Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2020, 12:45
Čas čítania 3:35
Tímea Krauszová

Sulík je ochotný podporiť celoštátny lockdown so zákazom cestovania. Chce však vidieť plán, čo bude potom

NEWS PETER PELLEGRINI RICHARD SULÍK SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Minister hospodárstva vraví, že potrebujeme vedieť nielen to, kedy bude lockdown, ale aj to, čo bude potom.

Richard Sulík v nedeľnajšej diskusii RTVS o5minút12 vyhlásil, že si vie predstaviť aj zavedenie celoštátneho lockdownu so zákazom cestovania cez okresy, tak ako to navrhuje pandemická komisia. 

Dobre, ale čo bude potom," odpovedal Sulík na otázku, či by hlasoval za celoštátny lockdown. „Keď budem vidieť, že toto je plán a súčasťou tohto plánu je lockdown, tak potom dobre," dodal Sulík.

Hoci Sulík predložil svoj vlastný pandemický plán (tzv. semafor zdravia z dielne SaS), vláda ho zamietla. Rovnako predložil plán aj Marek Krajčí, minister zdravotníctva, ani ten však zatiaľ neprijali. Sulík teda vraj nevie, či súhlasiť s lockdownom, kým takýto plán neexistuje. Až ho uvidí, odsúhlasí ho, no bez toho, aby videl, „čo bude potom“, to nemôže urobiť.

Spory s Matovičom

„Predpokladám, že pani prezidentka dospela k záveru, že by sa mala ozvať, lebo sa situácia nevyvíja priaznivo. Prikláňam sa k jej odporúčaniu, aby krízu viedol niekto iný. Musí to byť v prvom rade manažér,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ako príklad takejto osoby spomenul Petra Škodného, ktorý viedol počas prvej vlny permanentný krízový štáb.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

V diskusii bol Sulík s predsedom strany Hlas-SD a bývalým premiérom Petrom Pellegrinim. Podľa neho by riešením bola demisia zo strany Igora Matoviča, ktorého by chcel nahradiť niekým kompetentným. Opäť otvorene kritizoval spôsob, akým sa vláda vyrovnáva s koronavírusovou krízou.

Teraz začínajú ako šípkové Ružienky otvárať oči, že máme tisíce a tisíce nakazených,“ povedal Pellegrini. Podľa neho vláda k pandémii pristupuje amatérsky a nestačí, aby boj s koronou prevzal niekto kompetentný. Je potrebné, aby aj vedenie vlády podľa neho prebral niekto iný.

Odporúčané
Lekár Visolajský: Príde mi, že Richard Sulík sa schováva za premiéra (Rozhovor) Lekár Visolajský: Príde mi, že Richard Sulík sa schováva za premiéra (Rozhovor) 11. decembra 2020, 17:46

„Po plošnom testovaní sa neudialo vôbec nič. Len sme si zatlieskali. Starým ľuďom sme dali modrý papier, na základe ktorého chodili po celom Slovensku a pritom mohli byť chorí,“ kritizoval ďalej. Sulíkovi povedal, že ekonomika sa rozpadá práve pod jeho taktovkou, že on je ten, ktorý je vicepremiér a že je aj jeho úlohou zasahovať do toho, ako sa opatrenia prijímajú. Podľa Pellegriniho je Sulík „druhý najsilnejší muž vo vláde“ a mal by prevziať zodpovednosť.

„Vy ste čo navrhli? Po vojne je každý generál,“ vrátil Sulík úder a povedal, že Pellegrini nepodal žiadny návrh po plošnom testovaní na nejaké lepšie riešenie situácie. Po testovaní Sulík predstavil svoj semafor, ktorý však neprijali. Aj Matovič plán v tom čase kritizoval. Na čom sa však obaja politici zhodli je, že nám chýba logický plán na zvládanie krízy.

Chýba nám predvídateľný plán na opatrenia

„Je mi ľúto tých tisícov ľudí, ktorí po Vianociach nepôjdu do práce, ale na úrad práce,“ povedal Pellegrini. Podľa neho by Sulíkov alebo Krajčího predstavený plán aj s regionálnymi zásahmi bol býval lepší ako chaotické opatrenia teraz. Rozumie, že tvrdší lockdown bude možno potrebný, no podľa jeho slov nemôže Matovič jednoducho povedať, že o pár dní bude zákaz vychádzania. Podniky ani zamestnanci si nemôžu takto plánovať, dodal.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Sulík v tejto časti s Pellegrinim súhlasil a stojí si za svojím tvrdením, že zatvorenie gastra je „trucpodnik“, pričom „vlaky zadarmo sú nedotknuteľné“ a kostoly sú plné ľudí, ktorí patria medzi ohrozených potenciálnych pacientov. Aj podľa neho sú opatrenia nelogické, preto sa otvorene voči Matovičovi postavil verejne, vraj chcel, aby ľudia vedeli, že s ním nesúhlasí vo všetkým.

„To, čo ľudí znervózňuje je, že v piatok niečo verejnosti oznámili, dva dni na to zasadne pandemická komisia, pritom aj komisia, aj krízový štáb majú len poradný hlas. [Oznamuje sa] Strašne veľa a mnohokrát protichodných rozhodnutí vo veľmi krátkom časovom slede,“ povedal Sulík.

Pandemická komisia v piatok  odporučila prijať vianočný lockdown, návrh ešte musí prejsť krízovým štábom, koaličnou radou a vládou, ktorá bude zasadať v stredu. „Chýba nám plán. Pochopiteľný a predvídateľný. Potom sa nám bude ľahšie dýchať,“ okomentoval napätú situáciu.

Problémom podľa Pellegriniho je aj to, že Igor Matovič si podľa jeho slov vymýšľa opatrenia aj priamo na tlačových brífingoch. Veľkú časť viny hodil na premiéra, Sulík však doplnil, že rozhodnutia neprijíma sám. „Pravidlá nie sú také nejasné, lebo sme si ich tak vymysleli. My sme ich zdedili, aj vláda pána Pellegriniho ich zdedila,“ doplnil. Podľa neho sa mnohé zo spletitých pravidiel jednoducho doteraz nevyužívali, preto je toto vhodná situácia na prehodnotenie krízového plánu. 

V prípade vianočného lockdownu Sulík nevie, či bude pohyb pre ľudí, ktorí majú aktuálny test, umožnený. Plán, ktorý mám chýba a prízvukoval ho opakovane, by mal na všetky takéto najčastejšie otázky odpovedať.

Odporúčané
Pätina Slovákov verí, že vakcínou proti Covid-19 ich začipujú, takmer polovica označila LGBT za dekadentnú ideológiu Pätina Slovákov verí, že vakcínou proti Covid-19 ich začipujú, takmer polovica označila LGBT za dekadentnú ideológiu 10. decembra 2020, 20:04

Očkovanie by nemalo byť povinné

Pri téme očkovania Pellegrini povedal, že si povinné očkovanie nevie predstaviť. Kritizuje aj tzv. kompenzačný fond, z ktorého by sa vyplácali odškodné v prípade nežiaducich účinkov, ktoré však podľa Pellegriniho znižujú dôveryhodnosť vakcíny. Sám však nie je proti očkovaniu, vraj absolvoval všetky povinné očkovania a aj vakcína proti koronavírusu by mala byť vysoko odporúčaná.

„Ohrozeným skupinám to ako politik budem určite odporúčať, vzhľadom na riziko, ťažký priebeh ochorenie až smrť. Ale prikázať im to, alebo to podmieniť na európskej úrovni, to nikdy nebudem podporovať,“ povedal. Nesúhlasí s tým, aby sa cestovanie podmieňovalo očkovacím preukazom.

„Ja sa určite dám zaočkovať. V žiadnom prípade očkovanie nesmie byť povinné ani nejako silne podmienené,“ povedal Richard Sulík. Podľa neho by bolo chybou nariadiť zákaz vychádzania pre ľudí, ktorí sa nedajú očkovať. „Problém je skôr, že tej vakcíny niet, ešte nie je ani schválená.“

Sulík nechce čakať do poslednej vakcíny (tak ako sa vyjadril premiér Igor Matovič, aby vraj neochudobnil niekoho o dávku), ale chce sa očkovať čo najskôr. Vraj má po krk obmedzení v cestovaní a pohybe a čaká len na schválenie vakcíny a jej dostupnosť aj na Slovensku.

Odporúčané
Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku prebehne v štyroch vlnách Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku prebehne v štyroch vlnách 11. decembra 2020, 19:02
Domov
Zdieľať
Diskusia