Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2020, 15:01
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Špecializovaný trestný súd zobral Martina Kvietika a Juraja Kožucha do väzby. Obvinili ich z miliónovej korupcie

NEWS NAKA
Uložiť Uložené

Oboch zadržali v rámci policajnej akcie Dobytkár, ktorá sa týka korupcie na najvyšších miestach ministerstva pôdohospodárstva v čase, keď mala rezort pod palcom strana SNS.

Špecializovaný trestný súd zobral Martina Kvietika a Juraja Kožucha do väzby. Národná kriminálna agentúra oboch obvinila z korupcie, úplatky mali dosiahnuť takmer milión eur, informuje Denník N

Oboch zadržali v rámci akcie kriminalistov s názvom Dobytkár, pri ktorej vyšetrovali korupciu najvyšších miestach ministerstva pôdohospodárstva v čase, keď mala rezort pod palcom strana SNS. Akcia súvisí s podozrením z vyberania úplatkov od farmárov. Martin Kvietik je podnikateľ z finančnej skupiny Slavia Capital a podľa portálu Aktuality.sk kamarátom šéfa strany SNS Andreja Danka. Juraj Kožuch bol bývalým šéfom sekcie pre priame dotácie.

Cez túto štátnu organizáciu ročne pretečie viac než trištvrte miliardy eur. Tie štát rozdeľuje medzi slovenských farmárov. Obrovský podvod v poľnohospodárstve sa podľa zistení vyšetrovateľov vyšplhal až do výšky 6,5 milióna eur.

Obvinený aj bývalý riaditeľ agentúry

NAKA ešte pred Kvietikom zadržala bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha, ktorý pôsobil na čele agentúry od roku 2016. Vo funkcii skončil len pred nedávnom a prešiel do vedenia sekcie priamych platieb, kde pôsobil aj predtým. 

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Kožuch ako riaditeľ sekcie pre priame dotácie musel vysvetľovať, ako talianski podnikatelia s napojením na 'Ndranghetu hospodárili na východnom Slovensku a poberali štedrú podporu.

Počas akcie Dobytkár zadržala NAKA v ostatných týždňoch viacero ľudí pre korupčné trestné činy a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. V utorok potvrdil senát Najvyššieho súdu SR väzbu obvineným Ľubomírovi P. a Marekovi K. Predtým senát NS SR v marci potvrdil väzobné stíhanie obvinených právnikov Milana K. a Ľubomíra K. a veterinára Ľubomíra K.

Domov
Zdieľať
Diskusia