Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2020, 13:59
Čas čítania 1:16
Adam Novosad

Ruský špión sa nechtiac priznal k pokusu o vraždu Navaľného. Do telefónu vyrozprával detaily samotnej obeti

NEWS ALEXEJ NAVAĽNYJ RUSKO
Uložiť Uložené

Opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému sa podaril husársky kúsok.

Alexeja Navaľného sa v lete pokúsili otráviť agenti ruskej tajnej služby. S takýmto záverom vlastného vyšetrovania prišiel investigatívny portál Bellingcat, ktorý jednotlivých agentov pospájal s miestami, kde sa vyskytoval Navaľnyj, a to dokonca pomocou uniknutých dát o polohe mobilných telefónov, upozorňuje Denník N.

V nepriamej reakcii Vladimir Putin priznal, že Navaľného ruské tajné služby sledovali, ale vyhlásil, že keby ho chceli naozaj zavraždiť, tak by celú operáciu dotiahli až do konca.

Ruské úrady síce nekonajú a pokus o otravu nebezpečným novičokom nijak aktívne nevyšetrujú, ale samotný Alexej Navaľnyj vzal operáciu do vlastných rúk a v spolupráci s portálom Bellingcat sa mu podaril husársky kúsok.

Navaľnyj sa dovolal podozrivému Konstantinovi Kudrjavcevovi, ktorý sa s ním dlhých 48 minút rozprával v domnienke, že ide o jeho nadriadeného – poradcu šéfa ruskej Národnej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa. A tak v telefonáte veselo rozprával samotnému Navaľnému, ako sa vraždiace komando ruskej tajnej služby FSB vydalo do Tomsku, kde ho mali otráviť.

Odporúčané
Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete 7. septembra 2020, 11:55

Novičok mali agenti zrejme naniesť na boxerky Navaľného v hotelovej izbe v Tomsku, keď sa v nej opozičný politik nenachádzal. Navaľnyj nachytal agenta aj na takých maličkostiach, ako fakt, že v telefonáte spomenul sivé boxerky, ale agent Kudrjavcev ho opravil, pretože ich farba bola modrá.

Práve Konstantin Kudrjavcev bol podľa vlastných slov jedným z agentov, ktorých tajná služby hneď dvakrát vyslala do Omska, kde mal zamiesť stopy a zabezpečiť to, aby zničil akékoľvek stopy po novičoku. Napriek pokusom tajných agentov sa lekárom v Berlíne podarilo stopy novičoku identifikovať, a tak bola čistiaca misia neúspešná.

Agenti vraj síce oblečenie zhabali a vyprali, ale ani tieto procedúry nezabránili dostatočnej kontaminácii jedom natoľko, aby bolo novičok možné zachytiť. A rovnako malo byť očistené aj Navaľného telo, keď sa v ruskej nemocnici zotavoval v prvých hodinách.

Odporúčané
Nedivím sa, že 20% Slovákov verí čipovaniu vakcínami, keď veľa z nich popiera učivo základnej školy, tvrdí expert na dezinformácie Nedivím sa, že 20% Slovákov verí čipovaniu vakcínami, keď veľa z nich popiera učivo základnej školy, tvrdí expert na dezinformácie 19. decembra 2020, 12:30

Kudrjavcev skonštatoval, že atentát koniec koncov nedopadol plánovanou vraždou Alexeja Navaľného preto, že piloti lietadla núdzovo pristáli a na miesto rýchlo dorazila sanitka. Lekári potom politikovi pichli látky, ktoré mali zastaviť pôsobenie jedu v organizme a previezli ho do nemocnice. Týmto mu zrejme zachránili život.

Domov
Zdieľať
Diskusia