Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2020, 9:06
Čas čítania 8:10
Mario Hudák

Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko

Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
REFRESHER
Uložiť Uložené

Koronavírus mu zmenil pohľad na život. Keď bol malý, susedia sa ešte navštevovali. Teraz si medzi sebou stavajú dvojmetrové ploty. Materializmus, konzum, egocentrizmus. Veľa vecí budeme musieť prehodnotiť.

Koronapríbeh Matúša Štofka začína príbehom iného Giraltovčana. 5. marca sa z týždennej lyžovačky v tirolskom mestečku Ischgl v rakúskych Alpách vracia domov Martin Varga.

Kresťanskodemokratický poslanec mestského zastupiteľstva malého mestečka na severovýchode Slovenska netuší, že si so sebou nesie nálož 80 nanometrových koronavírusov.

V tom čase na Slovensku ešte žiadnych pozitívne testovaných nemáme. Zatiaľ čo Čína je, zdá sa, z najhoršieho vonku, európske štáty začínajú mobilizovať. Taliani majú už 4-tisíc nakazených a 148 úmrtí.

Zatiaľ čo v Británii umiera prvý pacient, americký prezident Donald Trump pokračuje v spochybňovaní údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o smrtnosti COVID-19. Ochorenia, ktoré sa po celom svete šíri ako lavína.

Zasadanie mestského zastupiteľstva v Giraltovciach 9. marca 2020. Kvôli prítomnosti pozitívneho poslanca po ňom museli všetci do karantény. Aj Matúš Štofko.
Zasadanie mestského zastupiteľstva v Giraltovciach 9. marca 2020. Kvôli prítomnosti pozitívneho poslanca po ňom museli všetci do karantény. Aj Matúš Štofko. Zdroj: Mesto Giraltovce

Zodpovedný poslanec - lyžiar

Dosluhujúci slovenský premiér Peter Pellegrini informuje, že zdravotníci nemajú dosť rúšok. Igor Matovič skladá novú vládu. Na Slovensku sa postupne obmedzujú verejné zhromaždenia a rušia športové podujatia.

Začína preventíva, lekári zdravotníci a nemocnice sú v plnej pohotovosti. Situácia v priebehu mesiaca prerastie do mimoriadnej situácie, núdzového stavu a zákazu veľkonočného vychádzania. Koronakríza sa práve chystá prepuknúť v plnej sile.

Odporúčané
Armáda začala v osadách testovať na koronavírus. Nad Jarovnicami lietali vrtuľníky a drony (Video) Armáda začala v osadách testovať na koronavírus. Nad Jarovnicami lietali vrtuľníky a drony (Video) 4. apríla 2020, 8:37

Pod vplyvom správ o ohniskách nákazy v talianskych Alpách, si giraltovský lyžiar a poslanec Varga uvedomuje, že v Rakúsku sa mohol nakaziť aj on. Postupuje zodpovedne. Po príchode na Slovensko sám kontaktuje hygienu.

Keďže nemá teplotu ani ďalšie symptómy, povinne ho netestujú. Otestovať sa dá dobrovoľne. Už nejaký čas má síce problém s dutinami, ale domnieva sa, že ide o bežnú virózu.

S dezinfekčným gélom vo vrecku ide v pondelok 9. marca na zasadnutie mestského zastupiteľstva v Giraltovciach. V rokovacej sále je 40 ľudí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa nakazil a vyliečil z COVID-19 Matúš Štofko z Giraltoviec
  • Ako prebiehal odber vzoriek a testovanie
  • Prečo musel byť 17 dní v tvrdej domácej izolácii
  • O čom na domácej samotke počas liečby premýšľal a ako si krátil čas
  • Ako sa podľa neho dá ochorenie zvládnuť a ako mu koronavírus zmenil život

Mesto v karanténe

Keď mu v sobotu 14. marca zavolajú, že je pozitívny na COVID-19, celý mestský úrad zatvoria a všetci musia na dva týždne do karantény. Vrátane šéfa mestského podniku Matúša Štofka. O niekoľko dní testy potvrdia vírus aj u neho.

Začiatkom apríla je na Slovensku už 600 nakazených, 2 ľudia s vírusom zomrú a 13 sa z ochorenia vylieči. COVID-19 prekoná aj Matúš Štofko. Vyliečil sa ako prvý z Prešovského kraja.

35-ročný Matúš Štofko koronavírus porazil ľahko. Takmer bez symptómov.
35-ročný Matúš Štofko koronavírus porazil ľahko. Takmer bez symptómov. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Po dva a pol týždňovej domácej – nie karanténe, ale ako tvrdí on – dokonalej domácej izolácii, ho znova dvakrát, tentoraz už našťastie negatívne otestujú. V utorok 31. marca mu hygiena definitívne potvrdí, že je zdravý a môže ísť do práce.

Matúš Štofko (35) pracuje šiesty rok ako riaditeľ mestského podniku služieb v Giraltovciach. S manželkou a dvoma deťmi býva necelých dvadsať kilometrov odtiaľ v obci Kurima.

Raz za týždeň nám príbuzní priviezli a položili nákup pred dvere. To bolo všetko. Takmer tri týždne sme sa s nikým nestretávali.

Odporúčané
Obvinených robotníkov, ktorí prerazili plyn pred výbuchom v Prešove, prepustili. Stretli sme sa s nimi pred väznicou Obvinených robotníkov, ktorí prerazili plyn pred výbuchom v Prešove, prepustili. Stretli sme sa s nimi pred väznicou 31. marca 2020, 18:44

Rúšková etiketa

„Dáte si kávu alebo vodu?“ pýta sa ma Štofko vo svoje kancelárii v mestskom podniku služieb na giraltovskej Tehelnej ulici číslo 779.

V práci je po korona-karanténe prvý deň po troch týždňoch. Na stole ho čaká kopa papierov, telefón mu vyzváňa a pípa takmer nepretržite.

Odpovedám, že možno iba pohár vody a tuho rozmýšľam, ako ho s rúškom vypijem. Som trochu v rozpakoch, žiadna rúšková etiketa ešte neexistuje. Nakoniec nechávam pohár neodpitý.

„Prepáčte, toto ešte musím vybaviť,“ ospravedlňuje sa a po telefóne naviguje chlapov, ktorí niekde uviazli s nákladiakom komunálneho odpadu.

„Kde ste? S traktorom v Hanušovciach? Dva kontajnery? Dobre, idem tam volať,“ hovorí a hneď vybavuje druhý telefonát.

Giraltovský mestský podnik služieb. Štofko tu pracuje šesť rokov ako riaditeľ.
Giraltovský mestský podnik služieb. Štofko tu pracuje šesť rokov ako riaditeľ. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Dva a pol týždňa

Ako prebiehalo giraltovské zastupiteľstvo, na ktorom ste sa nakazili?

Konalo sa to v takom nešťastnom čase, keď to všetko ešte len začínalo. Vedeli sme, že v Taliansku je to už zlé. Primátor to dal na pondelok 9. marca, s tým, že všetky ostatné kultúrne podujatia sme paradoxne už predtým zrušili. Bol tam aj druhý paradox. Zastupiteľstvo prvý krát zasadalo v svadobnej sieni. Poslancom sa nepáčilo, že v starej zasadačke nemajú k dispozícii dosť priestoru.

Poslanci sedeli oproti sebe. Ja som sedel vedľa. Pri osobitnom stole pre konateľov mestských firiem. Bol som tam iba hodinu, od tretej do štvrtej popoludní. Ostatní tam boli až do pol desiatej večer. Asi tri, štyri metre odo mňa sedel poslanec Varga, štyri dni predtým vrátil z Rakúska. To sme ale vtedy nevedeli.

Ako ste sa dozvedeli, že jeden z účastníkov zasadnutia má koronavírus?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83168 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebiehalo testovanie na koronavírus
  • Či mal nejaké prejavy ochorenia
  • Ako s rodinou žili v karanténe
  • Ako sa cítil, keď počul svoje deti no takmer dva týždne sa s nimi nemohol stretnúť
  • No čo v izolácii myslel a ako koronavírus zmenil jeho pohľad na svet
Domov
Zdieľať
Diskusia