Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 3. 8. 2021 meniny má Jerguš

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky

Mali sme dosť typických donášok a vyskúšali sme členstvo v Živej kuchyni. Dostali sme vynikajúce jedlo a exkluzívny servis

Živá kuchyňa nie je pre každého, no určite si nájde svojich fanúšikov.

Timea Krauszová
5. február 2021, 9:28 Čas čítania: 6:49
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastro - Prevádzky
0
Timea Krauszová
5. február 2021, 9:28
Čas čítania: 6:49

Mali sme dosť typických donášok a vyskúšali sme členstvo v Živej kuchyni. Dostali sme vynikajúce jedlo a exkluzívny servis

Živá kuchyňa nie je pre každého, no určite si nájde svojich fanúšikov.

Timea Krauszová
5. február 2021, 9:28
Čas čítania: 6:49
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo

Čo si dnes dáš na obed? Ak sa ti práve nechce variť, po takmer roku doma si pravdepodobne otestoval už každú donášku v Bratislave. Refresher vyskúšal alternatívu, ktorá sľubuje kvalitné ingrediencie, vynikajúcu chuť a zodpovednosť voči životnému prostrediu. Živá kuchyňa ponúka členstvo (nie obyčajnú donášku), no je len na tebe, či si objednáš raz, alebo si od nich budeš objednávať jedlo pravidelne.

 

Za vznikom takejto komunitnej kuchyne stojí Ľuboš Mego, dlhoročný profesionálny reštauračný a komunitný kuchár. V priebehu dvadsiatich rokov pracoval po celom svete: v Nemecku, v USA, v Londýne či vo Viedni a niekoľko reštaurácií malo dokonca aj dve michelinské hviezdy. Vyváral lakocinky na svetovej úrovni, na rodnú hrudu ho napokon privialo narodenie dcéry.

 

Varil po boku tých najlepších

Vďaka dvom štipendiám sa dostal na prestížnu kulinársku školu Le Cordon Bleu (jedno štipendium získal z americkej asociácie v New Yorku, druhé priamo od školy). Variť začal už na strednej, najprv brigádne, potom prišla láska a nadšenie kulinárskym umením. „Rodičia ma vždy podporovali, no časom sa začali pýtať, kedy sa vrátim,“ povedal nám Mego pri rozhovore. Vraj dúfali, že bude mať aj, nazvime to, normálnejšiu prácu. On sa však vyžíval v kuchyni.

 

V Londýne šiel z jednej michelinskej reštaurácie do druhej, až kým sa mu nepodarilo nájsť si prácu. Jeden šéfkuchár ho napokon vypočul a dal mu šancu, zamestnal sa v The Square. V tejto reštaurácii pracoval v medzinárodnom tíme s kuchármi z celého sveta, často ako jediný Slovák či dokonca jediný zo strednej a východnej Európy.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Živá kuchyňa (@ziva.kuchyna) 

 

„Časom som sa dopracoval do ďalšej michelinskej reštaurácie Le Gavroche. Má obrovský vplyv na svetovú kuchyňu,“ povedal nám oduševnený kuchár. V čase, keď nastúpil, podnik viedol Michel Roux Jr, reštauráciu však v roku 1967 založili Michel a Albert Rouxovci a ide o prvý podnik na britských ostrovoch, ktorý získal michelinskú hviezdu (neskôr získal ešte ďalšie dve).

 

Neskôr jeho profesionálna cesta viedla do viedenskej reštaurácie Steirereck, kde mal možnosť prezentovať aj vlastné nápady a podľa jeho slov sa veľmi veľa naučil. Pri otázke, prečo si radšej s toľkými skúsenosťami nezaložil vlastnú reštauráciu a snaží sa radšej edukovať ľudí na Slovensku a investovať čas a peniaze do komunity, spomína rodinu. „Narodila sa mi prvá dcéra a vedel som, že rodina je pre mňa dôležitejšia ako meno, ktoré si viem vybudovať. Nechcel som vidieť svoju dcéru len spať, chcel som ju vidieť aj behať.“ Napokon teda prišiel domov a založil Živú kuchyňu.

 

Aj takto vyzerá obed zo Živej kuchyne. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

 

Celá rodina sa do Živej kuchyne zapája aktívne: manželka vedie sociálne siete a robí ochutnávky, no hlavní ochutnávači sú najmä deti. „To ich veľmi baví. To sa mi na tom páči, že moje dievčatá poznajú aj mojich kolegov, mojich klientov, tykajú si s nimi. Bolo pre mňa dôležité, že keď prišli za mnou do práce, videli aj výsledok mojej snahy a tie vzťahy.“

 

Jedlá pripravuje v prevádzke na Prievozskej v Bratislave, komunita má zhruba 50 členov, no nevaria pre každého každý jeden deň. Podľa jeho slov ide o „komunitnú kuchyňu, ktorá má veľmi blízko k princípom tzv. pomalého varenia alebo slow food“.

 

Ako uvádza aj na webe, Živá kuchyňa združuje ľudí s podobným postojom k jedlu. „Chceme jesť pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím.“

 

My sme sa rozhodli vyskúšať si celé členstvo, od registrácie až po degustáciu.

 

Kráľovská starostlivosť pre nevyberavých

Prvým krokom bolo zaregistrovať sa na webe. Po vyplnení formuláru nám zavolal priamo Mego, ktorý nám vysvetlil, ako systém funguje. Takýto osobný prístup nás prekvapil a prekvapuje dodnes: Mego si členov komunity pamätá, vie, čo robia, kde bývajú a zaujíma ho, ako sa im darí. Len donedávna rozvážal jedlá sám, teraz už spolupracuje s taxikárom Branislavom Srnčíkom, pretože takto vedia zabezpečiť obed medzi 11:00 až 12:30 pre oveľa väčšiu skupinu ľudí. Kedysi chodili obedy aj po tomto čase.

 

Napriek tomu, že fungovanie komunity je vysvetlené aj na webe, bol Ľuboš Mego od začiatku k dispozícii a mohli sme sa na hocičo opýtať. Zaujímali sme sa najmä o veľkosť jedla, ktorá sa môže líšiť, najmä pri dezertoch, ktoré nie sú vždy priamo z jeho dielne. Niekedy ide o spoluprácu s pekárňou či cukrárňou. Vo všeobecnosti z našej skúsenosti platí, že ťa druhé jedlo dokáže plnohodnotne zasýtiť aj bez polievky, no polievky, ktoré sme ochutnali, boli výborné a bola by škoda neochutnať ich.

 

Živá kuchyňa využíva domáce zdroje na maximum. „Vždy sa pozeráme na to, odkiaľ naše suroviny pochádzajú, a preferujeme slovenské potraviny,“ povedal nám Mego. Majú aj niekoľko spoluprác či už s potravinovým reťazcom, menšími predajcami, alebo výrobcami niektorých produktov. Často ide o krátkodobú záležitosť, kde dostaneš niečo ako darček na ochutnávku, no pri dodávateľoch už majú vybudované vzťahy a podľa jeho slov dbajú na kvalitu. Samozrejme, pri exotickej kuchyni musia siahnuť aj po dovezených potravinách, tam sa tiež snažia o najvyššiu kvalitu.

 

Článok pre predplatiteľov REFRESHER+
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni 1 článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94020 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ingrediencie používajú pri varení
  • Koľko stojí ich obed a ako je možné, že ťa webstránka pustí aj do mínusu
  • Aké veľké a sýte sú ich porcie + FOTKY
  • Aké jedlá ponúkajú a pre koho je podľa nás služba určená

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher / Tímea Krauszová
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dnes populárne články
Symbol extrémistov alebo manželské tetovanie o láske? Slovenský medailista Sabbatini má na ruke znak pripomínajúci triskelion Symbol extrémistov alebo manželské tetovanie o láske? Slovenský…
„Živá kostra“ a žena, ktorá žila 25 rokov v izbe s vlastnými výkalmi. 10 najdesivejších fotiek z histórie „Živá kostra“ a žena, ktorá žila 25 rokov v izbe s vlastnými výkalmi.…
Dobrovoľné hasičky pobláznili Slovákov: Muži si chcú kvôli nám podpaľovať domy, na perverzné komentáre sme si už zvykli Dobrovoľné hasičky pobláznili Slovákov: Muži si chcú kvôli nám…
MAPA: V týchto okresoch Slovenska udrú najsilnejšie supercelárne búrky s extrémnym prívalovým vetrom MAPA: V týchto okresoch Slovenska udrú najsilnejšie supercelárne…
Fico nahneval susedov, vzácnu motorku parkuje v spoločných priestoroch. Nechali mu odkaz na kartóne Fico nahneval susedov, vzácnu motorku parkuje v spoločných…
Planéte vraj hrozí globálny spoločenský kolaps. Na týchto miestach si miliardári kupujú pozemky, aby prežili Planéte vraj hrozí globálny spoločenský kolaps. Na týchto miestach si…
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť