Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2020, 14:30
Čas čítania 5:35
Marián Mauik Biel

4ka verzus Radosť. Ktorý ľudový paušál je výhodnejší?

4ka verzus Radosť. Ktorý ľudový paušál je výhodnejší?
Zdroj: Radosť, 4ka
TECH O2 ORANGE
Uložiť Uložené

Obaja majú neobmedzené hovory aj dáta za dvacku. Ale nie je všetko len o výške mesačnej faktúry.

Už nejaký ten piatok je 4ka považovaná za operátora, ktorý má mať najlepšie ceny. Od septembra mu začal vo veľkom konkurovať nový digitálny operátor Radosť, ktorý je akýsi projekt O2. Pozreli sme sa na všetky parametre, ktoré so sebou prináša používanie oboch operátorov a ktorý má v čom navrch a v čom zas zaostáva.

Odporúčané
Mobilný operátor Radosť oficiálne spustil prevádzku. Sľubuje nekonečné minúty aj dáta za rekordne nízku sumu Mobilný operátor Radosť oficiálne spustil prevádzku. Sľubuje nekonečné minúty aj dáta za rekordne nízku sumu 24. septembra 2020, 17:13

V texte sa bavíme o oficiálnych cenníkových cenách. A v tomto konkrétnom prípade porovnania 4ky a Radosti ani nejaké retenčné podpultové ponuky neprichádzajú do úvahy. Ale je možné, že ostatní traja najväčší operátori ti nejakú takúto neoficiálnu ponuku môžu dať. Záleží od mnohých parametrov, tvojej lojality alebo či používaš aj ich káblovku s pevným internetom. Potom sa môžeš aj pri Telekome, O2 a Orange paušáloch dostať na veľmi atraktívny celkový pomer muziky za tvoj peniaz.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorý z týchto dvoch operátorov má lepšie pokrytie
  • Prečo záleží aj na rýchlosti mobilného internetu
  • Aké ceny do boja 4ka a Radosť nasadili
  • Ktorý z dvoch operátorov je lepší a pre koho

Pokrytie

4ka je na slovenskom trhu už presne piaty rok. Do divokých začiatkov a konfliktov s roamingovými partnermi teraz nebudeme zachádzať. Od začiatku patrila k operátorom s najslabším pokrytím, čo je pre nováčika úplne logické. Suploval to veľmi atraktívnymi cenami a paušálmi bez viazanosti. Situácia sa, samozrejme, každým rokom zlepšuje. Momentálne buduje svoju vlastnú 4G sieť a mimo nej ich zákazníci používajú partnerskú 3G sieť od Orangeu.

Mapa pokrytia 4ka
Mapa pokrytia 4ka Zdroj: 4ka

Podľa mapy pokrytia by tak mali mať LTE v prakticky všetkých okresných mestách a 3G na veľkej časti zvyšného územia. 4ka tvrdí, že signálom pokrýva 90 percent populácie.

Radosť používa celú infraštruktúru siete O2. Tento operátor sa chváli až 97-percentným pokrytím, a to rovno 4G signálom. Na stavanie BTS staníc mal o pekných pár rokov viac času, takže je prirodzené, že má lepšie pokrytie.

Netreba zabúdať na to, že pojem pokrytie v sebe schováva množstvo parametrov. Aj sila signálu vie výrazne zmeniť praktickosť používania jednej alebo druhej siete. Hlavne mimo miest sa rozdiely zvyšujú. A argument, že u mňa na ulici a aj v práci mám dobrý signál neobstojí. Ide o MOBILNÉ pripojenie, takže by malo byť čo najlepšie kdekoľvek.

Mapa pokrytia O2
Mapa pokrytia O2 Zdroj: O2

Pri O2, respektíve Radosti odpadá prípadná komplikácia medzi prepínaním siete, s čím majú mať mnohí používatelia 4ky problém. Hoci sa to pri 4ke zlepšuje, zatiaľ je v oblasti pokrytie jasný víťaz Radosť.

4ka verzus Radosť – 0:1

Rýchlosti mobilného internetu

S kvalitou pokrytia a silou signálu úzko súvisí aj rýchlosť mobilného internetu. Nestačí byť online. Isto by časť vášnivejších ľudí začali hádzať mobily o steny ak by web, Instagram, Facebook alebo YouTube načítavalo minútu po každom jednom kliknutí či posune. Je nekonečná debata aká rýchlosť je na smartfónoch dostačujúca. Keďže je to relatívne podľa obsahu a zároveň veľmi subjektívne podľa trpezlivosti každého používateľa, univerzálna odpoveď neexistuje.

Vo všeobecnosti - na zistenie odchodu vlaku alebo poslanie e-mailu by malo bohato dostačovať pripojenie s rýchlosťou aj 5 Mbps. So stabilnou rýchlosťou aspoň 10 Mbps už sa dajú prehliadať aj komplexné webstránky a sociálne siete. Nad 20 Mbps už je takéto používanie úplne pohodlné a nie je problém ani s najväčším žrútom dát – videom. Samozrejme s vyššou rýchlosťou pripojenia služby ako YouTube, Netflix a iné už vedia prepnúť aj na 4K rozlíšenie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91176 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo záleží aj na rýchlosti mobilného internetu
  • Aké ceny do boja 4ka a Radosť nasadili
  • Ktorý z dvoch operátorov je lepší a pre koho
Domov
Zdieľať
Diskusia