Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. júla 2020, 14:26
Čas čítania 1:34
Viktor Kniš

Matovičova diplomovka je plagiát, opisoval vraj ako Andrej Danko a vykradol dve knihy

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Už počas kauzy Borisa Kollára sa Igor Matovič priznal, že svoju prácu síce nenapísal do počítača sám, myšlienky však boli jeho. Denník N informuje o opaku.

Členovia vlády Igora Matoviča – predseda parlamentu Boris Kollár a minister školstva Branislav Gröhling v posledných týždňoch čelia obvineniam z plagiátorstva. Podľa zistení novinárov svoje diplomové práce nevytvorili sami.

Teraz sa k ním pridáva aj samotný premiér Matovič. Podľa zistení Denníka N, ktorý mal možnosť do práce Matoviča osobne nahliadnuť, je Matovičova práca kompilátom z dvoch ekonomických kníh. 

Tie podľa denníka skopíroval premiér od slova do slova a zdrojoval ich pri tom len minimálne. Igor Matovič v roku 2012 pre Hospodárske noviny aj nedávno na tlačovke povedal rovnaký „vtipný“ príbeh o svojej diplomovke. „Diplomovka bola mojím autorským dielom, ale ani jedno jediné písmeno som na nej nenapísal. Do počítača ju prepísala z mojich poznámok sestra môjho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku,” povedal premiér s úsmevom na tlačovke v júni 2020. 

Odporúčané
Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) 7. júla 2020, 10:42

Premiér v čase Kollárovej kauzy odmietol výzvu RTVS, ktorá chcela dať Matovičovu prácu preveriť antiplagiátorským systémom. Šéf OĽaNO 28. júna povedal, že „nestojí o verejný lynč.“

Matovičov hlas bol paradoxne najzvučnejší, keď vypukla kauza Andreja Danka a jeho skopírovanej rigorózky. Ešte ako opozičný poslanec žiadal, aby vtedajší predseda parlamentu za SNS odstúpil. Dokonca sa ho viackrát v parlamente snažili kvôli rigorózke odvolať.

„Keď Andrej Danko odpísal päť kníh a z týchto skopíroval texty a prezentoval ich ako svoje, nenapísal, že ich skopíroval, tak v podstate ukradol duševné vlastníctvo, produkt duševnej práce tých autorov. Tým pádom je Andrej Danko teraz naozaj usvedčený zlodej a plagiátor,” adresoval Igor Matovič Andrejovi Dankovi. Sám pritom popri svojom štúdiu zvolil úplne obdoný postup. 

Matovič: Odstúpim, ale...

Po zisteniach Denníka N o tom, že diplomová práca Igora Matoviča je pravdepodobne plagiát, prichádza status samotného premiéra. Dal mu nadpis „Priznanie“ a opisuje v ňom, že posledné dva roky sa štúdiu veľmi nevenoval, pretože bol úspešným podnikateľom, ktorý viedol firmu s 2-tisíc zamestnancami. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

„Na tie dva roky vôbec nie som hrdý. Nechodil som na prednášky a na cvikách som bol často duchom neprítomný, či mysľou v mojej firme. Či som zvykol odpisovať? Zvykol. Často? Keď som sa nestihol naučiť, tak určite, ak sa dalo. Bolo to správne? Nebolo,“ píše Matovič.

Dodáva, že je ochotný kvôli plagiátu odstúpiť, ale až keď splní, čo sľúbil voličom. Potom si vraj pôjde žiť pokojný súkromný život. „Či by som kvôli tomu mal o titul prísť? Zrejme áno ... a koniec-koncov takú zmenu zákona som si u pána ministra školstva a pani ministerky spravodlivosti objednal. Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil.“

Domov
Zdieľať
Diskusia