Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2020, 6:05
Čas čítania 5:04
Viktor Kniš

Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur?

Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur?
Zdroj: TASR - Martin Baumann
NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad toho, čo môžeš, resp. nemôžeš, ak si mal negatívny výsledok, pozitívny výsledok alebo si sa testovať vôbec nebol. A to s ohľadom na prvé a druhé testovanie.

Na Slovensku platí ešte minimálne do 15. novembra núdzový stav, počas ktorého platí aj obmedzenie voľného pohybu osôb. Zákaz vychádzania prepojila vláda veľmi úzko aj s celoplošným testovaním, na ktorom rozdáva modré certifikáty slúžiace ako „priepustka na slobodu“. 

Druhé kolo celoplošného testovania však Ozbrojené sily zorganizovali už len v tých 45 okresoch, kde bol pomer nakazených po prvom plošnom testovaní nad 0,7 %. To v praxi znamená, že v súčasnosti majú niektorí obyvatelia Slovenska potvrdenie o negativite z prvého kola, ďalší z druhého kola, prípadne z oboch kôl a sú aj takí, ktorí nemajú žiadny certifikát, pretože sa testovania nezúčastnili.

Odporúčané
Ministerstvo kultúry ďalej ignoruje umelcov aj obslužné povolania. Skrachuje 90 % klubov, odhaduje asociácia Ministerstvo kultúry ďalej ignoruje umelcov aj obslužné povolania. Skrachuje 90 % klubov, odhaduje asociácia 6. novembra 2020, 12:56

Premiér Igor Matovič už avizoval, že chce plošne testovať aj tretíkrát, minister obrany Jaroslav Naď upozornil, že nepredpokladá otvorenie reštaurácií ani fitnesscentier do konca roka. 

Vo vzduchu napriek tomu visí niekoľko otázok, čo ľudia na Slovensku môžu a nemôžu počas nasledujúceho týždňa na základe opatrení, ktoré platia od pondelka 9. novembra. 

Jedno je isté, počas najbližších 7 dní sa treba riadiť nariadeniami a vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva. Polícia hrozí pokutou až 1659 eur v prípade, že nebudeš mať certifikát tam, kde sa vyžaduje a zamestnávatelia môžu rozdávať výpovede. 

Stále platí, že ak v spoločnej domácnosti žije viac ľudí a niektorí sa otestovať išli, kým ostatní nie, tí s negatívnym certifikátom si môžu užívať „voľno“, kým zvyšok domácnosti bez testu musí znášať zákaz vychádzania. Je to rozdiel oproti pozitívnemu testu, kedy musia v izolácii zostať všetci členovia domácnosti. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký je rozdiel medzi negatívnymi certifikátmi z jednotlivých testovaní
  • Pre koho platia výnimky, kto nemusí mať certifikát s negatívnymi výsledkom
  • Akú prísnu karanténu musia dodržiavať ľudia, ktorí sa neboli testovať ani raz
  • Ktoré okresy patria medzi zelené a ktoré medzi červené
  • Aká pokuta hrozí v prípade, že porušíš nariadenia Úradu verejného zdravotníctva
  • V ktorých obchodoch a na akých ďalších miestach od teba pravdepodobne budú žiadať modrý certifikát

Prehľad: Kam môžeš a nemôžeš ísť s certifikátom z prvého a druhého testovania a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur
Zdroj: TASR – František Iván

Mám potvrdenie o negativite z druhého kola celoplošného testovania = „vstupenka na slobodu“

Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom vykonaným v rámci celoplošného testovania. V okresoch, kde sa uskutočnilo cez uplynulý víkend druhé kolo testovania, bude potrebný aktuálny test. V ostatných stačí ten doterajší z testovania 29. októbra až 1. novembra. V okresoch zapojených do druhého kola testovania musí byť antigénový test vykonaný v čase od 6. do 8. novembra.

Zjednodušene, ak máš potvrdenie o negativite z druhého kola celoplošného testovania alebo sa na teba vzťahuje výnimka (napr. prekonanie ochorenia COVID-19 v posledných 3 mesiacoch či ospravedlnenie od lekára z objektívnych dôvodov), môžeš sa voľne pohybovať po Slovensku. Samozrejme, stále platia opatrenia z 15. októbra, ktoré sa týkajú zatvorených reštaurácií, povinného nosenia rúšok v exteriéri (mimo extravilánu), zákaz hromadných podujatí a zákaz zhromažďovania sa. 

Čo sa týka prechodu zo zeleného okresu do červeného, platí, že ktokoľvek, kto sa po tomto víkende bude chcieť pohybovať v takzvaných červených okresoch, ktoré budú podliehať druhému kolu celoplošného testovania, musí mať k dispozícii aktuálny test na ochorenie COVID-19. Každý musí pri sebe nosiť originál potvrdenia, fotografia v telefóne alebo kópia dokumentu nestačí.

Odporúčané
Bez hádok a pri plnej profesionalite: Takto vyzeralo plošné testovanie z pohľadu dobrovoľníka Bez hádok a pri plnej profesionalite: Takto vyzeralo plošné testovanie z pohľadu dobrovoľníka 3. novembra 2020, 13:16

Samozrejme, platia obmedzenia ako 15 m2/osoba v prevádzke, dezinfekcia a rúška. Zatvorené zostávajú reštaurácie (výdaj len cez okienko a terasy sú povolené), kiná, divadlá, fitnescentrá, wellnescentrá, kúpaliská a aquaparky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia