Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2020, 19:47
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Igor Matovič odkázal poslankyni SaS Jane Cigánikovej, že má byť rada, že ju mama nepotratila. Ako poslankyňa SaS reaguje?

POLITIKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér opäť „prehlbuje“ svoje vzťahy s koaličnými kolegami.

Po letnej prestávke sa opäť v parlamente bude prerokovávať otázka sprísnenia interrupcií na Slovensku. Návrh Anny Záborskej  týkajúci sa predĺženia času na premyslenie a vyššieho príspevku pre tehotné ženy, už prešiel do druhého čítania. V súčasnosti sa v koalícii hovorí aj o návrhu zákona poslankyne Jany Cigánikovej zo SaS, ktorý sa týka zavedenia tzv. potratovej tabletky. Pre konzervatívny denník Postoj sa na túto tému vyjadril aj Igor Matovič.

„Som veľmi rád, že matka Janky Cigánikovej nevyužila potratovú tabletku a ona sa mohla narodiť a dnes môže mať aj takéto absurdné názory," povedal Igor Matovič v relácii Postoj TV -Otvorene.

Odporúčané
Osobné údaje 390-tisíc Slovákov testovaných na Covid-19 vrátane zdravotného stavu boli nechránené, niekto ich mohol ukradnúť Osobné údaje 390-tisíc Slovákov testovaných na Covid-19 vrátane zdravotného stavu boli nechránené, niekto ich mohol ukradnúť 17. septembra 2020, 15:36

Jana Cigániková reagovala na svojom blogu. „Toto som si vyslúžila za to, že na pôde parlamentu tlmočím názory popredných kapacít v odbore gynekológia a pôrodníctvo,“ píše poslankyňa SaS. Cigániková na úvod vysvetľuje, že na tému potratových tabletiek zorganizovala aj diskusiu s odborníkmi, pozvala aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a Annu Záborskú. Obaja pozvanie odmietli a Anna Záborská poslala len svojho asistenta. 

Podľa Jany Cigánikovej je potratová tabletka najšetrnejším a najmodernejším spôsobom, ako zabrániť tehotenstvu. „Bez potreby anestézie a zbytočných rizík je to jednoznačne šetrnejšia cesta ako chirurgický zákrok. Tzv. interrupčná tabletka sa v Európe používa vyše 30 rokov a jej zavedenie nemalo za dôsledok zvýšenie interrupcií. Väčšina interrupcií v Európe sa robí práve medikamentóznou formou,“ vysvetľuje na blogu Cigániková, ktorá pôsobí aj ako predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Jana Cigániková sa opiera aj o štúdiu, z ktorej vyplýva, že keď krajiny zaviedli potratové tabletky, počet interrupcií klesol. „Jediným prípadom zvýšenia počtu interrupcií je Island, kde ale bola ťažká ekonomická kríza. A tiež tam boli interrupcie predtým skoro úplne zakázané. Je teda logické, že keď sa povolili (a hneď medikamentózne), ich počet v štatistikách stúpol, pretože ženy prestali za týmto zákrokom cestovať do zahraničia alebo podstupovať riskantné nelegálne zákroky,“ vysvetľuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia