Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2020, 11:15
Čas čítania 7:26
Viktor Kniš

Posledné opatrenia pred lockdownom: Zavreté prevádzky zruinujú podnikateľov, vraciame sa k rúškam vonku pod hrozbou pokút

Posledné opatrenia pred lockdownom: Zavreté prevádzky zruinujú podnikateľov, vraciame sa k rúškam vonku pod hrozbou pokút
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
NEWS OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na Slovensku platí zákaz zhromažďovania sa, vracajú sa vyhradené hodiny na nákup pre dôchodcov a kultúra definitívne zhasla.

Ak tieto opatrenia nezaberú, premiér Igor Matovič má v pláne nariadiť úplný „lockdown,“ ktorý by mohol súvisieť aj so zákazom vychádzania, ako počas prvej vlny v niektorých oblastiach Talianska. „Chceme si za 50 eur požičiavať psíkov, aby sme sa dostali 100 metrov od domu na prechádzku? Chceme vydať zákaz vychádzania z domu?“ pýtal sa rečnícky na nedeľnej tlačovej konferencii minister práce Milan Krajniak zo Sme Rodina. 

Odborníci a zástupcovia vlády rokovali počas víkendu po tom, čo sa piatkový denný prírastok nakazených na Slovensku priblížil k dvom tisíckam. V sobotu pandemická komisia navrhla a v nedeľu ústredný krízový štáb schválil sériu 8 nových prísnejších opatrení, ktoré sú podľa premiéra poslednou výstrahou.

Odporúčané
Kvôli sprísneniu opatrení sa pohádali Sulík s Matovičom. Do koaličnej hádky sa postupne zapájajú ďalší politici Kvôli sprísneniu opatrení sa pohádali Sulík s Matovičom. Do koaličnej hádky sa postupne zapájajú ďalší politici 11. októbra 2020, 17:12

Víkendové rokovania najdôležitejších orgánov odhalili dva ďalšie zásadné problémy. Komunikácia medzi lídrami koaličných strán viazne a Úrad verejného zdravotníctva podľa Richarda Sulíka nemá relevantné dáta, na základe ktorých zavádza opatrenia. 

Richard Sulík najprv odišiel z rokovania ústredného krízového štábu, aby médiám povedal, že na stretnutí sa robili dôležité rozhodnutia bez relevantných dát. „Nevieme, koľko ľudí sa nakazilo v reštauráciách či fitnesscentrách, a už vôbec nie v divadle.“ napísal Sulík. Premiér mu na to odpovedal, že má „nulové EQ,“ a tento krok spravil len preto, aby si získal voličov.

Všetky nové pravidlá s výnimkou zákazu zhromažďovania začínajú platiť už 15. októbra. Zákaz zhromažďovania platí od pondelka 12. októbra. 

Polícia bude kontrolovať dodržiavanie opatrení a dávať pokuty bez napomenutia, oznámil premiér. Pokuty budú odstupňované podľa toho, na akom rizikovom mieste k tomu došlo.

Rozšírené znenie opatrení zverejní Úrad verejného zdravotníctva pravdepodobne až tesne pred začiatkom platnosti. „Na opatreniach sa v súčasnosti pracuje a budú zverejnené po ich sfinalizovaní, najneskôr v stredu 14.10.2020,“ uvádza ÚVZ. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Za akých podmienok nemusíš mať rúško v exteriéri a kde môžeš očakávať okamžitú blokovú pokutu
  • Prečo sa môžu bohoslužby konať aj napriek zákazu zhromažďovania
  • Aké kompenzácie môžu zachrániť reštaurácie fitness centrá alebo akvaparky a hotely pred krachom
  • Aké opatrenia platia na školách
  • Kedy môžu nakupovať seniori

Rúško aj v exteriéri a na prvom stupni základných škôl

Pôvodne od 1. októbra platil na Slovensku zákaz pohybovať sa v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy bez rúška. Vonku bolo rúško povinné len v prípade, ak sa človek nachádzal menej ako dva metre od druhého človeka s ktorým nezdieľal spoločnú domácnosť. 

Teraz toho opatrenie rozšíril Úrad verejného zdravotníctva na povinnosť nosiť rúško v exteriéri bez výnimky v prípade, že sa človek nachádza v centrálnej časti mesta, kde je  prirodzene zväčšený pohyb osôb. Naopak, v tých častiach obcí a miest, kde sa ľudia bežne nevyskytujú, nebude nutnosť mať na tvári rúško. „Napríklad v prírode, ak ste členovia spoločnej domácnosti, alebo ak budete od cudzích osôb vzdialení viac ako 5 metrov,“ uvádza ÚVZ. 

Nosenie rúšok bude povinné aj pre deti na prvom stupni základných škôl. V materských školách je ich nosenie dôrazne odporúčané. Výnimku z nosenia rúšok budú mať napríklad aj nepočujúci žiaci a žiaci s mentálnym postihnutím a s poruchou autistického spektra.

Posledné opatrenia pred blackoutom 2.0: Zavreté prevádzky zruinujú podnikateľov, vraciame sa k rúškam v vonku pod hrozbou pokút
Zdroj: TASR - Maroš Černý

Zákaz hromadných podujatí

Od 15. októbra budú na Slovensku zakázané všetky hromadné podujatia, výnimku budú mať sobáše, krsty a pohreby, pričom bude pre nich platiť obmedzenie 1 osoba na 15 štvorcových metrov v interiéri. V exteriéri bude na týchto typoch udalostí nutné dodržiavať dvojmetrové rozostupy, pričom počet účastníkov nebude obmedzený.

„Dalo sa to očakávať a pravdepodobne ide o nevyhnutný krok,“ komentuje kompletné zrušenie kultúry organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák. V súčasnosti si myslí, že by štát mal myslieť na tých najzraniteľnejších aj v rámci obslužných povolaní okolo kultúry. Je to podľa neho lacnejšie, ako by ich mal potom podporovať sociálny systém v snahe opäť sa postaviť na nohy. „Kým zanalyzujeme všetky dotazníky a zistíme, kto a akú pomoc potrebuje a akú si zaslúži, tak časť tých ľudí firmy mať nebude a celým týmto prepadne,“ dodáva Michal Kaščák. 

Domov
Zdieľať
Diskusia