Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2020, 18:12
Čas čítania 1:19
Miriam Rumanková

Poprední vedci napísali varovný list: Veľryby môžu zmiznúť z našej planéty, dva druhy sú už teraz na pokraji vyhynutia

NEWS
Uložiť Uložené

Viac ako 350 vedcov a ochranárov zo 40 krajín podpísalo štúdiu, ktorou vyzývajú prijatie globálnych opatrení na ochranu veľrýb, delfínov a sviňúch pred ich vyhynutím.

Počas šesťdesiatich rokov minulého storičia ľudstvo vyhubilo okolo 176 tisíc jedincov vráskavca obrovského. V roku 1986 nariadila spoločnosť International Whaling Commission zákaz komerčného lovu. Ten viedol k istej stabilizácii situácie a napríklad výskumníci z British Antarctic Survey v marci tohto roku objavili množstvo veľrýb pri ostrove Južná Georgia.

Aj napriek týmto pozitívnym správam, je situácia pre mnohé druhy veľrýb stále veľmi vážna. Nedostatok opatrení proti nadmernému znečisťovaniu a využívaniu morí znamená, že mnohé druhy vodných živočíchov budú počas nášho života vyhlásené za vyhynuté.

Pod toto tvrdenie sa podpísalo viac ako 350 vedcov vo svojom otvorenom liste. Poznamenali, že ani veľké, ikonické ryby nie sú mimo ohrozenia., informuje BBC.

Odporúčané
Vráskavec obrovský je najväčším živočíchom, aký kedy žil na Zemi. Na jeden hlt prijme až 10 miliónov kalórií Vráskavec obrovský je najväčším živočíchom, aký kedy žil na Zemi. Na jeden hlt prijme až 10 miliónov kalórií 13. decembra 2019, 21:45

„Nech je toto historický okamih, kedy si uvedomíme, že veľryby sú v nebezpečenstve. Dúfam, že to vyvolá silnú vlnu akcie od všetkých regulačných orgánov, vedcov, politikov i verejnosti pri záchrane našich oceánov,“  uviedol Mark Simmonds, ktorý koordinovali štúdiu, ktorú podpísali odborníci z celého sveta. Simmonds je vedecký pracovník na univerzite v Bristole vo Veľkej Británii. 

Domov
Zdieľať
Diskusia