Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2020, 17:31
Čas čítania 1:08
Miriam Rumanková

V Gelnici bude aj druhé kolo celoplošného testovania. Mali troch pozitívnych navyše a dosiahli preto 0,71 % pozitívnych prípadov

ZDRAVIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

O tri pozitíve testy menej a nemuseli opäť testovať. Druhé kolo celoplošného testovania bude už tento víkend.

Druhé kolo celoplošného testovania bude už tento víkend. Vyhne sa mu 25 okresov Slovenska, Bratislava a aj Košice. Pôjde o okresy, kde v prvom kole plošné testovanie odhalilo menej ako 0,7 percenta pozitívnych. Epidemiológovia žiadali, aby testovanie nebolo v okresoch, kde bolo menej ako 1,5 % pozitívnych prípadov. Informuje o tom TV Markíza
 
V Gelnici prekročili túto podmienku len tesne. Podiel pozitívnych testov tam bol na úrovni 0,71 % a budú musieť testovať znova. Proti tomu má výhrady primátor. Tvrdí, že vláda má k dispozícii iné čísla. „Podľa armády sme mali v okrese 131 pozitívnych, lenže do okolitých samospráv v okrese prišli aj ľudia z Košíc či z Prešova, ktorým sa nechcelo stáť v radoch a boli pozitívni. Keď som si potom prešiel všetkých pozitívnych, tak dvanásti nemali u nás trvalé bydlisko. Keby bolo o troch ľudí menej, tak u nás už druhé kolo nemusí byť,“ povedal pre TV Markíza primátor Gelnice Dušan Tomaško. 

Odporúčané
Konšpirátor Kotleba vidí na negatívnom certifikáte symbol 666: Výnimočne súhlasím s Matovičom, začipovali nás Konšpirátor Kotleba vidí na negatívnom certifikáte symbol 666: Výnimočne súhlasím s Matovičom, začipovali nás 3. novembra 2020, 15:14

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková, povedala, že nie je možné, aby ministerstvo disponovalo inými výsledkami z testovania ako samotné samosprávy. „Údaje, ktoré sme my uverejnili, vychádzajú z hlásení jednotlivých regionálnych veliteľstiev a sú zadávané za okresy a nie za konkrétne mestá a obce,“  opísala pre TV Markíza sitáciu Kovaľ Kakaščíková.

Aj napriek tomu nie je primátor Gelnice spokojný a vôbec nerozumie tomu, ako vláda stanovila hranicu 0,7 %. Tvrdí, že budú musieť absolvovať druhé kolo celoplošného testovania kvôli ľudom z Košíc, či Prešova, ktorým sa nechcelo stáť v radoch.

„My budeme robiť tak, ako nám povie vláda. Len mi príde to číslo ako chaotické rozhodnutie. Odborníci totiž odporúčali hodnotu 1,5. No potom som počul na tlačovke ministra obrany, ktorý loboval za Košice, aby už v druhom kole nemuseli byť a oni mali 0,69. Tak či to nebolo také rozhodnutie, „tak dajme 0,7",“  povedal primátor Tomaško.

Tu nebude prebiehať druhé kolo celoplošného testovania
Revúca
Banská Štiavnica
Rožňava
Veľký Krtíš
Bratislava
Žiar nad Hronom
Rimavská Sobota
Piešťany
Senec
Galanta
Krupina
Lučenec
Malacky
Pezinok
Levice
Komárno
Košice
Poltár
Trebišov
Hlohovec
Košice – okolie
Nové Zámky
Trnava
Zlaté Moravce
Šaľa
Žarnovica
Nitra
Domov
Zdieľať
Diskusia