Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. januára 2021, 14:30
Čas čítania 4:59
Viktor Kniš

TOP 10: Slovenskí raperi si vo svojich klipoch zahrali skoro profesionálnych hercov. Toto sú ich najlepšie výkony

TOP 10: Slovenskí raperi si vo svojich klipoch zahrali skoro profesionálnych hercov. Toto sú ich najlepšie výkony
HUDBA PIL C RYTMUS STRAPO
Uložiť Uložené

Toto je desiatka najlepších videoklipov, ktoré sme mohli sledovať v roku 2020. Väčšina z nich si vyžiadala množstvo úsilia autorov, sú však omnoho osobnejšie, ako dokážu mnohí na prvý pohľad vycítiť.

Niektorí domáci raperi považujú videoklipy za nástroj, ako dostať skladby čo najvyššie v trendy rebríčkoch. Paradoxne, práve tieto vizuály sú najčastejšie o nezmyselom rozhadzovaní rukami pred kamerou.

No a potom sú aj takí interpreti, ktorí chcú vizuálne doplniť odkaz skladby alebo vytvoriť dielo, ktoré má hodnotu aj po rokoch. Ide o veľmi špecifickú disciplínu, v ktorej síce väčšina interpretov zaostáva, o to viac však vyčnievajú tí lepší. 

Samozrejme, rok 2020 aj v tomto ohľade ovplyvnila pandémia, hneď niekoľkí Slováci nám však dokázali, že veľké veci sa dajú bez výhovoriek tvoriť aj v obmedzenom režime. 

Aj keď v tomto prípade zoradenie skladieb priamo nesúvisí s kvalitou, nekorunovaným víťazom disciplíny videoklipov sa jednoznačne stáva Strapo so svojou sprievodnou skladbou k filmu Správa. Strapo si totiž vo vlastnom klipe zahral alternatívnu dejovú líniu dôležitej filmovej snímky. Na druhom mieste by bol Pil Cho Hawaii, ktorý do bodky naplnil frázu „sám v kine v Boroch“. 

Hodnotíme len videoklipy z druhej polovice roka, tie najlepšie z prvej polovice roka si môžeš pripomenúť v tomto článku.

Odporúčané
Momo: Za zrušené koncerty nežiadam kompenzáciu od štátu, nie som taký naivný (Rozhovor) Momo: Za zrušené koncerty nežiadam kompenzáciu od štátu, nie som taký naivný (Rozhovor) 11. októbra 2020, 14:11

Ladyboys – Raz dva tri

Najprekvapivejším projektom roka je bez akýchkoľvek pohýb Wonderove satirické spracovanie autotune doby cez alterego Ladyboys.  „Je to satira na súčasnú spoločnosť. Rozhodne to nie je výsmech mladým raperom, alebo newschooolu, alebo akokoľvek to nazveš. Pre mňa sú Ladyboys smutný príbeh podaný zábavnou formou,“ vysvetlil Boy Wonder pre Refresher v našom rozhovore. 

Aj keď samotný autor upozorňuje, že nejde o parodovanie slovenských raperov, postavičky z klipu od Erika Oslaneca pôsobia ako nositelia stereotypov, na ktoré často poukazujú hlavne hejteri. 

Už samotné kostýmy sú však prvým dôvodom, prečo si zvedavý fanúšik slovenského rapu vypočuje, následne uvidí, ako Wonder pochováva človeka, ktorý má na kríži oslovenie „totálny k***t“.

Momo ft. Tina - Zlá aj dobrá správa

Tina sa definitívne po niekoľkoročnej odmlke vracia k tvorbe a aj na spolupráci s Momom dokázala, že sa máme na čo tešiť. Jej rapovo-spevácka časť naznačuje, že s veľkou pravdepodobnosťou sa jej podarí vyplniť prázdne miesto pre temperamentnú R&B speváčku, akú momentálne na Slovensku nemáme.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Čo sa týka klipu, ide o filmovú záležitosť, ktorú dopĺňajú aj portréty oboch hudobníkov. Vzťahovú skladbu doplnili zábery dvoch mladých ľudí, ktorí síce pochádzajú z chudobných pomerov, k šťastiu im však stačí veľmi málo. Autorom je legendárny Romeo, ktorého si pamätníci okamžite spoja s vizuálom Dáva mi. 

Konex - FRESH GEAR

Konex síce v roku 2020 definitívne opustil vydavateľstvo Milion Plus, s aktivitou však ani náhodou neprestal. Okrem iného sa zúčastnil projektu režiséra Jána Stracha s názvom Most Wanted. Mladý český režisér si založil vlastný YouTube kanál, na ktorom experimentuje s videoklipmi podľa vlastného gusta a jedným takým je aj Konexov Fresh Gear. 

Už na prvý pohľad ide o nápaditú záležitosť, keďže sa dej odohráva na siedmych rôznych lokalitách zároveň, vždy však máme možnosť vidieť len istú časť. 

gleb - DaysGO feat.TY

Glebova absolútna klasika, za ktorou tentokrát stojí český režisér Jan Strach. Glebova vizuálna identita má zatiaľ len málo podôb, čo je však v jeho prípade devízou. Zbytočne sa nesnaží stavať do pozícií, v ktorých by sa mohol cítiť nepohodlne, zároveň vždy odkazuje na bratislavské sídliska a robí len to, čo ho baví. 

Zakaždým nesmie chýbať aj jeden špecifický prvok, ktorým je v tomto prípade starý bratislavský byt s kostlivcami v skrini. Ďalšími dvoma kľúčovými lokalitami sú auto a bar. K jednej má raper z FCK THEM prirodzene blízko a aj tá druhá je odkaz na refrén. 

Pil C – Hawaii

Pil Cho Hawaii je emočne najsilnejšou záležitosťou v zozname. Na premietačke má divák možnosť vidieť niekoľko záberov práve z  dovolenky na Havaji, ktorá bola pre neho pôvodne najobľúbenejšou destináciou práve preto, že tam požiadal snúbenicu o ruku. Dnes už v skladbe priznáva, že Havaj nenávidí.

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

O tvorbu sa postaral Tomáš Thurzo, ktorý má síce viac skúseností s fotoaparátom, napriek tomu sa jeho estetické cítenie aj v spolupráci s Jakubom Otčenášom prejavilo naplno. 

Boy Wonder – Život je Lajf

Bláznivý Wonder sa vrátil po dlhšej odmlke aj s príznačným videoklipom, ktorý je síce na prvý pohľad jednoduchší, nesie však hneď niekoľko momentov prekvapenia. Jedným z nich je aj vtipný skit od Naked Bananas, niektorých však možno prekvapí aj záber, ako Wonderovu hlavu stláčajú (pravdepodobne) ženské stehná. 

Každý, kto trnavského rapera sleduje aspoň chvíľu, už veľmi dobre vie, že jeho úlohou v rámci pomyselnej scény je búrať zaužívané stereotypy. Zároveň sa nasilu nestavia do pozície chutného rapera, práve naopak, veľmi rád si zo seba vystrelí a poukazuje na to, čo mnohí radšej skrývajú. 

Paulie Garand x DJ Wich x Rytmus x Pil C – Forma

V tomto prípade ideme na hranu. Videoklip uzrel svetlo sveta na prelome polrokov a technicky dokonca ešte v prvej polovici, keďže sme mu však nedali priestor v prvom tohtoročnom rebríčku, s radosťou to napravíme. Slovenskí tvorcovia z Mystika Produkt opäť doručili prepracovaný klip plný vzácnych hereckých aj filmárskych momentov.

Odporúčané
Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať 8. februára 2024, 17:30

Nechýbajú ani herecké výkony, v rámci ktorých najviac zažiaril Rytmus prilepený k podlahe a symbolické tajomno, ako sme už u tejto dvojice profesionálov v kinematografickej oblasti zvyknutí.

Vo videoklipe vidíme aj umelecké diela extravagantného slovenského umelca Andreja Dúbravského, ktorý je známy alternatívnym prístupom k tvorbe. Pred rokmi si kúpil starý dedinský dom s verandou, letnou kuchyňou a veľkou záhradou.

Frayer Flexking x Rytmus – Nehehe

Už tradične nemôže v našom výbere chýbať ani ocenenie pre najlepší reprezent vizuál roka, ktoré si tento rok odnášajú Danpingdon, Flexking a Rytmus. Aj tento druh videoklipov sa dá spraviť naozaj zle, keďže v tomto prípade nad schopnosťami tvorcu či rapera prevláda samotný nápad, lokácie a to, čo sa stihne v rámci pár minút skladby odohrať. Keďže máme možnosť vidieť Rytmusa na latríne a Flexkinga ako leží na stáde oviec, viac nám ani netreba.

V móde už dávno nie sú požičané autá, s ktorými sa raper ledva stihne odfotiť na Instagram a už ich musí vrátiť. Dnes už vieme, že nápad točiť na salaši pochádza z Rytmusovej hlavy, ktorý zároveň doručil aj jednu z najlepších slôh za posledné obdobie.

S nadhľadom sa vyjadril ku kritike za jednu z posledných komerčných reklám a vysmial aj všetkých tých, ktorí si nevšimli, že ak ide o reklamu, podobným spôsobom si zarába už viac ako dekádu. 

Sima – Dokola

Sima sa podieľa minimálne na väčšine, ak nie na všetkých svojich klipoch. Má vždy jasno v tom, ako by mal vizuál pôsobiť, aby správne dotvoril skladbu. Po mnohých farebných a „dievčenských“ záležitostiach, ktoré sú pre speváčku a raperku príznačné, prichádza však aj oveľa temnejšie prekvapenie so spracovaním od Juraja Škulu, ktoré si zaslúži ešte viac pozornosti. 

Už samotná skladba je príjemnou zmenou a šancu by jej mali dať aj tí, ktorí sa v predošlých albumoch od Simy veľmi nenašli. 

Aj keď klip napĺňa definíciu „reprezent“ vizuálu, je plný nápaditých záberov, ktoré v kombinácii  so sebavedomým vystupovaním speváčky vytvárajú silný celok.

Strapo – Správa

Strapo síce pracuje na vydaní nového sólového albumu, zároveň sa však veľmi intenzívne venuje aj tvorbe filmov, resp. seriálov.  Film Správa je o slovenských Židoch, ktorým sa podarilo utiecť z Osvienčimu a celému svetu vyrozprávať, čo sa v „pracovných táboroch“ skutočne dialo.

Odporúčané
RECENZIA: Vojna policajtov je špičková kriminálka, ktorá na Slovensku roky chýbala RECENZIA: Vojna policajtov je špičková kriminálka, ktorá na Slovensku roky chýbala 1. februára 2024, 13:30

V spolupráci s režisérom Michalom Nemtudom a jeho tvorcovským A-teamom preto vytvorili v rámci Strapovho klipu ďalšiu dejovú linku jedného z tých ľudí, ktorému sa nepodarilo utiecť. Trvalo to však približne jeden celý rok, počas ktorého natáčali samotný film.

Slovenský raper si zároveň vo videoklipe zahral hlavnú úlohu v alternatívnej dejovej línii. Pôvodne dostal možnosť zahrať si aj v samotnom filme, tú však musel kvôli časovej tiesni odmietnuť.

Vo videoklipe diváci nájdu aj autentické zábery z filmu. Tvorcovia využili reálne lokácie z natáčania a prispôsobil ich svojmu vizuálu. A to všetko tak, aby divák v prvom momente vôbec nespoznal, že ide o alternatívny dej. Ak to situácia dovolí, film Správa od režiséra Petra Bebjaka uvidia diváci v slovenských kinách v závere januára 2021. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia