Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. decembra 2020, 10:45
Čas čítania 4:58
Viktor Kniš

Vrah Kuciaka a Kušnírovej dostal 25 rokov. Skutok popísal podrobne a chladnokrvne – ako bežný nákup potravín v obchode

Vrah Kuciaka a Kušnírovej dostal 25 rokov. Skutok popísal podrobne a chladnokrvne – ako bežný nákup potravín v obchode
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS
Uložiť Uložené

Najvyšší súd dnes rozhodoval o právoplatnom rozsudku pre strelca Miroslava Marčeka. Vymeral mu trest vo výške 25 rokov.

Najvyšší súd zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu a vymeral mu trest 25 rokov vo väzení. Obžalovaný bol z trojnásobnej vraždy a menších trestných činov. Podľa predsedníčky senátu NS sa senát Ruženy Sabovej dostatočnne nevenoval okolnostiam, ktoré mali viesť k mimoriadnemu zníženiu trestu. 

Bol 21. február 2018, keď Miroslav Marček po 2 hodinách skrývania sa v letnej kuchyni vkročil do domu číslo 558 vo Veľkej Mači a chladnokrvne zavraždil najprv Jána Kuciaka a následne aj Martinu Kušnírovú.  „Chcem sa ospravedlniť poškodeným za ujmu, ktorú sme im spôsobili, nič to nedokáže nahradiť. To, že som ich vídaval v televízii a videl som ich bolesť, ma prinútilo rozprávať, čo sa stalo. Je mi to ľúto, ale nedokážem to nijak odčiniť,“ povedal o necelé dva roky strelec Marček na súde. 

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

K vražde sa priznal a to, ako skutok vykonal, do detailov popísal. „Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu. Videl som miesto zásahu, viem, že bola hneď mŕtva,“ povedal napríklad vo svojej výpovedi bývalý profesionálny vojak.

Následne jeho prípad sudkyňa Špecializovaného súdu Ružena Sabová vyčlenila na samostatné konanie a za krátko vyniesla rozsudok – 23 rokov vo väzení. Prokurátor žiadal 25-ročný trest, a tak sa Marček musel postaviť pred Najvyšší súd. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo povedal Miroslav Marček v januári 2020 pred súdom a ako sa prejavovalo jeho chladnokrvné popisovanie vrážd, ktoré vykonal
  • Aké boli poľahčujúce okolností, kvôli ktorým Ružena Sabová rozhodla o mimoriadnom znížení trestu na 23 rokov
  • Čo povedali o duševnom stave Marčeka psychológ a psychiater
  • Prečo na základe priznania Marčeka nebolo možné obviniť aj potenciálnych objednávateľov. 
Miroslav Marček
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Vyčlenili ho na samostatné konanie

Miroslava Marčeka odsúdil Špecializovaný trestný súd na 23 rokov vo väzení ešte 6. apríla 2020 v čase vrcholiacej prvej vlny pandémie. Sudkyňa Ružena Sabová ho vylúčila na samostatné konanie, keďže sa priznal, skutok svojimi slovami popísal a oľutoval svoje konanie. Cieľom bolo urýchliť konanie, keďže bol v tom čase vo väzbe. Zároveň to pridalo na dynamike procesu v prípade ďalších troch obžalovaných – Tomáša Szabóa, Aleny Zsuzsovej a Mariana Kočnera. 

„Marček vyhlásil, že je vinný, uznal vinu zo všetkých skutkov. Následne súd rozhodol, že vyhlásenie obžalovaného prijal, a rozhodol, že dokazovanie súd nevykoná a vykoná dôkazy súvisiace s výrokom o treste, náhrade škody,“ vysvetlila predsedníčka senátu. 

Marček: Zaklopal som, otvoril pán Kuciak, strelil som ho do hrude...

Miroslav Marček popísal na hlavnom pojednávaní celý priebeh vykonania vraždy veľmi podrobne, zároveň to spravil chladnokrvne, bez zmeny tónu hlasu či zaváhaní.

V jeho výpovedi bolo niekoľko rozporov. Právni zástupcovia poškodených Kuciakovcov a Zlatice Kušnírovej však upozorňovali, že si Marček nemusí pamätať každý detail a naopak, bolo by podozrivé, keby každú svoju výpoveď do bodky zopakoval. Zároveň poukazovali na fakt, že ide o bývalého profesionálneho vojaka, ktorý môže mať sklony k idealizovaniu svojich činov.

„21. februára sme sa vrátili, išli sme tam s pánom Szabóom na Citroene Berlingo, peši som prešiel okolo ihriska až do domu, tam sa nesvietilo. Tak som počkal v letnej kuchynke, trvalo to dosť dlho. Potom sa spolu vrátili pán Kuciak aj pani Kušnírová. Ešte som tam chvíľu čakal, kým sa naskytne vhodná príležitosť. Tá sa naskytla, keď slečna Kušnírová išla na toaletu, zaklopal som, otvoril pán Kuciak, strelil som ho do hrude, nanešťastie som zbadal, že tam je ešte jedna osoba, ona vbehla do kuchyne a tam som trafil aj ju, viem, že bola hneď mŕtva.

Tam sa zasekla zbraň, záver dobre nedosadol. Dvakrát som obtiahol zbraň, aj to vyhodilo muníciu. Pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch. Zatvoril som za sebou dvere, aj vonkajšiu bránu na dvore. Prezvonil som pána Szabóa, že má sa pre mňa vrátiť,“ povedal bez jediného zaváhania v hlase Marček. Rodičia Jána a Martin počas celej jeho výpovede v pojednávacej miestnosti plakali.

Vypovedal bez pomocných papierov. Miroslav Marček popísal aj mieru zapojenia šoféra Tomáša Szabóa (dostal 25 rokov) a sprostredkovateľa Zoltána Andrusóka (dostal 15 rokov). Nevedel povedať, kto si vraždu u Andruskóa objednal, spomínal len záhadného Rusa na dovolenke v Dubaji. 

Tomáš Szabó
Zdroj: TASR – Pavel Neubauer

Brutálny, chladnokrvný a zákerný. Aké boli poľahčujúce okolnosti? 

Sudkyňa Ružena Sabová pri vyhlásení rozsudku konštatovala, že išlo o tri vraždy, z toho dve úkladné, ktoré boli chladnokrvné a zákerné. „Obete vôbec nemali šancu sa brániť. V tom videl súd brutálnosť. Konal tak len zo zištného motívu. Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť tohto páchateľa pri zavraždení Martiny Kušnírovej,“ vyhlásila Sabová. 

Pri odôvodnení trestu predsedníčka senátu kritizovala, že bývalý vojak nespravil všetky opatrenia pre to, aby nemusel zavraždiť aj Martinu Kušnírovú, na ktorej vraždu nebol zištne naviazený, resp. na ňu nemal zadanú objednávku za finančnú odmenu.. „Pri ukladaní trestu mal súd na zreteli proporcionalitu samotného trestu, ktorý musí byť úmerný spáchanej trestnej činnosti," vysvetľuje Sabová.

„Kuciak chcel očistiť Slovensko od korupcie,"  povedala sudkyňa Sabová v rámci odôvodnenia rozsudku v súvislosti s tým, že obaja zavraždení boli mladí vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí na seba zarábali a žili vyrovnaný život.

Podľa Sabovej bolo poľahčujúcou okolnosťou, že sa Marček priznal a skutok oľutoval. Súd o mimoriadnom znížení trestu rozhodol aj kvôli tomu, že v minulosti nebol Miroslav Marček trestne stíhaný. Sudkyňa ocenila, že vykonanie skutku popísal presne tak, ako sa stal, a zapojil sa napríklad do rekonštrukcie skutku v spolupráci s políciou priamo vo Veľkej Mači. 

Sabová ďalej v odôvodnení konštatuje, že sa Marček postavil trestu čelom a neprejavil ľútosť k sebe samému. Ocenila, že vykonanie skutku popísal presne tak, ako sa stal a nemal tendenciu zvaľovať chybu na niekoho iného. Podieľal sa aj na ďalších procesných úkonov vyšetrovateľov. „Prispel k usvedčeniu organizovanej skupiny aj napriek tomu, že sa vyjadroval len k trestnej činnosti spolupáchateľa, avšak popisoval aj konanie už odsúdeného Andruskóa,“ dodala predsedníčka senátu ďalšie argumenty v prospech mimoriadneho zníženia trestu.

Zdroj: TASR - Michal Svítok

Ľahko aktivuje agresiu, nemá duševné poruchy a má vysoký intelekt

Vrah Jána Kuciaka Miroslav Marček nie je duševne chorý a jeho resocializácia je nepravdepodobná. „Je to na pravdepodobnostnej úrovni, nedá sa to s istotou povedať. Pravdepodobnosť pozitívnej resocializácie je málo pravdepodobná,“ povedal psychológ Robert Máthé. 

Naznačil tiež, že na Marčekove konanie má vplyv aj jeho vojenská minulosť. „V krátkom čase došlo k dvom závažným trestným činom, ktorých sa obžalovaný dopustil. Vždy inklinoval k aktivitám militantného charakteru, bol vojakom z povolania, zbrane mu boli vždy blízke. Disponuje agresívnymi tendenciami, ktoré má pod kontrolou a dokáže ich dávkovať podľa toho, ako sám usúdi,“ hovorí Máthé.

V čase vykonania vraždy vedel, čo robí, svoju agresiu dokáže aktivovať veľmi rýchlo. Zároveň je možné, že vďaka nadpriemernému intelektu neprejavil ľútosť úprimne, ale preto, lebo vedel, že to bude vhodné. V znaleckých posudkoch sa na tom zhodli odborníci z hľadiska psychológie a psychiatrie. 

„Miroslav Marček vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať,“ uvádza v závere znaleckého posudku znalkyňa z odboru psychiatrie Ľubomíra Izáková. 

Miroslav Marček
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Objednávateľov stále nemáme 

Ešte v septembri senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol o oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej spod obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Keďže sa obžalobná strana odvolala, prípad putuje na Najvyšší súd. Podľa hovorkyne Alexandry Važanovej už prípad na Najvyšší súd dorazil a náhodne bol pridelený senátu 2T. Rozhodovať bude aj sudkyňa Ivetta Macejková, o ktorej si N. Bödör a Marian Kočner píšu v Threeme ako o spriatelenej sudkyni. Macejková však napriek tomu pre Denník N povedala, že sa necíti byť zaujatá a nemieni sa namietať. Podľa nej je v poriadku, že bude o vine, resp. nevine Kočnera rozhodovať a Threema ju nediskvalifikuje. 

Reťaz nepriamych dôkazov podľa senátu Ruženy Sabovej dostatočne nepreukázala vinu objednávateľov. V odôvodnení rozhodnutia spochybnil senát svedka Zoltána Andruskóa, ktorému však uveril pri odsúdení Tomáša Szabóa, ktorý dostal 25-ročný trest. Za nedôveryhodnú označil senát ŠTS aj komunikáciu v Threeme, kde sa bavili Kočner a Zsuzsová v šifrách. Súd neuveril ani svedkovi Petrovi Tóthovi, aj keď pripustil, že Jána Kuciaka zavraždili pre jeho novinársku prácu.

Domov
Zdieľať
Diskusia