Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. apríla 2020, 20:24
Čas čítania 0:39
Matej Krajčovič

Antimalariká, ktoré presadzoval aj Donald Trump, na koronavírus zrejme neúčinkujú. Pacientom navyše spôsobujú problémy

NEWS USA
Uložiť Uložené

Na rozdiel od Remdesiviru ide pravdepodobne o krok vedľa.

Kým liek Remdesivir má podľa prvých štúdií mimoriadne pozitívne účinky pri liečení pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 spôsobeným novým koronavírusom, antimalariká obsahujúce hydroxychlorochín, za ktorých používanie sa zasadzoval aj americký prezident Donald Trump, príliš nefungujú.

Podľa NBC to platí aspoň podľa štúdie z USA na 368 pacientoch. Až 28 % pacientov zomrelo napriek podaniu liečiva, kým v kontrolnej skupine s bežnou liečbou COVID-19 neprežilo iba 11 %. 

Odporúčané
Nemocnica v Chicagu potvrdzuje účinok lieku Remdesivir. Po jeho podaní sa väčšina zo 125 pacientov vyliečila za menej než týždeň Nemocnica v Chicagu potvrdzuje účinok lieku Remdesivir. Po jeho podaní sa väčšina zo 125 pacientov vyliečila za menej než týždeň 17. apríla 2020, 9:12

Hydroxychlorochín podávali aj s antibiotikom azithromycín, ktoré je na pneumóniu a dýchacie ťažkosti pomerne bežne predpisované aj u nás. V tomto prípade zo vzorky pacientov zomrelo 22 % osôb.

Čísla sú tak pri podávaní antimalarika ešte horšie ako bez neho, hoci rozsah štúdie bol pomerne malý. Podľa všetkého ale minimálne nepomáha, a to ani ohľadom potreby chorých plúcne ventilovať. 

Hydroxychlorochín, ktorý presadzoval aj Donald Trump, na koronavírus zrejme neúčinkuje. Pacientom navyše spôsobuje aj iné problémy
Zdroj: TASR/AP

Vedľajšie účinky americkí lekári nesledovali vôbec, objavujú sa však náznaky, že by látka mohla poškodzovať niektoré orgány. Koniec-koncov, zmeny srdcového rytmu antimalariku pripisovali už dávno pred pandémiou koronavírusu.

Kvôli kardiologickým problémom zo štúdie vystúpili brazílske nemocnice, príznaky sa po podaní dvoch a viac dávok objavili až u štvrtiny pacientov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia