Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2020, 6:47
Čas čítania 0:57
Matej Krajčovič

Fúzny reaktor je o krok bližšie k realite, MIT hovorí o roku 2025. Bude čistý, bezpečný a lacnejší než jadrové elektrárne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Z budúcnosti jadrovej energie sú vedci právom nadšení.

Americký Massachusettský technologický inštitút (známejší aj ako MIT) oznámil možný prevrat v spôsobe výroby elektrickej energie. Podľa MoneyFool  totiž univerzita, podobne ako firma Lockeed Martin, pracuje na tzv. fúznom reaktore, ktorý by mohol byť už za tri až štyri roky bežne komerčne dostupný.

MIT chce dovtedy vybudovať malý testovací reaktor s vysokoteplotnými supravodivými magnetmi na báze bária a oxidu bárnatého. Magnety majú vytvárať magnetické pole, v ktorom bude bárium reagovať s vodíkom pod vysokým tlakom a teplotou v „desiatkach miliónoch stupňov“.

Zvyšok už zrejme poznáš, podobne ako v bežných jadrových elektrárňach bude vznikať vodná para roztáčajúca turbíny produkujúce elektrickú energiu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia