Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2020, 10:30
Čas čítania 5:05
Marián Mauik Biel

Ake sú aktuálne najlepšie notebooky, telefóny a slúchadlá do školy?

Ake sú aktuálne najlepšie notebooky, telefóny a slúchadlá do školy?
TECH APPLE HUAWEI SAMSUNG XIAOMI
Uložiť Uložené

V troch cenových hladinách, od dostupných až po prémiové

Začiatok školského roka či semestra nie je veľmi obľúbené obdobie. A hlavne v tejto dobe, kedy pandémia úplne rozhodila harmonogram vyučovania už pred letom. Tak či onak to zatiaľ vyzerá, že vyučovanie s malými obmedzeniami začína.

Možno sa preto hodí poobzerať po nových elektronických zariadeniach, ktoré štúdium urobia jednoduchšie, pohodlnejšie, efektívnejšie a možno aj zábavnejšie. Pozreli sme sa na momentálnu ponuku a ceny notebookov, smartfónov, slúchadiel a gadgetov, ktoré sú vhodné aj pre študentov.

Dostupný notebook

Huawei MateBook D15 je novinkou na našom trhu, hoci nie úplne. Globálne bol predstavený dávnejšie. Huawei ale len v auguste začal oficiálne predávať svoje počítače aj na Slovensku. Za tento si pýta zhruba 530 eur, pričom na oplátku dostaneš pomerne dosť muziky. Na 15,6-palcový laptop má len 1 530 gramov a 16,9 mm na najhrubšom mieste. Teda o 200 gramov a 1 mm viac než 13-palcový MacBook Air.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Huawei

Poháňa ho AMD Ryzen 5 s 8 GB operačnej pamäte a grafickou kartou AMD Radeon Vega 8. Prekvapením je 256 GB disk typu SSD. Či už do školy alebo aj na prácu sa hodia drobnosti ako čítačka odtlačkov prstov, vyklápacia kamera v jednom z tlačidiel klávesnice a aj výdrž okolo 6 hodín s USB-C nabíjačkou.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Huawei

Majitelia novších Huawei smartfónov dostanú aj bonus – funkciu Huawei Share. Priložením mobilu k MateBooku sa dajú bezdrôtovo prenášať dáta, vytvárať hotspot alebo ovládať celý mobil z počítača.

Notebook zo strednej triedy

V kategórii od nejakých 600 do 1 000 eur je toho na výber strašne veľa. Z pár modelov, ktoré trochu vyčnievajú, by pre svoj dizajn mohol aj na internáte zaujať Asus Zenbook 14. Je vo viacerých konfiguráciách a podľa nich stojí od 600 až po približne 1 800 eur. Pre predstavu – verzia s najnovším Intel Core i5 Comet Lake, 8 GB RAM a 512 GB SSD stojí okolo 800 eur.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Asus

Na výber sú v tmavomodrej alebo striebornej s logom v zlatej farbe a kovovým telom. Kruhové vybrúsenie krytu notebooku je nezameniteľný dizajnový prvok. Rovnako aj ScreenPad 2.0.

Asus na miesto touchpadu namontoval druhý dotykový displej. Ten podľa potreby funguje aj ako obyčajný touchpad, ale rovnako môže zobrazovať numerickú klávesnicu alebo kopec iných aplikácií. ZenBook 14 má hmotnosť len 1 260 gramov a výdrž pri bežnom používaní je až 12 hodín.

Prémiový notebook

Pre tých najnáročnejších študentov, ktorí vedia, že notebook využijú aj na kreatívnu prácu s videom alebo tvorbou aplikácií, môže byť vhod investovať viac. O dosť viac. MacBook Pro 13 ale môže byť jediný stroj, ktorý budeš za celé 4 alebo 5 rokov štúdia potrebovať.

Na výber je tiež viacero konfigurácií začínajúcich od zhruba 1 400 eur končiac na sume 2 600 eur. Ale aj najlacnejšia verzia má Intel Core i5 ôsmej generácie, 8 GB operačnej pamäte a 256 GB SSD disk. A tiež Touch Bar nad klávesnicou, 1 370 gramov, vysoké rozlíšenie displeja a to najdôležitejšie – Mac OS.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Apple

Dostupný smartfón

Xiaomi Redmi Note 9 Pro je jeden z najlepšie vybavených smartfónov za menej ako 300 eur na našom trhu. Dá sa zohnať aj za 260 eur. Jedinou nevýhodou je, že je to poriadna placka. Na výšku má až 165 mm a hmotnosť 209 gramov. Ale inak by sa tam nevošiel 6,67-palcový full HD displej, na ktorom sa oveľa lepšie hrajú hry alebo pozerajú YouTube videoklipy, teda prednášky.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Xiaomi

O výkon sa stará Snapdragon 720G so 6 GB operačnej pamäte a okrem interných 64 alebo 128 GB nájdeš aj slot pre pamäťovú kartu. Za necelých 300 eur ešte dostaneš pomerne slušný štvoritý fotoaparát a hlavne až 5 020 mAh batériu s extra rýchlym 30 W nabíjaním.

Smartfón zo strednej triedy

Nový neoficiálny kráľ strednej triedy OnePlus Nord za 399 eur sa výbavou aj dizajnom vyrovná drahším konkurentom. Vyčnieva hlavne 90 Hz full HD displejom s uhlopriečkou 6,44 palcov a tiež kvalitným štvornásobným fotoaparátom, respektíve duálnou selfie kamerou.

Čítačka odtlačkov v displeji je samozrejmosť, rovnako ako objemná 4 115 mAh batéria s rýchlym 30 W nabíjaním. To všetko na jednej z najlepšie vyladenej a dizajnovo spracovanej grafickej nadstavbe Androidu s názvom OxygenOS.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: OnePlus

V tejto kategórií by mohol byť určite aj iPhone SE 2020. Ale Apple má už o pár týždňov predstaviť svoje tohtoročné novinky, takže je lepšie počkať. Či už na iPhone 12 alebo na zníženie cien starších modelov.  

Odporúčané
Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou 18. augusta 2020, 16:13

Prémiový smartfón

Je len málo smartfónov, ktoré sa aj na štúdium hodia rovnako ako Galaxy Note 10+. Samozrejme, v prípade, že dokážeš naplno využiť jeho potenciál. Hlavne potenciál pera S-Pen. Počas prednášok alebo vyučovania si môžeš robiť rukou písané poznámky, robiť screenshoty a upravené ich zdieľať alebo pridávať do prezentácie, prekladať slová len priložením pera a veľmi veľa ďalšieho.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Samsung

Áno, Samsung nedávno predstavil Note 20 Ultra za nie úplne študentskú cenu. Výhodnejší je preto teraz zlacnený vlaňajší model. Stále patrí medzi luxusné vlajkové lode a s cenou okolo 850 eur alebo na nemeckom Amazone 780 eur tak ušetríš viac ako tri až štyri stovky. Note 10+ s Exynosom 9825, 12 GB operačnej pamäte, výborným trojitým fotoaparátom a jedným z najlepších 2K Amoled displejov na trhu bude prémiová výbava aj o 6 semestrov neskôr.  

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Samsung

Dostupné slúchadlá

Zhruba stovku stoja praktické slúchadlá Major III Bluetooth od legendárnej rockovej značky Marshall. Ich výhodou je okrem kvalitného zvukového prednesu aj flexibilita. Pri práci na počítači ich môžeš používať ako klasické drôtové a šetriť batériu. A potom pri cestovaní zas ako oveľa pohodlnejšie bezdrôtové s výdržou až 30 hodín. To by malo stačiť na štyri cesty rýchlikom z Bratislavy do Košíc a nazad.  

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Marshall

Slúchadlá strednej triedy

Galaxy Buds Live sú čerstvou novinkou od Samsungu. Ako si sa už mohol u nás dočítať, patria k najpohodlnejším štupľovým slúchadlám na trhu. Zároveň ponúkajú výborný zvuk s aktívnym potlačením okolitého hluku a tiež výdržou 6 hodín. S bezdrôtovo dobíjaným puzdrom až 21 hodín. Nevýhodou je už len trochu vyššia cena 190 eur. Ale ide o novinku s unikátnym a ergonomickým dizajnom.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Samsung
Odporúčané
Samsung Galaxy Buds Live: Vyskúšali sme najpohodlnejšie Bluetooth slúchadlá do vrecka za 189 eur (Recenzia) Samsung Galaxy Buds Live: Vyskúšali sme najpohodlnejšie Bluetooth slúchadlá do vrecka za 189 eur (Recenzia) 8. augusta 2020, 11:10

Prémiové slúchadlá

Ak si náročný poslucháč všetkých možných žánrov a zároveň chceš mať pokoj od zvyšku sveta, potom ti odporúčame Sony WH-1000X M3. Japonská značka len nedávno predstavila štvrtú generáciu. Tej tretej však nič zásadné nechýba a je výrazne lacnejšia.

Novinka síce podporuje pripojenie k dvom zariadeniam súčasne a jemne vylepšila funkciu aktívneho potlačenia okolitého hluku, ale M3 boli doteraz aj tak špičkové. Nie iba v potlačení hluku, ale aj prehrávaní Hi-Res hudby, pohodlí nosenia a výdrži viac ako 30 hodín. Stoja necelých 250 eur, teda o viac ako stovku menej ako veľmi podobná štvrtá generácia.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Sony

Dostupný gadget

Dlhé noci pri notebooku nie sú to najlepšie pre oči a je dobré používať rôzne aplikácie na úpravu jasu a teploty displejov ako napríklad f.lux. Ale tiež pomôže rozptýliť svetlo, ak je na stole lampa. Našli sme jeden zaujímavý model, ktorý v sebe spája viacero smart funkcií.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Immax

Immax Kingfisher Qi je nastaviteľná stolová lampa s moderným dizajnom a povrchovou úpravou imitujúcou kožu. Vybavená je 36 LED diódami s maximálnou svietivosťou 400 lumenov. Dotykovým ovládaním sa nielen zapína a vypína, ale tiež mení farebná teplota a aj intenzita jasu. Ako bonus je v ramene monochromatický displej s časom, dátumom, teplotou v izbe a dokonca aj budíkom.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Immax

A to najlepšie, základňa lampy je zároveň Qi bezdrôtová nabíjačka mobilov. Prípadne pre staršie mobily je vzadu USB konektor pre káblové nabíjanie. Za približne 46 eur celkom šikovný doplnok študentskej izby.

Gadget strednej triedy

WD My Passport Wireless SSD je taký digitálny švajčiarsky nožík za zhruba 200 eur. Malá škatuľka v sebe spája viacero praktických vecí.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: WD

 Najprv je to externý SSD disk s kapacitou 256 GB pripájaný cez USB 3.0. Dostupné sú aj väčšie kapacity za vyššie ceny. Je zabalený v nárazu aj prachuvzdornom puzdre a zvládne pád z 1 metra. Zatiaľ by sa zdalo, že nič extra. Lenže tento disk vie prenášať dáta aj bezdrôtovo cez Wi-Fi! Má vstavanú batériu, takže sa takto dá používať 10 hodín. Prípadne funguje aj ako prenosná externá batéria s kapacitou 6 700 mAh. A ako bonus – obsahuje aj čítačku SD pamäťových kariet.

Prémiový gadget

Dochádzanie do školy alebo na prednášky je niekedy praktickejšie pomocou MHD s rôznymi zľavami. Ale veľmi lacné a hlavne neporovnateľne zábavnejšie je sa prepravovať na elektrickej kolobežke.

Na trhu je ich kopec. Jednou z najobľúbenejších a najpredávanejších je Xiaomi Mi Scooter, ktorý práve vyšiel v novej edícii Pro 2. Zachováva si starý dobrý dizajn s jednoduchým sklápaním a prenášaním 14,2 kg konštrukcie a praktickým displejom na riadidlách. Je už ale vybavený až 600 W motorom a batériou s dojazdom 45 km. Maximálna rýchlosť je 25 km/h ako káže vyhláška, hoci sú neoficiálne postupy, ako to trochu navýšiť.

Back to school: Aký notebook alebo smartfón do školy?
Zdroj: Xiaomi

Mi Scooter má aj vlastnú mobilnú aplikáciu. Výhodou je, že je to tak rozšírený model, že sa dajú ľahko zohnať rôzne doplnky a náhradné diely. Odporúčame napríklad nahodiť 8-palcové plné pneumatiky a nestarať sa o defekty. Nový Mi Scooter Pro 2 sa predáva za približne 580 eur, ale dostupné sú aj lacnejšie alternatívy s menším výkonom alebo dojazdom.

Domov
Zdieľať
Diskusia