestný viac než dva mesiace. Našli ho mŕtveho
2 Na PornHube prerážajú porno youtuberi. Mladý pár nám prezradil, koľko si amatérskymi videami dokáže zarobiť
3 19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví
4 Legenda z Japonska prešla ďalším vylepšením. Toto je modernizovaný Nissan GT-R
5 Prvá séria Pána prsteňov bude stáť takmer 500 miliónov dolárov. Pôjde o najdrahší filmový projekt v histórii
1 Viliam, ktorý zmizol na mieste spájanom s brutálnou vraždou v Martine, bol nezvestný viac než dva mesiace. Našli ho mŕtveho
2 Slovák sa na Facebooku chválil, ako vybabral s policajnou hliadkou. Tá to označila za hoax, on však tvrdí, že ide o šikanu
3 Too Hot to Handle po slovensky? Markíza odvysiela reality šou so Slovákmi plnú sexu, lásky a nahoty
4 Národný bezpečnostný úrad varuje: Zachytili sme významné ransomvérové útoky na slovenské ciele
5 Saudskoarabský princ kúpil falošný obraz od Leonarda da Vinci za 450 miliónov. Vraj nútil Louvre, nech ho vystavia s Monou Lisou
1 Stand-up komička Simona: Rytmus nezaútočil len na mňa, ale na všetky ženy, ktoré so sebou nie sú spokojné (Rozhovor)
2 Rytmus naložil komičke Simone po tom, čo kritizovala Cibulkovú za jej výlet do exotiky. Vysmieva sa jej aj za postavu
3 Jasminu Alagič znechutil vlastný manžel Rytmus aj komička Simona: Drahý Paťko, svojou reakciou si za ňou skočil na dno
4 Erik Žibek z Pána profesora: So seriálovou priateľkou by som v reálnom živote nikdy neskončil (Rozhovor)
5 VIDEO: Opitý Slovák skočil rovno pod auto. Vodič nemal šancu zastaviť
Viac z témy gastro
KVÍZ: Kedy treska vznikla a koľko jej Slováci mesačne zjedia?KVÍZ: Kedy treska vznikla a koľko jej Slováci mesačne zjedia?
Lucia Huong z Phočkárne: Bun Bo Nam Bo nie je všade také populárne ako v Bratislave Lucia Huong z Phočkárne: Bun Bo Nam Bo nie je všade také populárne ako v Bratislave
Podgast špeciál s Kubom Lužinom: 10 najlepších bratislavských burgerovPodgast špeciál s Kubom Lužinom: 10 najlepších bratislavských burgerov
Viac článkov
Sponzorované články
Slovenskí architekti premenili starú rodinnú pekáreň na moderné bývanie pre mladý párSlovenskí architekti premenili starú rodinnú pekáreň na moderné bývanie pre mladý pár
Katka z Nosene ti poradí, ako si vytriediť šatník. Podelila sa o svojich 5 zlatých pravidielKatka z Nosene ti poradí, ako si vytriediť šatník. Podelila sa o svojich 5 zlatých pravidiel
Peniaze na stravu namiesto gastrolístkov. Taká je voľba väčšiny zamestnancovPeniaze na stravu namiesto gastrolístkov. Taká je voľba väčšiny zamestnancov
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
No Meat Burger sľubuje, že dokonale nahrádza chuť skutočného mäsa. Presvedčil nás, aby sme prešli na vegetariánsku stravu?No Meat Burger sľubuje, že dokonale nahrádza chuť skutočného mäsa. Presvedčil nás, aby sme prešli na vegetariánsku stravu?
Domáce langoše a šišky za pár eur. Bratislavský streetfood má nováčika (Videoreportáž) Domáce langoše a šišky za pár eur. Bratislavský streetfood má nováčika (Videoreportáž)
V Bratislave máme nové burgre: Žeby šlo o najlepšie hranolky v meste?V Bratislave máme nové burgre: Žeby šlo o najlepšie hranolky v meste?
Vzbura majiteľov reštaurácií proti nariadeniam vlády pokračuje. Podporili ju aj primátor či policajtiVzbura majiteľov reštaurácií proti nariadeniam vlády pokračuje. Podporili ju aj primátor či policajti
V týchto podnikoch si môžeš dať obed alebo kávu viac-menej v teple. Mnohé sú však pre ohrievače aj v strate, zimu nemusia prežiťV týchto podnikoch si môžeš dať obed alebo kávu viac-menej v teple. Mnohé sú však pre ohrievače aj v strate, zimu nemusia prežiť
McDonald’s je na Slovensku už 25 rokov. Vedel si, že prvá prevádzka bola v Banskej Bystrici? McDonald’s je na Slovensku už 25 rokov. Vedel si, že prvá prevádzka bola v Banskej Bystrici?
Toto je 9 najlepších hamburgerov v KošiciachToto je 9 najlepších hamburgerov v Košiciach
Počas pandémie musia vymýšľať stále niečo nové. Aj takto sa snažia majitelia podnikov ostať v povedomí zákazníkovPočas pandémie musia vymýšľať stále niečo nové. Aj takto sa snažia majitelia podnikov ostať v povedomí zákazníkov
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.