Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2020, 11:46
Čas čítania 1:08
Marián Mauik Biel

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4. generácie. Vieme, aké nové funkcie budú mať

TECH
Uložiť Uložené

Novú sezónu začne Bolt s bezpečnejšou a praktickejšou kolobežkou

Estónsky start-up sa v Európe veľmi dobre etabloval a aj na Slovensku je silnou konkurenciou pre Uber alebo Hopin. Nejde len o zdieľané jazdy autom. Okrem iného ponúka aj zdieľané elektrické kolobežky, a to aj v slovenských mestách. Od budúceho roka budú mať nový model, ktorý má byť hlavne bezpečnejší.

Odporúčané
Do Bratislavy sa vracajú zdieľané elektrické kolobežky. Vďaka Boltu ťa minúta jazdy vyjde na 0,15 eur Do Bratislavy sa vracajú zdieľané elektrické kolobežky. Vďaka Boltu ťa minúta jazdy vyjde na 0,15 eur 23. apríla 2020, 14:44

Bolt predstavil model svojej kolobežky už 4. generácie. Vychádza z terajšieho modelu, ktorý nájdeš aj v slovenských mestách. Takže je stále svetlo zelený a riadne masívny. S hmotnosťou 40 kilogramov je však omnoho odolnejší a aj stabilnejší.

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4.generácie. Vieme aké nové funkcie budú mať
Zdroj: Bolt

4. generácia už ale prešla na vymeniteľné batérie. Takto bude dobíjanie omnoho rýchlejšie. Respektíve okamžité, lebo nebude nutné prenášať celé kolobežky, iba vymeniť batériu rovno v teréne. Ako vidieť, zadný blatník je preto robustnejší. Zmenený je aj stojan kolobežky.

Dojazd ostáva stále 40 km a aj maximálna rýchlosť 25 km/h. Firma sa chváli, že je úplne recyklovateľná a jej životnosť má byť 60 mesiacov. Je súčasťou filozofie firmy zabezpečiť, aby Bolt kolobežky boli čo najekologickejšie. Do konca tohto roka sa vo svojich činnostiach stanú klimaticky pozitívne, respektíve uhlíkovo negatívne.

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4.generácie. Vieme aké nové funkcie budú mať
Zdroj: Bolt

Veľkou novinkou je pridanie senzorov, ktoré dokážu rozoznať neštandardné situácie alebo riziko nehôd. Detegujú napríklad prudké brzdenie alebo pád. Vedia tiež rozoznať, kde sa kolobežka práve nachádza a hlasovými upozorneniami kolobežka oznámi, že je v oblasti s odporúčanou zníženou rýchlosťou. Alebo blikaním upozorní chodcov a podobne.

Vstavaný displej tiež oznámi, či je možné na konkrétnom mieste kolobežku zaparkovať alebo či je v danej lokalite vôbec povolené jazdiť. To všetko umožní Boltu rýchlejšie reagovať na nehody alebo zistiť, ktorý používateľ je kolobežkový cestný pirát.

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4.generácie. Vieme aké nové funkcie budú mať
Zdroj: Bolt

Bolt kolobežky fungujú v 45 mestách a 15 krajinách. Od apríla sú dostupné v Bratislave, neskôr sa rozšírili aj do Košíc, Prešova, Žiliny a Trenčína. V budúcom roku má celosvetovo pribudnúť ďalších 100 miest, kde sa dá touto kolobežkou odviezť. Firma zatiaľ nešpecifikovala, či medzi nimi budú aj nejaké slovenské mestá.

Domov
Zdieľať
Diskusia