Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2020, 19:02
Čas čítania 1:01
Lukáš Čelka

Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku prebehne v štyroch vlnách

NEWS LOCKDOWN
Uložiť Uložené

Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách.

Slovensko prijalo stratégiu postupného očkovania proti koronavírusu. Zaočkovaných by malo byť 65 % populácie a očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách v očkovacích centrách, informoval infektológ Pavol Jarčuška.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa pred troma dňami vyjadril, že vakcína by sa mala na Slovensko dostať v polovici januára.  Podľa neho by sa bežná populácia mala k vakcíne dostať približne v marci alebo v apríli, nakoľko sa budú prvotne očkovať pracovníci prvej línie.

Odporúčané
Vakcína proti koronavírusu zrejme na Slovensku v decembri nebude, hovorí minister Krajčí Vakcína proti koronavírusu zrejme na Slovensku v decembri nebude, hovorí minister Krajčí 8. decembra 2020, 13:29
Štyri vlny vakcinácie:
  • 1. vlna - zdravotníci, domovy sociálnych služieb, policajti či vojaci
  • 2. vlna - ľudia nad 65 rokov a chronicky chorí
  • 3. vlna - osoby z marginalizovaných rómskych komunít, bezdomovci, azylanti, učitelia
  • 4. vlna - záujemcovia nad 18 rokov

Pandemická komisia okrem postupu vakcinácie oznámila aj návrh zákazu vychádzania. Ten by mal byť podobný ako pred celoplošným testovaním. Vychádzať by sa mohlo len za účelom cestovania do práce, do školy alebo na nákup potravín. Dôvodom je veľmi vážna situácia koronavírusu a zvyšujúci sa počet hospitalizácií. Po rokovaní Pandemickej komisie to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.


To, kedy by malo k sprísneniu lockdownu dôjsť, závisí podľa Krajčího od rozhodnutia vlády SR. „Čím neskôr ho zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa dostali k nejakým pozitívnym číslam," komentoval, pričom zdôraznil, že pandemická komisia je len poradným orgánom.


Osoby, ktoré sa dajú otestovať, budú mať podľa Krajčího výnimku zo zákazu. Návšteva prírody by bola možná len v rámci okresu. Šéf rezortu priznal, že každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice, ochoreniu podľahne. K nákaze podľa jeho slov často dochádza práve v nemocniciach a v zariadeniach sociálnych služieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia