Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2021, 18:52
Čas čítania 1:02
Daniel Mikolášik

Britské úrady neodporúčajú kombinovať dva druhy vakcín proti koronavírusu

ZDRAVIE VAKCÍNA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Odborníci upozorňujú, že kombinovať vakcíny je možné len v mimoriadne výnimočných prípadoch, keď rovnaká vakcína nie je dostupná, alebo keď nie je jasné, akú vakcínu daný pacient v prvej dávke dostal

Anglický úrad verejného zdravia (PHE) neodporúča kombinovať vakcíny proti koronavírusu rôznych druhov. Varovanie úradu prichádza po tom, čo Británia avizovala, že v najbližších dňoch bude v krajine dostupná vakcína vyvinutá na Oxfordskej univerzite v spolupráci s firmou AstraZeneca.

Odporúčané
Ako funguje vakcína proti koronavírusu a prečo je neškodná? Toto video ti to vysvetlí za pár minút Ako funguje vakcína proti koronavírusu a prečo je neškodná? Toto video ti to vysvetlí za pár minút 25. decembra 2020, 13:24

Ako informuje Sky News, doposiaľ v krajine prebiehalo očkovanie vakcínami od firiem Pfizer a BioNTech, ktoré sa začalo ešte v priebehu decembra 2020. Oba druhy vakcín (Pfizer/BioNTech a Oxford/AstraZeneca) vyžadujú očkovanie v dvoch dávkach, no nemali by sa medzi sebou kombinovať.

Britská vláda najprv uviedla, že ak občan ide podstúpiť druhú fázu očkovania a nie je k dispozícii rovnaká vakcína, akú dostal pri prvej dávke, môžu mu ponúknuť iný druh. Neskôr však vysvetlili, že takýto krok odporúča len v prípade, že je dotyčný vysoko ohrozený nákazou a potrebuje sa zaočkovať čo najskôr. Inak sa odporúča nekombinovať vakcíny.

Domov
Zdieľať
Diskusia