Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 20:48
Čas čítania 5:59
Adam Novosad

800 eur za víkend. Týchto 10 vecí si môže dopriať zdravotník po víkendovom pretestovaní Slovenska

NEWS FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Za plošné testovanie zarobia zdravotníci okolo 800 eur, ale my sme sa trochu odľahčene pozreli na to, čo by si za tieto peniaze mohli nakúpiť.

Celoplošné testovanie Slovenska na koronavírus prebehlo napriek počiatočným komplikáciám nadmieru dobre. Aj keď pár hodín pred začiatkom testovania v sobotu ráno chýbali vláde desiatky či stovky zdravotníkov, ktorí budú obyvateľstvo testovať, napokon sa zrejme aj na základe bonusu, ktorý vymyslel Igor Matovič, našlo dostatok ochotných ľudí vykonávať samotné výtery.

Odporúčané
Slováci si v priemere odložia 113 € mesačne, ľudia si vytvárajú železnú rezervu alebo šetria na starobu Slováci si v priemere odložia 113 € mesačne, ľudia si vytvárajú železnú rezervu alebo šetria na starobu 1. novembra 2020, 12:01


Situácia bola komplikovaná najmä z dôvodu, že samotné výtery mohli podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva vykonávať len ľudia z určitých zdravotníckych povolaní, zatiaľ čo odpisovať výsledky testov nakoniec mohli aj zubári či veterinári.

Tento článok nemá vyznieť ako zľahčovanie tvrdej práce a zodpovednosti, ktorú na svoje plecia zdravotníci dobrovoľne vzali. Nasledujúci zoznam sa len snaží z odľahčenej perspektívy pozrieť na celú situáciu.

Okolo 800 eur zarobí zdravotník na Slovensku za víkend plošného testovania. Čo všetko si za túto odmenu môže dopriať?
Zdroj: TASR

Pôvodný plán až tak nezaujal

V pôvodnom pláne stálo, že na odberných miestach si dvaja zdravotníci vykonávajúci výtery zarobia 7 eur za hodinu, k čomu si môžeš pripočítať bonus 20 eur za každý pozitívny prípad. V praxi to malo znamenať, že ak by odrobili sobotu aj nedeľu, zarobili by 200 eur plus príplatok na základe počtu pozitívnych testov.

Keď však Igor Matovič zistil, že množstvo zdravotníkov sa prihlásilo len na jeden deň, vymyslel bonus vo výške 500 eur pre zdravotníkov, ktorí odrobia obidva dni. A tak sa kapacity podarilo naplniť.

Ako sme sa dopracovali k výplate

O závratne vysokých príplatkoch za identifikovanie pozitívneho človeka však nemôže byť reč, pretože bonus 20 eur sa medzi dvoch zdravotníkov rozdelí a s mierou pozitivity okolo viac či menej 1 percenta na odberných miestach nejde o horibilné sumy. Za sobotu sa otestovalo 2 581 113 osôb, z ktorých bolo 25 850 pozitívnych, čo je miera pozitivity 1 percento.

Môžeme preto počítať, že priemerný zdravotník si za víkendové plošné testovanie zarobí 200 eur za odrobené hodiny, 500 eur za odrobené obidva dni a ak pri tisíc testoch zdravotníci odhalia 1 percento nakazených, a teda 10 osôb, za každého zinkasujú po 20 eur, z čoho po rozdelení sumy medzi dvoch zdravotníkov zostane 100 eur. Dohromady tak zarobia okolo 800 eur.

Okolo 800 eur zarobí zdravotník na Slovensku za víkend plošného testovania. Čo všetko si za túto odmenu môže dopriať?
Zdroj: Youtube

1. iPhone 12

Už tradične sa každý rok množstvo Slovákov nevie dočkať, kým spoločnosť Apple predstaví svoju novú vlajkovú loď. Uvedenie nového iPhonu na trh sa tento rok trochu skomplikovalo a predĺžilo kvôli prebiehajúcej pandémii koronavírusu, ale zákazníci sa už nevedia dočkať na začiatok slovenských predobjednávok, ktorý príde 6. novembra od 14:00. 

Ak medzi tisíckami zdravotníkov, ktorí sa zúčastnili celého víkendového testovania nájdeme nejakých nadšencov Apple, za svoju službu vlasti si budú môcť rovno dopriať najmenšiu verziu iPhone 12 Mini.

S pamäťou 64 GB bude stáť na Slovensku 799 eur, a tak by síce zdravotník musel celú svoju víkendovú výplatu minúť na nový smartfón, ale kedy naposledy si na novú vlajkovú loď zarobil za dva dni?

2. Playstation 5

Súčasný rok 2020 sa síce nesie v znamení pandémie koronavírusu, prehlbujúcej sa ekonomickej krízy a bankrotov obchodov aj značiek, ale spoločnosť Sony si na záver roka pripravila hernú pecku. Už 19. novembra sa môžeš tešiť na príchod novej generácie konzoly Playstation 5, ktorá síce príde na trh v Severnej Amerike či Japonsku už 12. novembra, ale ostatok sveta si musí počkať dlhšie.

Cena novej konzoly bude záležať od toho, či máš záujem o verziu s Blu-ray mechanikou alebo bez nej. My budeme brať do úvahy drahšiu verziu s mechanikou, ktorá ťa vyjde na 499 eur. Ak si ku konzole následne objednáš niekoľko hier ako očakávané pecky Spider-man: Miles Morales či Demon's Souls, slúchadlá a druhý ovládač, aby si mohol hrávať s kamarátmi aj doma, onedlho sa vyšplháš takmer k sume 800 eur.

Okolo 800 eur zarobí zdravotník na Slovensku za víkend plošného testovania. Čo všetko si za túto odmenu môže dopriať?
Zdroj: Booking

3. Exotická mikulášska dovolenka

Za tvrdú drinu si môžu zdravotníci dopriať aj zaslúžený oddych na pláži. Aj keď sa v čase pandémie koronavírusu cestuje o trochu komplikovanejšie, množstvo exotických turistických destinácií, kde ťa slnečné lúče opália aj v týchto mesiacoch, umožňuje dovolenkárom vstup na základe negatívneho testu či pretestovania priamo po prílete.

Jednou z populárnych destinácií majetnejších Slovákov sú Spojené arabské emiráty. V Dubaji nameriaš v decembri okolo 26 stupňov Celzia, v noci neklesá pod 15 stupňov Celzia a teplota vody dosahuje okolo 25 stupňov, čo je ideálna hladina. V tomto prípade si exotickú dovolenku môžeš dopriať ako zdravotník osamote v absolútnom luxuse.

V ponuke na mikulášsku dovolenku nájdeš luxusný Hotel DoubleTree by Hilton & Spa Marjan Island s piatimi hviezdičkami v Spojených arabských emirátoch – Ras Al Khaimah, pričom za odlet z Prahy v termíne od 7. decembra do 12. decembra zaplatíš 761 eur za osobu.

Ak chceš zobrať aj svoju polovičku, priamo v Dubaji si môžeš za 423 eur dopriať dovolenku v štvorhviezdičkovom hoteli Signature 1 Tecom, lenže za túto cenu dostaneš len štvordňový výlet od 7. decembra do 10. decembra. Možno sa do oddychu ale aj tak oplatí zainvestovať.

Hotel Kempinski na Štrbskom plese
Hotel Kempinski na Štrbskom plese

4. Luxusný víkend v Tatrách

V pandémii koronavírusu však ľudia zrejme preferujú dovolenku na Slovensku, a to aj v zimných mesiacoch, namiesto cestovania do exotických krajín, kde sa opatrenia môžu zmeniť z hodiny na hodinu. V tom prípade môžeš ako zdravotník vymyslieť romantický predĺžený víkend v jednom z najluxusnejších hotelov na Slovensku v Grand Hotel Kempinski na Štrbskom plese.

Keby si chcel svoju polovičku zobrať na takýto víkend do Tatier, v hoteli Kempinski si môžeš rezervovať izbu od 3. decembra do 6. decembra za 810 eur. Vo svojej deluxe izbe sa však budeš musieť uspokojiť s výhľadom do doliny, pretože za výhľad na Štrbské pleso si treba priplatiť a do hranice okolo 800 eur by si sa tak nezmestil.

5. Dlhočízne predplatné Netflixu

V čase pandémie koronavírusu sa z narastajúceho počtu zákazníkov a tržieb tešili najmä služby, ktoré dokážu ľudí osloviť najmä priamo doma. Jednou z nich je, samozrejme, Netflix, ktorý sa na Slovensku teší čoraz väčšej obľube, a tak by si zdravotníci mohli za zarobené peniaze dopriať dlhé mesiace bez rozmýšľania toho, či už za predplatné zaplatili.

Momentálne si môžeš zaplatiť viacero stupňov členstva od základného za 7,99 až po prémiové za 11,99, v ktorom môžeš filmy a seriály sledovať až na štyroch obrazovkách a dokonca v 4K kvalite. Za zarobených 800 eur si tak vieš dopriať 66 mesiacov predplatného prémiového Netflixu, čo je v preklade 5,5 roka. Za jeden víkend tak môžeš sledovať filmy a seriály skoro až do roku 2026.

Okolo 800 eur zarobí zdravotník na Slovensku za víkend plošného testovania. Čo všetko si za túto odmenu môže dopriať?
Zdroj: Pixabay

6. PCR testy

Znie to síce smutne, ale jedným z najžiadanejších artiklov na slovenskom trhu sa v roku 2020 okrem základných potravín stali najmä PCR testy na koronavírus. Ide o najspoľahlivejšiu metódu testovania, ktorou sme síce netestovali obyvateľov plošne, ale ak sa vrátiš domov z rizikovej krajiny, alebo sa chceš uistiť o svojej negatívnosti z vlastnej iniciatívy, môžeš si test zaplatiť u súkromnej spoločnosti.

V súčasnosti sa cena za testovanie PCR metódou pohybuje okolo 70 eur, takže keby tvoja vysnívaná krajina vyžadovala po príchode preukázanie negatívnym testom, za zarobených 800 eur sa môžeš nechať otestovať hneď 11-krát. V lepšom prípade môžeš zaplatiť PCR testy celej svojej rodine a potom sa vybrať na lacnejšiu dovolenku.

7. Polovica pokuty v zákaze vychádzania

Aj keď si včera absolvoval svoj negatívny antigénový test na koronavírus, do dnešného večera stále platí všeobecný zákaz vychádzania. Uvoľnený režim bude pre ľudí s negatívnym testom platiť až od zajtra, a tak by sa ti stále mohlo stať, že ak si na teste nebol a budeš sa svojvoľne pohybovať po krajine, polícia ti môže napariť vysokú pokutu.

V blokovom konaní od teba policajti za porušenie zákazu vychádzania môžu požadovať až 1 000 eur, zatiaľ čo ak odmietneš zaplatiť a tvoja vina bude dokázaná v správnom konaní, tvoja peňaženka bude ľahšia až o 1 659 eur. Za svojich zarobených 800 eur si tak môžeš takéto pokuty dovoliť dve, aj keď pochybujeme, že práve zdravotníci by sa vydali do ulíc bez splnenia všetkých podmienok.

Okolo 800 eur zarobí zdravotník na Slovensku za víkend plošného testovania. Čo všetko si za túto odmenu môže dopriať?
Zdroj: Pixabay

8. Kvások na pečenie čerstvého chleba

Jedným z najväčších fenoménov obdobia karantény sa stalo kváskovanie. V praxi ide o pečenie, v ktorom ľudia začali používať prevažne ražný kvások. Kvások je prírodným kypriacim prostriedkom vznikajúcim aktívnym spojením múky a mlieka, z ktorého sa dá upiecť voňavý čerstvý chlieb.

V čase, keď ľudia museli zostávať zatvorení vo svojich domovoch, sa množstvo z nich uchýlilo k experimentovaniu s pečením vlastného pečiva, a tak boli kvások aj s droždím neustále vypredané.

Ak patríš medzi zdravotníkov, ale rovnako tak vo voľnom čase obľubuješ pečenie vlastného chleba, zo zarobených peňazí budeš môcť nakúpiť hromadu kvásku. Ak do úvahy vezmeme cenu okolo 58 centov na 30 gramov kvásku, zo svojich zarobených 800 eur budeš môcť investovať až do viac ako 41 kilogramov kvásku. V takom prípade ti kvások postačí možno aj na niekoľko rokov aktívneho pečenia. 

9. Nekonečný toaletný papier

V prvej vlne pandémie koronavírusu sa toaletný papier stal jednou zo základných surovín, ktoré ľudia začali vo veľkom vykupovať. Honba za toaletným papierom pritom nedávala priveľký zmysel, pretože vírus neochromil zásobovanie supermarketov, ale jednotlivé domácnosti nakupovali stovky kusov len tak preventívne do zásoby.

Ak si príliš nepotrpíš na kvalitu a vystačíš si aj s dvojvrstvovým toaletným papierom, jednu rolku si môžeš zakúpiť v akcii za všemožné ceny od 20 do 50 centov. V našej kalkulácii tak budeme brať do úvahy cenu 30 centov za jednu rolku, a tak môžeš po víkendovom testovaní obohatiť svoju domácnosť až o 2 666 kusov toaletného papiera.

S takýmto množstvom si môžeš byť istý, že aj keby sa zásobovacie linky zatvorili, tak skoro nebudeš musieť vymýšľať alternatívne spôsoby, ako doma naložiť s čistotou.

Okolo 800 eur zarobí zdravotník na Slovensku za víkend plošného testovania. Čo všetko si za túto odmenu môže dopriať?
Zdroj: MMG Freedom Barbers/Facebook

10. Strihanie od top barbera na Slovensku

Obrovský rozruch spôsobil krátko pred zavedením zákazu vychádzania do praxe známy barber Benzo z MMG Freedom Barbers. Aj keď kaderníctva mohli zostať technicky otvorené, Benzo na svojom Instagrame ponúkol jedinečnú ponuku, ako v posledný deň pred zákazom vychádzania získať nový štýlový účes.

Jediným problémom však bolo, že posledné tri termíny ponúkol na Instagrame po 100 eur, čím si vyslúžil vlnu kritiky. Až potom vysvetlil, že tieto peniaze chcel použiť na dobročinné účely. Za zarobených 800 eur si tak mohol absolvovať strihanie od jedného z najlepších barberov na Slovensku hneď 8-krát. 

Keby sme sa však pozreli na bežnú cenu za ostrihanie v barber shope, ktorá sa pohybuje okolo 25 eur, za zarobených 800 eur by si mal postarané o svojich najbližších 32 úprav účesu.

Domov
Zdieľať
Diskusia