Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júla 2020, 13:24
Čas čítania 1:37
Viktor Kniš

Sprísnenie interrupcií prešlo v parlamente, aj keď si to väčšina Slovákov neželá, ukázal prieskum

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Návrh na zmenu interrupčného zákona od Anny Záborskej prešiel do druhého čítania. Podporilo ho 81 zo 134 prítomných poslancov. Proti bol len klub SaS a časť klubu Za ľudí.

Slovenská verejnosť nesúhlasí so zmenami inerrupčného zákona. Vyplýva to z výskumu Focusu pre Inštitút pre verejné otázky, ktorý agentúra urobila 14. – 24. júna na reprezentatívnej vzorke 1009 respondentov. Výsledky prieskumu zverejnila TV Markíza

Podľa výskumu si 55 % opýtaných Slovákov myslí, že dnešný interupčný zákon je primeraný, a netreba ho meniť. Takmer 20 % si myslí, že zákon je veľmi prísny a ženám by sa mal prístup k interupciám uľahčiť.

Práve včera paradoxne návrh na zmenu interupčného zákona od Anny Záborskej prešiel v Národnej rade do druhého čítania. Podporilo ho 81 zo 134 prítomných poslancov. Proti bol len klub SaS a časť klubu Za ľudí.

Z prieskumu Focusu vyplýva, že všetky 4 koaličné strany majú väčšinu voličov naklonených názoru, že taká zmena nie je nutná.  Zo Za ľudí si to myslí 75 %, voličov, zo strany Sloboda a solidarita 60 % voličov, z OĽaNO, ktoré s návrhom prišlo až 59 % elektorátu a zo Sme Rodina 57 % priaznivcov.

O čom je novela Anny Záborskej? 

Predkladatelia navrhujú predĺžiť lehotu na rozmyslenie pred zákrokom na 96 hodín. Upraviť chcú informovaný súhlas, aby bol obrazom reálneho informovania, a nie nevyhnutnou formalitou či prekážkou.

Dôraz by sa mal podľa nich klásť na zodpovednosť lekára pri poučení ženy. Zakázaná by mala byť reklama v oblasti potratov. Navrhujú tiež upustiť od používania pojmu "umelé prerušenie tehotenstva" a zaviesť pojem "umelé skončenie tehotenstva". "Tehotenstvo nie je prerušené a neexistuje žiadna objektívna možnosť jeho pokračovania," zdôraznili.

V prípade záujmu o vykonanie interupcie zo zdravotného dôvodu na strane ženy, pre nezdravý vývoj plodu či jeho geneticky chybný vývoj by mali byť potrebné dva nezávislé lekárske posudky.
Odporúčané
KOMENTÁR: Moje telo, moje rozhodnutie KOMENTÁR: Moje telo, moje rozhodnutie 10. júla 2020, 9:59

Kto za návrh hlasoval a čo vraví prezidentka?  

Poslankyňa Denisa Saková tvrdí, že návrh Anny Záborskej zrejme nie je v súlade s ústavou. „Myslíme si, že sa majú riešiť vládou a parlamentom úplne iné problémy, ktoré súvisia s ekonomickou situáciou a sociálnymi neistotami, ktoré na Slovensku sú,“ dodala Saková s tým, že tento návrh zákona podľa nej nie je úplne v súlade s ústavou, pričom súčasná legislatíva v oblasti interupcií je podľa nej v súlade so Štrasburským dohovorom a aj s ústavou.

Otváranie témy interrupcií v parlamente kritizovala aj prezidentka, pretože podľa nej Slovensko v súčasnosti stojí pred inými dilemami. „Môj názor na interupcie je všeobecne známy, považujem to za zlú vec, sama som nič také nikdy nepodstúpila a ani by som nepodstúpila. Napriek tomu si nemyslím, že je správne riešiť túto otázku zákonnými zákazmi,“ povedala Zuzana Čaputová.

V Národnej rade sa bude rokovať aj o ďalších troch predložených návrhoch, ktoré sa týkajú prísňovania prístupu žien k interupciám. Dva sú od kotlebovcov a jeden od Štefana Kuffu ako odídenca z tejto extrémistickej strany.  

Domov
Zdieľať
Diskusia