Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 9:07
Čas čítania 0:44
Tímea Krauszová

Dym z požiarov v USA sme zaznamenali už aj nad Slovenskom

NEWS SHMÚ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Dym „cestoval“ nad Slovensko z územia USA približne osem dní a počas cesty prekonal vzdialenosť približne 9-tisíc km.

Dym z rozsiahlych lesných požiarov v USA zaznamenali v sobotu po prvý raz nad Slovenskom. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na Facebooku.

Na niektorých miestach bol dym hrubý až dva kilometre

„Dym z rozsiahlych lesných požiarov na západe Spojených štátov amerických dorazil aj do Európy. Už v piatok 11. septembra bol pozorovaný nad Veľkou Britániou, kde spôsobil nezvyčajne oranžovú oblohu. Podobný úkaz mohol byť v posledných dňoch pozorovaný aj v ďalších krajinách Európy,“ informujú meteorológovia.

Odporúčané
Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym 10. septembra 2020, 14:22

Na Slovensku po prvýkrát zaznamenali tento dym v sobotu 12. septembra v podvečerných hodinách, zachytil ho lidar na stanici v Gánovciach. „Dym sa v tento deň nachádzal vo výške od 9 do 11 km nad terénom (nadmorská výška terénu je cca 700 m),“ dodali experti.

Vrstva dymu bola zreteľná aj v nedeľu od tretej rána až do tretej poobede, pričom postupom času a vplyvom tlakovej výše bol dym rozoznaný v stále nižších vrstvách troposféry, najnižšie vo výške cca 3 km nad terénom. „Pozoruhodná bola v tento deň aj vertikálna hrúbka vrstvy dymu, ktorá v niektorých momentoch dosahovala až 2 km.“

Dym „cestoval“ nad Slovensko z územia USA približne osem dní a počas cesty prekonal vzdialenosť približne 9-tisíc km.

Domov
Zdieľať
Diskusia