Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2020, 8:40
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Putinova popularita spadla v čase pandémie na historické minimum

NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

V obrovskom Rusku sa epidemiologická situácia líši región od regiónu.

V Rusku uplynulý týždeň zaznamenávali niekoľko dní po sebe prírastok viac ako 10-tisíc nových pacientov nakazených koronavírusom každých 24 hodín. Aj napriek tomu v pondelok ruský prezident Vladimir Putin národu oznámil, že sa krajina začne postupne opätovne otvárať.

Príhovor však zanechal trpkú príchuť v ústach obyvateľov, keďže v rovnaký deň vláda oznámila rekordný počet infikovaných, upozorňuje The Guardian.

Aktuálne Rusko zaznamenalo viac ako 220-tisíc nakazených, pričom situácia sa v posledných dňoch vyvíjala nanajvýš pesimisticky. Ani to Putinovi nezabránilo, aby národ zdanlivo upokojoval. „Máme pred sebou dlhý a náročný proces bez priestoru na chyby,“ vyhlásil zo svojej rezidencie na okraji Moskvy.

Putinova popularita spadla v čase pandémie na historické minimum. Rusi chcú otvárať napriek rekordnému počtu nových nakazených
Zdroj: TASR/AP

V pondelok prostredníctvom prejavu delegoval väčšiu zodpovednosť na jednotlivých regionálnych lídrov, keďže epidemiologická situácia na ďalekom východe sa môže od vývoja v centre Moskvy výrazne líšiť, ale ani tento prístup verejnosť zdanlivo nepresvedčil.

Z 85 ruských regiónov si momentálne z epidemiologického hľadiska môže ekonomiku dovoliť znovu otvárať iba 11 z nich, ohlásila po Putinovom prejave ministerka zdravotníctva Tatiana Golikova, čím tak trochu podkopala predchádzajúci prejav prezidenta.

Odporúčané
Gabriela Kajtárová z TV Markíza: Keď som išla na miesto teroristického útoku, uvedomila som si, že všetci bežia opačne (Rozhovor) Gabriela Kajtárová z TV Markíza: Keď som išla na miesto teroristického útoku, uvedomila som si, že všetci bežia opačne (Rozhovor) 11. mája 2020, 12:43

O klesajúcej popularite Vladimira Putina, ktorý podľa mnohých Rusov pandémiu koronavírusu nezvláda tak dobre, ako by si mohol myslieť, svedčia aj čísla z posledného prieskumu verejnej mienky.

V ňom sa spoločnosť Levada Center pýtala, koľko ľudí momentálne schvaľuje rozhodnutia ruského prezidenta, upozorňuje CNBC.

Zatiaľ čo v januári schvaľovalo Putinovu vládu 68 percent opýtaných, vo februári zase 69 percent a v marci 63 percent ľudí, v apríli spadla jeho popularita na 59 percent. Takéto nízke čísla pritom naposledy dosahovala v období nástupu Putina k moci v roku 1999.

Domov
Zdieľať
Diskusia