Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2021, 14:03
Čas čítania 7:18
Vladimíra Púpavová

Bitcoin po šnúre rekordov prepadol, nie je to prvýkrát. Ako sa z neho stala najsilnejšia kryptomena a kam smeruje?

Bitcoin po šnúre rekordov prepadol, nie je to prvýkrát. Ako sa z neho stala najsilnejšia kryptomena a kam smeruje?
Zdroj: TASR
REFRESHER BITCOIN DARK WEB KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Bitcoin minulý rok zažiaril ako takmer najúspešnejšie aktívum. Známa kryptomena na začiatku roku opäť vystrelila, teraz ju sleduje celý svet ako prepadla a pomaly sa zviecha. Znamená to obávanú korekciu alebo je to pád, ktorý predznamenáva rast?

Bitcoin má najlepšie obdobie vo svojej dvanásťročnej histórii. Ťažko by sme hľadali aktívum, ktoré sa v roku 2020 zhodnotilo tak výrazne. V úvode nového roka, deň pred svojimi „narodeninami“, teda ešte 2. januára prekročil prah 30-tisíc dolárov, začiatkom minulého týždňa s veľkou pompou prvýkrát prekonal 35-tisíc dolárov a na konci týždňa sa pohyboval len pár dolárov pod 42-tisícovou hranicou. Tento jeden týždeň Bitcoin vystrelil o tretinu. Včera prišlo schladenie nadšenia, keď sa za niekoľko hodín dostal na úroveň 33 542 dolárov. Dnes opäť opatrne stúpa. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa musí stať, aby sa stal bitcoin globálnym platidlom.
  • Ako v minulosti bitcoinu pomohol darkweb.
  • Ako prebiehajú transakcie na darkwebe.
  • Koľko bitcoinov sa stratilo v kauze Silk Road.
  • Ako sa jeden z najväčších kryptomenových podvodov dotkol aj Slovákov.
  • Ako rozoznať podvodníkov s kryptomenami.

Mnohým odborníkom to pripomína obdobie z roku 2017, kedy sa jeho cena vyšplhala na takmer 20-tisíc dolárov. O rok neskôr prišiel strmý pád a jeho cena sa ocitla na niečo málo cez 3-tisíc dolárov. Zásadný rozdiel však je v tom, že pred tromi rokmi nakupovali najrôznejší špekulatívni investori. Teraz posledné mesiace nakupovali inštitucionálni investori. Najmä finančné domy v Spojených štátoch, ale aj vo svete. To môže naznačovať, že nedôjde k tak drastickému prepadu ako v minulosti, ale aj to, že sa môže po páde opäť zotaviť. Predikcie  bitcoinu pripomínajú skôr kryštálovú guľu, ako tvrdé výpočty.

Vývoj hodnoty bitcoinu v poslednom týždni.
Vývoj hodnoty bitcoinu v poslednom týždni. Zdroj: Coin Market Cap

„Nikto dnes nevie oceniť, akú má Bitcoin skutočnú hodnotu. Rovnako to prebiehalo v časoch internetovej bubliny, keď nikto nevedel naceniť internetové služby ako Amazon, lebo nikto ich nikto nevedel používať a nikto ich nikdy predtým nevidel,“ povedal v rozhovore pre REFRESHER odborník na kryptomeny Adam Kracík. „Ako pribúdajú nové peniaze, na určitej úrovni si väčší investori povedia, že na ňom zarobili dosť, a tak ho začnú predávať,“ tvrdí Kracík. Ten si vie predstaviť, že sa bitcoin vyšplhá aj na státisícové úrovne.

Odporúčané
Ekonóm: Ak by pandémia trvala niekoľko rokov, je nemysliteľné, aby štát držal pri živote reštaurácie, fitnescentrá alebo divadlá Ekonóm: Ak by pandémia trvala niekoľko rokov, je nemysliteľné, aby štát držal pri živote reštaurácie, fitnescentrá alebo divadlá 5. januára 2021, 9:30

Aj popularizátori kryptomien sú s odhadmi opatrní a k opatrnosti nabádajú aj investorov. „Bitcoin a akékoľvek iné kryptomeny sú extrémne rizikovou investíciou. Ide skôr o špekuláciu a veľmi ľahko môžeme prísť o obrovské peniaze. Nemôžem dať ruku do ohňa za to, že práve bitcoin bude ternom a porastie na veky vekov. Ak by to tak bolo, investovali by doň všetci,“ upozorňuje v rozhovore pre REFRESHER ekonóm Lukáš Kovanda.

Vývoj hodnoty bitcoinu za posledný rok.
Vývoj hodnoty bitcoinu za posledný rok. Zdroj: Coin Market Cap

S kryptomenami to netreba preháňať, v rámci investičných portfólií sa odporúča na úrovni do päť percent z celkových finančných prostriedkov. Aj súčasní bitcoinoví milionári, teda tí, ktorí na tejto mene zbohatli, neodporúčajú preinvestovať viac ako 30 percent svojich finančných možností a určite by sa investori nemali zadlžovať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93399 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa musí stať, aby sa stal bitcoin globálnym platidlom. 
  • Ako v minulosti  bitcoinu pomohol darkweb. 
  • Ako prebiehajú tranzakcie na darkwebe.
  • Koľko bitcoinov sa stratilo v kauze Silk Road. 
  • Ako sa jeden z najväčších kryptomenových podvodov dotkol aj Slovákov. 
  • Ako rozoznať podvodníkov s kryptomenami.
Domov
Zdieľať
Diskusia