Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Asus.
13. septembra 2020, 11:47
Čas čítania 4:22
Matej Krajčovič

Privítaj ten najlepší počítač pre každého študenta. Neváži ani 1,2 kg a stojí menej než 900 eur (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Vyskúšali sme počítač, na ktorý v e-shopoch padne zrak takmer každému.

Je tu september a mnohým mladým ľuďom práve skončili skončili prázdniny. Ak sa chystáš naspäť na intrák či do svojej prvej práce, existuje pomerne veľká šanca, že so sebou budeš pravidelne nosiť notebook. 

V spolupráci s firmou Asus sme sa pozreli na ZenBook 14Ide o 14-palcový model z triedy, ktorá má byť už roky tou cenovo dostupnou, ľahkou a extrémne prenosnou. Nebojíme sa povedať, že po ZenBookoch poškuľujú aj ľudia, ktorí majú v hľadáčiku napríklad aj ikonický MacBook, no cena alebo nutnosť používať niektoré špecifické nástroje ich viedla k rozhodnutiu zostať vo svete Windowsu.

Notebook sme na dva týždne zaradili do svojej každodennej rutiny. Ty v texte nižšie zistíš, ako to dopadlo a či bude vhodný aj pre teba. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko stojí nový Asus ZenBook 14 a čo dostaneš už v najlacnejšej konfigurácii
  • Aký je jeho displej, klávesnica a čo sa nám na ňom nepáči
  • Akú vychytávku výrobca integroval priamo do TouchPadu
  • Ako dlho notebook vydrží na jedno nabitie a prečo ide možno o úplného rekordéra
  • Prečo na ochranu svojich dát už nepotrebuješ heslo ani PIN kód

Asus VivoBook S15
Asus VivoBook S15 Zdroj: Asus.com

Privítaj ten najlepší počítač pre každého študenta. Neváži ani 1,2 kg a stojí menej než 900 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Hliník, hmotnosť pod 1,2 kila a praktické rozmery

Asus skúša známy trik, ako svoj notebook urobiť medzi všetkou konkurenciou z e-shopov zaujímavejší. Kým kedysi bola pre ultrabooky métou hranica 13-palcov, toto je až štrnástka (14-palcov). 

Dostávaš tak väčšiu obrazovku na pohodlnejšie sledovanie filmov aj produktívnu prácu s  oknami, no NanoEdge rám okolo obrazovky je tak tenký, že celkové rozmery počítača prakticky nijako nenarástli.

A naozaj, ZenBook 14 sa pohodlne stratí v každej taške alebo ruksaku. Vďaka odolnému hliníkovému telu sa nebudeš báť o jeho poškodenie a úprimne, vykašlali by sme sa aj na všetky smiešne neoprénové obaly. Aj v našej šedej, aj v alternatívnej striebornej vyzerá, že všetko zvládne a len tak sa neotlčie. 

Odporúčané
Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry? (Recenzia) Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry? (Recenzia) 18. mája 2020, 10:30

Ešte lepšou správou pre batôžkárov je hmotnosť, ktorá zostala hlboko pod hranicou 1,2 kilogramu. Budeš tak so sebou nosiť len čosi viac ako pár kníh. 

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Tenké telo má, ale vlastne aj nemá všetko

Moderný notebook už musí byť čo najtenší. Požiadavky dizajnérov však zvyknú narážať na praktickosť každodenného používania. V tomto smere počítač hrubý len 1,39 cm vychádza tak 50:50. Záleží len na tebe a tvojich prioritách.

Výbornou správou je prítomnosť plnohodnotného HDMI. Vždy po príchode k pracovnému stolu sme zapojili len jeden kábel a už na nás svietil aj ďalší externý monitor rozširujúci pracovnú plochu. Na rozdiel od „nasilu modernej konkurencie“ tu stále zostáva aspoň jedno klasické USB-A (takže disky a USB kľúčenky pripojíš bez šialených redukcií), ale rok 2020 vítajú dve moderné USB-C-čka, takže jedným káblom z notebooku na cestách nabiješ väčšinu moderných smartfónov. Vlastne, nabiješ ich rovno aj nabíjačkou od počítača!

Aj ten sa totiž nabíja cez USB-C. Je pritom jedno, ktorý z dvojice portov použiješ.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Dobré správy sa ale končia, keď budeš hľadať 3,5 mm audio jack. Bohužiaľ chýba. Budeš teda musieť použiť pribalenú USB-C-Audio Jack redukciu. Tento trend prichádza z mobilov, kde sme si už asi všetci zvykli používať Bluetooth slúchadlá, no v prípade notebooku sa nám príliš nepáči.

Do počítača totiž pozeráš aj 8 hodín denne a za taký čas sa vybije každá Bluetooth hračka. Pokiaľ ti však neprekáža, že sa na slúchadlách bude húpať káblik navyše a veríš si, že ho nestratíš, budeš v pohode. 

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Fullhádéčko a pár šikovných riešení

Ceny ultrabookov zvyknú atakovať aj hranicu 1 300 až 1 500 eur. Trinásť stoviek však  v prípade Asusu neprekročí ani vrcholná konfigurácia s procesorom Intel i7, 16 GB RAM a 512-gigabajtovým bleskovo rýchlym SSD diskom, ktorú sme testovali my. 

Teba však bude určite zaujímať aj opačný koniec ponuky. Verziu so 256 GB úložiskom a slabšou i5-kou môžeš mať už za príjemných 899 eurNavonok bude vyzerať rovnako a neprídeš o žiadnu z vychytáviek z drahších verzií. 

Orientačné ceny Asusu ZenBook 14 UX425JA

Intel Core i5 8 GB RAM / 256 GB SSD 899 eur
Intel Core i5 8 GB RAM / 512 GB SSD 999 eur
Intel Core i7 16 GB RAM / 512 GB SSD 1 269 eur

Myslíme tým najmä šikovnú podsvietenú klávesnicu, na ktorej rýchlo naklepú dlhé bakalárky a diplomovky aj novučičkí majitelia. Nevymýšľa a má klasickú konštrukciu s presným chodom tlačidiel.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Že nikde nevidíš numerickú klávesnicu? Tá je integrovaná priamo do veľkého touchpadu, pričom jeho režimy sa menia dotykom v pravom hornom rohu. Podsvietenie čísel sa dá regulovať v dvoch krokoch a pri troche presnosti môžeš používať aj NumPad, aj posun kurzora naraz bez toho, aby si si do excelovských tabuliek písal hlúposti. 

Klávesy tak zostávajú dostatočne veľké a nechýbajú ani tie funkčné pre zmenu hlasitosti, jasu či ďalších drobností v hornom riadku. 

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Páčila sa nám aj funkcia Windows Hello, ktorá dokáže počítač odomknúť skenom tvojej tváre. Vždy, keď v práci prídeš k svojmu stolu, stačí si sadnúť a pracovať, aj bez vyťukávania hesla alebo PIN kódu.

 

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Pre bežného zákazníka, ktorý chce za počítač minúť práve okolo tisícky, teda bude všetka táto výbava dostatočná. Za najrozumnejšiu voľbu zrejme považujeme práve zlatý stred, teda 8 GB RAM a 512 GB úložisko.

Vyššie sa už veľmi dostať nedá, tento modelový rad nemá v ponuke nič jemnejšie než Full HD displej a ani cez polterabajtový disk sa na Slovensku prakticky nedostaneš. Pokiaľ si ho teda nerozšíriš microSD kartou, čo nemusí byť vôbec bláznivý nápad. My sme však zabudovanú čítačku používali skôr úpravu fotiek z foťáku. 

Práve trochu prémiovejší displej, aj z pohľadu kontrastu, maximálnej svietivosti (mala by byť okolo 350 nitov) a pozorovacích uhlov by nebol na škodu, no chápeme, že sme možno trochu rozmaznanejší než bežný záujemca o notebook do tisíc eur. 

Zamerali sa na extrémnu výdrž batérie a kvalitné reproduktory

Kľúčovou vlastnosťou by mala byť pripravenosť pracovať aj bez akejkoľvek sieťovej zásuvky v okolí. Úplné minimum, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť pri práci aj s pusteným Spotify a občasným sledovaním videí na pozadí, bolo až 7 hodín používania, kým batéria ohlásila 0 %. 

V prípade, že budeš sledovať iba seriály z Netflixu to môže byť až 10 hodín a ak odpojíš Wi-Fi a budeš fungovať iba vo Worde, budeš sa môcť spoliehať na dvojciferné hodnoty. 

Naopak, nabíjanie bude rýchle, za hodinu do počítača natlačíš 60 % energie a plné nabitie trvá necelé dve hodiny.  

V žiadnom z režimov sa nestretneš s tým, že by počítaču hučali ventilátory. Aktívne chladenie dokonca väčšinou ani vôbec nebeží, alebo to tak aspoň vyzerá. Báť sa ale nemusíš ani v prípade, že počítač zahádžeš niekde na posteli alebo na gauči, super-hlasné a mimoriadne kvalitné repráky s podpisom kultovej firmy Harman / Kardon aj tak s prehľadom ozvučia celú miestnosť. 

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Výhody a nevýhody Asusu ZenBook 14

+ ľahké telo (menej než 1,2 kg) - displej má „len“ Full HD rozlíšenie a jas 350 nitov
+ dostatok USB / USB-C portov - chýbajúci audio jack
+ výborná klávesnica, duálny touchpad s numerickou klávesnicou - maximálne 512 GB úložisko
+ fantastická výdrž na jedno nabitie (aj 10+ hodín) - len integrovaná grafika
+ cena už od 899 eur  
Domov
Zdieľať
Diskusia