Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Nosene.
9. novembra 2020, 15:26
Čas čítania 2:01
Sponzorovaný obsah

Čo všetko môžeš urobiť s nepotrebným oblečením?

MÓDA
Uložiť Uložené

Swap, upcyklácia alebo darovanie? Oblečenie naozaj nemusíš vyhadzovať.

Oblečenie, ktoré už nebudeš nosiť, má nejaké chybičky či fľaky, nemusí nevyhnutne skončiť v koši. Možno ani netušíš, čo všetko sa dá s nepotrebným oblečením urobiť a ako z neho dokáže vzniknúť nová, užitočná vec či nový kúsok do tvojho šatníka. Spolu s Nosene ti ukážeme, ako naložiť s nepotrebným oblečením, aby si nevytváral zbytočný odpad. 

Priemerný Slovák kúpi ročne približne 13 kilogramov oblečenia, pričom sa na Slovensku vyhodí každých 10 minút približne 460 kg oblečenia. Okolo 95 % použitého textilu sa dá spotrebovať recykláciou, no iba 15 % sa reálne využíva týmto spôsobom. Ročne skončí zhruba 92 miliónov ton oblečenia ako odpad. 

Aj ty môžeš prispieť k tomu, aby sa percento recyklovaného textilu zvýšilo a zmenšil sa textilný odpad. Udržateľná móda je nastávajúcim trendom, ktorý poteší aj našu planétu. Netreba na to príliš veľa námahy a vo viacerých prípadoch môžeš aj získať. Ukážeme ti, čo všetko sa dá s nepotrebným oblečením robiť. 

Swap 

Swapy sú čoraz viac populárne. Medzi prvými boli tie v Bratislave, no neskôr sa objavili už aj v iných mestách na Slovensku. O čo vo swapoch ide? Jednoducho vymieňaš oblečenie. Prinesieš sem oblečenie a vymeníš ho za iné kúsky, ktoré priniesol niekto iný. Na niektorých swapoch sa platí vstupný poplatok, sú obmedzené na počet alebo kilá oblečenia, ktoré si môžeš odniesť. Každý swap má iné podmienky, no princíp zostáva rovnaký. Oblečenie, ktoré nie je vhodné na výmenu, môžeš priniesť tiež a organizátori ho buď využijú na upcykláciu alebo podarujú ľuďom v núdzi.

Čo všetko môžeš urobiť s nepotrebným oblečením?
Zdroj: Instagram @nosene

Darovanie 

Oblečenie môžeš darovať hneď niekoľkými spôsobmi. Nielen kamarátom, ale aj ľuďom bez domova či v núdzi, sa hodí oblečenie, ktoré ty nechceš. Treba sa však vždy informovať, kde môžeš oblečenie odovzdať. 

Okrem toho môžeš oblečenie odovzdať aj do Nosene. Tí ho buď uvedú do predaja, zrecyklujú alebo posunú ako hmotnú pomoc pre občianske združenia. Navyše, za svoje odovzdané oblečenie získaš 15% zľavu na nákup v Nosene.

Čo všetko môžeš urobiť s nepotrebným oblečením?
Zdroj: Instagram @nosene

Upcyklácia

Pojem recyklácia už určite dobre poznáš. Čo to znamená upcyklácia? Ide o opätovné využitie materiálu bez znehodnotenia jeho kvality alebo zloženia. Upcyklovaním oblečenia sa dajú vytvoriť úplne nové módne kúsky, doplnky či užitočné veci ako napríklad odličovacie tampóny alebo obaly na knihy. 

Aby si si vedel lepšie predstaviť, ako môže vyzerať oblečenie, ktoré vzniklo upcykláciou, skvelým príkladom sú kolekcie Renewals od Nosene. Pri týchto kolekciách si môžeš byť istý, že sú originál a na nikom neuvidíš podobný kúsok. Napríklad z pánskych košelí vznikajú parádne dámske blúzky a z nemoderného oblečenia také, ktorými sa budeš pýšiť. 

Čo všetko môžeš urobiť s nepotrebným oblečením?
Zdroj: Instagram @nosene

Okrem odličovacích tampónov to sú aj rôzne obaly, prípadne vrecúška na potraviny a ovocie, s ktorými budeš o čosi viac ekologický. Nepotrebné oblečenie dokážu niektoré šikovné ručičky dokonca premeniť aj na tkaný koberec či hračky pre deti. 

Upcykláciou môžu vzniknúť napríklad aj scrunchies – gumičky do vlasov. Napríklad tieto vznikli zo zvyškov kolekcie Renewals by Nosene a sú celé ekologické. Vo vnútri sa nachádza bavlnená gumička vyrobená z fair trade bavlny a je ušitá na Slovensku.

Čo všetko môžeš urobiť s nepotrebným oblečením?
Zdroj: Instagram @nosene

Možností, ako upcyklovať oblečenie je naozaj veľa. Ak si na upcykláciu sám netrúfaš, určite pošli oblečenie ďalej, niekomu, kto si s tým už poradí. Vyhadzovanie oblečenia by mala byť posledná možnosť po všetkých tých, ktoré sme spomenuli vyššie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia