Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2020, 7:22
Čas čítania 17:02
Viktor Kniš

Záznam: Richard Sulík ani Veronika Remišová nesúhlasia s blackoutom, ktorý vymyslel Igor Matovič. Môže podľa nich zničiť ekonomiku

NEWS
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Slovensko má pravdepodobne prvú obeť COVID-19, podľa ministra zdravotníctva došlo k individuálnemu zlyhaniu v nemocnici v Bojniciach

 Dnes pribudlo 37 potvrdených prípadov nákazy, a Slovensku máme tak 400 potvrdených prípadov koronavírusu

 V čase od 9.00 do 12.00 sú obchody otvorené špeciálne pre seniorov, mladších ľudí môžu pri vstupe otočiť, budeš musieť počkať na poludnie.

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:04 – Dobrovoľným hasičom z Trenčianskej Teplej darovala firma so špecializáciou na priemyselnú automatizáciu z Trenčína niekoľko celotvárových ochranných štítov.

Členovia dobrovoľného hasičského zboru sa rozhodli väčšinu z nich darovať ďalej profesionálnym hasičom na Okresné riaditeľstvo HaZZ v Trenčíne. Celotvárové ochranné štíty sú vyrobené na 3D tlačiarniach a hasiči ich budú môcť použiť napr. pri odbere vzoriek u osôb podozrivých na ochorenie COVID-19.

19:46 – Predstavitelia zamestnávateľov kritizujú vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý v stredu hovoril o možnosti tzv. blackoutu, teda "vypnutia Slovenska" počas niekoľkých týždňov. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR tvrdí, že by to znamenalo kolaps podnikateľského prostredia.
Blackout by mal podľa asociácie význam len vtedy, ak by sa doň zapojili všetky krajiny európskeho kontinentu. (tasr)

19:36 – V New Yorku už majú viac nakazených, ako v Číne. Len za posledných 24 hodín stúpol počet ľudí s ochorením COVID-19 o necelých, celkovo majú viac ako 84-tisíc nakazených. (worldometers)

19:25 – Ministerstvo vnútra zverejnilo dáta, v ktorých krajoch sa najviac porušuje disciplína v súvislosti s koronavírusom: „Ide najmä o porušenie karantény, otvorenie prevádzky napriek zákazu, porušenie povinnosti nosenia ochranného rúška na verejnosti, ale aj trestné činy v súvislosti s koronavírusom,“ uprezňuje rezort.

➡ Bratislavský kraj - 70 priestupkov a trestných činov

➡ Trnavský kraj - 94 priestupkov a trestných činov

➡ Nitriansky kraj - 56 priestupkov

➡ Trenčiansky kraj - 157 priestupkov

➡ Žilinský kraj - 169 priestupkov

➡ Banskobystrický kraj - 191 priestupkov a trestných činov

➡ Prešovský kraj - 225 priestupkov

➡ Košický kraj - 268 priestupkov

19:07 – „Z dôvodu ďalších opatrení pred šírením nového koronavírusu a taktiež nedostatočnej vyťaženosti niektorých autobusových liniek sme spolu s dopravcami SAD Zvolen a SAD Lučenec pristúpili k úprave cestovných poriadkov,“ informoval dnes župan Ján Lunter.

Autobusy budú už od štvrtku jazdiť v režime Sobota Plus, čo znamená, že ubudnú najmä spoje, ktoré nezabezpečujú prepravu do zamestnaní alebo nemocníc, ale napríklad do turistických destinácií. (tasr) 

18:51 – Policajti, hasiči a záchranári by mohli mať počas krízovej situácie pre pandémiu nového koronavírusu nárok na platené voľno v prípade potreby celodennej starostlivosti o dieťa či zverenej osoby. Obmedziť by sa tiež malo prijímanie žiadostí o občianske preukazy. Upraviť by sa mohlo aj rozhodovanie obecných či mestských zastupiteľstiev.

Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorý v stredu Národná rada (NR) SR posunula do druhého čítania. O návrhu rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. (tasr)

18:41 – V Česku dnes stúpol počet obetí ochorenia COVID-19 z 32 na 39. Najviac nakazených je vo veku 45 až 54 rokov. (čt24)

18:29 – V Česku sa uzdravilo už 61 ľudí, oznámil to premiér Andrej Babiš na svojom Facebooku. 

18:20 – 400 ľudí malo na Slovensku doteraz pozitívny test na koronavirus, z toho 77 je aktuálne hospitalizovaných v slovenských nemocniciach.

18:02 – V Taliansku dnes pribudlo 727 obetí koronavírusu, počet nakazených sa zvýšil o necelých 5-tisíc, celkovo sa už v krajine nakazilo viac ako 110-tisíc ľudí. Viac ako tisíc sa uzdravilo.

17:52 – Lidl predĺžil otváracie hodiny, opäť bude v Bratislave, Košiciach a v Prešove otvorené do deviatej:  „Vážení zákazníci, aby sme Vás dokázali v týchto náročných dňoch aj naďalej obslúžiť, posunuli sme otváracie hodiny našich predajní v Bratislave, Košiciach a Prešove späť na 7-21,“ informuje sieť predajní na Facebooku. 

17:40 – Martinskí policajti spolu s daňovákmi a colníkmi zo Žiliny pristihli obchodníka z Martina. Ten predával ochranné respirátory skoro 10-krát drahšie, ako bola ich pôvodná priemerná cena na trhu. Za jeden respirátor si pýtal 40 eur „bez papiera“. (aktuality)

17:31 – Donald Trump tvrdí, že zakrývať si kvôli šíreniu pandémie koronavírusu nos a ústa nie je vôbec zlý nápad, podľa neho by si však mali obyvatelia krajiny vystačiť so šálmi a rúška by mali prenechať zdravotníkom v nemocniciach. (bbc)

17:20 – Cesnak, kokaín či kloktanie sava. Čo ťa zaručene NEochráni pred koronavírusom?

Svet nečelí len pandémii, ale aj „infodémii“, píše na svojom webe platforma Digital Infospace Security Initiative, za ktorou stoja viaceré bezpečnostné organizácie. Vznikla práve z dôvodu, aby bojovala s dezinformáciami spojenými s pandémiou.

Koronavírus je totiž ideálna téma na šírenie paniky, keďže sa ho ľudia boja aj bez toho, aby k tomu čítali hoaxy o plánovanej „jašterovláde“ či rozvrate celej spoločnosti.

Odporúčané
8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet 8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet 1. apríla 2020, 17:01

17:13 – Do boja proti novému koronavírusu sa zapojili lekári z Univerzity Komenského (UK). Ústav simulačného a virtuálneho vzdelávania Lekárskej fakulty (LF) UK poskytol všetky svoje tlačiarne na tlač ochranných štítov určených pre lekárov a zdravotnícky personál. Denne tak dokáže na troch tlačiarňach vyrobiť približne 50 kusov. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa Univerzity Komenského Lenka Miller. (tasr) 

16:58 – VIDEO: 85-ročnú babičku, ktorá prekonala Covid-19, vyprevádzali z nemocnice v Kolumbii potleskom.

Odporúčané
VIDEO: 85-ročnú babičku, ktorá prekonala Covid-19, vyprevádzali z nemocnice v Kolumbii potleskom VIDEO: 85-ročnú babičku, ktorá prekonala Covid-19, vyprevádzali z nemocnice v Kolumbii potleskom 1. apríla 2020, 16:54

16:48 – Dvadsať vojenských psychológov poskytuje v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 podporu a poradenstvo profesionálnym vojakom, zamestnancom rezortu obrany a ich rodinným príslušníkom, ale aj ľuďom v karanténnych centrách. Kontaktovať ich možno telefonicky alebo e-mailom. 


„Psychológovia sú pripravení pomôcť profesionálnym vojakom zvládnuť obdobie plnenia náročných úloh počas mimoriadnej situácie. Rovnako sú pripravení poradiť, ako zvládnuť situáciu spojenú s obavami o zdravie seba a blízkych, strachom, únavou, stresom a ťažkosťami vyplývajúcimi z izolácie,“ priblížil zástupca hovorcu Ozbrojených síl Poldruhák.

16:39 – Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) nesúhlasí s návrhom na tzv. blackout, čiže „vypnutie Slovenska“, ktorý v utorok predstavil premiér Igor Matovič. Jej strana nie je za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí. Vírus by sa podľa Remišovej objavil aj po „vypnutí“ krajiny. (tasr)

16:32 – Richard Sulík ako jeden zo štyroch koaličných šéfov nesúhlasí s blackoutom, ktorý je dnešnou aktuálnou témou. Oznámil to aj na Facebooku:  „Som zásadne proti akýmkoľvek experimentom, ako je napríklad tzv. blackout Slovenska, ktoré by mohli zlikvidovať celú našu ekonomiku, pokiaľ nezačne rapídne stúpať počet obetí koronavírusu,“ píše predseda SaS. 

16:22 – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach v stredu poslala do domácej liečby dve hospitalizované pacientky, ktoré boli nakazené novým koronavírusom. Obe mali už negatívne výsledky testov a ich zdravotný stav bol dobrý. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková. (tasr)

16:14 – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou posúdi poskytnutú zdravotnú starostlivosť o pacienta Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý je pravdepodobne prvou obeťou COVID-19 na Slovensku. Dohľad začal vykonávať z vlastnej iniciatívy.


Pitva preukázala, že muž zomrel na obojstranný zápal pľúc. To, či pacient zomrel na COVID-19 alebo mal zápal pľúc z iného dôvodu, by malo byť jasné pravdepodobne v pondelok 6. apríla, uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. (tasr)

16:05 – Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku radí, ako sa najefektívnejšie starať o svoje rúško. „Aby nás chránilo a neškodilo nám, je dôležité ho pravidelne čistiť. Operte ho v práčke najmenej pri 60 stupňoch. Vždy keď sa vrátite domov, rúško si prežehlite (teplom zničíte možné vírusy),“ informuje rezort na sociálnej sieti. 

15:59 Prežívajú vďaka svojim fanúšikom: Obchod s prírodnou kozmetikou Bio-Way zatvoril kamennú prevádzku, aj keď nemusel.

Odporúčané
Prežívajú vďaka svojim fanúšikom: Obchod s prírodnou kozmetikou Bio-Way zatvoril kamennú prevádzku, aj keď nemusel Prežívajú vďaka svojim fanúšikom: Obchod s prírodnou kozmetikou Bio-Way zatvoril kamennú prevádzku, aj keď nemusel 1. apríla 2020, 13:08

15:50 – Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave ponúka verejnosti špeciálne programy a podujatia, ktoré môžu ľudia sledovať online z domovov. Pripojilo sa tak k iniciatíve hlavného mesta "Zvládneme to aj v kultúre", ku ktorej sa pridali všetky mestské kultúrne inštitúcie.
Uplynulý víkend MDPOH ponúklo verejnosti záznam celého detského divadelného predstavenia Tri prasiatka. Spolu s Kozou rohatou sú to dva rozprávkové tituly z dielne MDPOH, ktoré bývajú často vypredané. (tasr) 

15:44 – Policajti v niektorých okresoch Prešovského kraja zaznamenali v posledných týždňoch viacero pokusov podvodníkov vyťažiť z mimoriadnej situácie a priživiť sa na dôchodcoch. Podvodníci kontaktujú seniorov a chcú im podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igora Pavlika napríklad merať teplotu, ponúkajú im pochybné lieky, dezinfekcie i rúška.


„Seniorov dokonca oslovujú, že im spravia nákup a žiadajú peniaze vopred. Polícia preto upozorňuje hlavne starších ľudí, aby nikomu nedávali peniaze vopred a v prípade potreby v prvom rade oslovili rodinných príslušníkov, susedov či ľudí, ktorých poznajú. Policajti zároveň pripomínajú, že žiaden zdravotník nechodí domov merať teploty. Zdravotnícky a dezinfekčný materiál je najlepšie kupovať len v lekárni a v drogérii,“ uviedol Pavlik. (tasr) 

15:38 – Doktorka z Wu-chanu, ktorá svet upozornila na ututlávanie koronavírusu čínskou vládou, je nezvestná. Zrejme ju zatkli.

Odporúčané
Doktorka z Wu-chanu, ktorá svet upozornila na ututlávanie koronavírusu čínskou vládou, je nezvestná. Zrejme ju zatkli Doktorka z Wu-chanu, ktorá svet upozornila na ututlávanie koronavírusu čínskou vládou, je nezvestná. Zrejme ju zatkli 1. apríla 2020, 15:14

15:32 –Tabákový koncern BAT oznámil, že pracuje na vakcíne proti COVID-19, údajne už začali klinické testy. Využíva pri tom bielkoviny extrahované z tabákových listov.

15:26 – V Británii naďalej prudko narastá počet obetí koronavírusu. V súčasnosti ich je 2352, za uplynulý deň pribudlo 563 obetí v nemocničnom prostredí, ktoré vláda eviduje. Výrazne stúpa aj počet nakazených, za posledných 24 hodín až o viac ako 4-tisíc. Celkovo ich je už skoro 30-tisíc, rasty sú zatiaľ rekordné v rámci krajiny. (worldometers)

15:22 – Štát bude od piatka masívne testovať obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Na stredajšom tlačovom brífingu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič spoločne s členom ústredného krízového štábu Petrom Pollákom a novou splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou. (tasr) 

15:06 – Automobilka Hyundai predĺžila odstávku výroby vo svojom českom závode v Nošoviciach minimálne do 14. apríla. (aktuálně.cz)

15:00 – Dnes v skorých ranných hodinách sa uskutočnila ďalšia repatriácia slovenských občanov z Rakúska na územie SR. Celkovo ide až o skoro 300 repatriovaných osôb, ktoré museli policajti presunúť do karanténneho zariadenia MV SR na Sklabinskej ulici v Bratislave.

14:56 V meste Vranov nad Topľou začali s dezinfekciou nádob na odpad aj celých kontajnerových stojísk. Samospráva plánuje činnosť rozšíriť i na lavičky, autobusové zastávky a zábradlia. Ako sa pre médiá v stredu vyjadril primátor mesta Ján Ragan, mesto nebude limitovať finančné prostriedky, ktoré budú na zabezpečenie týchto hygienických opatrení nevyhnutné ani v prípade ich zvýšenej frekvencie.


„Myslíme si, že má to svoje opodstatnenie a nechceme nič podceniť,“ povedal v tejto súvislosti Ragan s tým, že kontajnery i samotné stojiská sú miesta s najvyššou frekvenciou pohybu obyvateľov, keďže veľká časť z nich v súčasnosti trávi čas vo svojich domácnostiach. (tasr)

14:51 – 12 miest, v ktorých koronavírus premenil ulice na ľudoprázdne. Bratislava, Moskva aj Londýn zívajú prázdnotou.

KORONA NAŽIVO: Richard Sulík ani Veronika Remišová nesúhlasia s blackoutom, ktorý vymyslel Igor Matovič, môže zničiť ekonomiku

14:45 – Slovák si vymyslel, že má príznaky koronavírusu, aby nemusel ísť do práce, informuje polícia na Facebooku. Muža čaká trestné stíhanie. „Čítate správne...aj vzhľadom na vážnu situáciu, ktorou sa zaoberá takmer celý svet tento muž nahlásil podozrenie z nákazy, a to údajne iba preto, že „mal vypité“ a nechcelo sa mu ísť do práce,“ píše polícia na sociálnej sieti. 

14:34 – Igor Matovič nesúhlasí s otváraním jedální. Ministra školstva skritizoval aj za to, že prišiel na tlačovku bez rúška.

Odporúčané
Igor Matovič nesúhlasí s otváraním jedální. Ministra školstva skritizoval aj za to, že prišiel na tlačovku bez rúška Igor Matovič nesúhlasí s otváraním jedální. Ministra školstva skritizoval aj za to, že prišiel na tlačovku bez rúška 1. apríla 2020, 14:03

14:30 – Na vypuknutie epidémie nového koronavírusu Zbor väzenskej a justičnej stráže zareagoval výrobou rúšok vo viacerých svojich ústavoch a najnovšie začal vyrábať už aj ochranné štíty.


Štíty sa aktuálne vyrábajú v troch ústavoch - v Hrnčiarovciach nad Parnou, Banskej Bystrici a v Košiciach-Šaca. „Práca funguje na spôsob pásovej výroby, kde má každý odsúdený na starosti vyhotovenie, resp. poskladanie určitých častí výrobku. Do výroby je celkovo zapojených 30 odsúdených, ktorí za deň zmontujú približne 1000 kusov. Avšak ich práca je ovplyvnená dodávkami komponentov,“ objasnila hovorkyňa ZVJS.

14:17 – „Včera som omylom pred vás predstúpil bez rúška,“ priznal minister školstva Branislav Gröhling. Avizoval, že bude za svoj čin znášať peňažné následky.

14:09 – Internetom sa šíri hoax o tom, že sa budú otvárať školy. Niekto sfalšoval grafiku tlačovej správy ministerstva školstva. „Ide o nevhodný prvoaprílový žart v aktuálnej situácii. Školy zostávajú zatvorené až do odvolania,“ píše polícia. K tomuto hoaxu sa vyjadrilo už aj samotné Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.
 

13:58 – Minister zdravotníctva Krajčí si nemylí, že alternatíva Matovičovho blackoutu je reálna. Súhlasí, že by „vypnutie krajiny“ vykynožilo vírus na Slovensku.

13:53 –  „Toto ochorenie sa štandardne prejavuje tak, že u 90 % pacientov sú vysoké korúčky a po 7 dňoch sa to zlomí. Buď tak, že po 7 dňoch dostáva pacient zápal pľúc a je hospitalizovaný, alebo sa začne uzdravovať,“ vysvetľuje minister zdravotníctva Krajčí. (aktuality) 

13:46 – Špecializovaný trestný súd v Pezinku zrušil aprílový termín hlavného pojednávania v kauze kontroverzných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu, informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. „Pojednávanie, ktoré sa malo konať 9. apríla, je zrušené. Termín 15. mája ostáva v platnosti,“ spresnila  Kudjaková. (tasr) 

13:33 Ženy budú môcť v Paname vychádzať von iba v iné dni ako muži. Karibská krajina zaviedla veľmi špeciálne pravidlá karantény.

Odporúčané
Ženy budú môcť v Paname vychádzať von iba v iné dni ako muži. Karibská krajina zaviedla veľmi špeciálne pravidlá karantény Ženy budú môcť v Paname vychádzať von iba v iné dni ako muži. Karibská krajina zaviedla veľmi špeciálne pravidlá karantény 1. apríla 2020, 11:54

13:25 – Košický samosprávny kraj  v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach začal pre boj s novým koronavírusom s výrobou ochranných štítov, ktorých komponenty sa tlačia na 3D tlačiarni. Okrem Strojníckej fakulty TUKE ich tlačia takéto tlačiarne deviatich stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je kraj. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.


„Zdravotníckeho materiálu je stále nedostatok, preto sme sa rozhodli využiť každú dostupnú silu. Župné stredné školy už minulý týždeň začali s výrobou komponentov do ochranných štítov, ktoré sú tlačené na 3D tlačiarni. Aktuálne máme k dispozícii 12 3D tlačiarní, ktoré denne vyrobia približne 60 kusov štítov,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. (tasr) 

13:16 – Polícia na Facebooku informuje, že Slováci aj naďalej nedodržiavajú opatrenia, ktoré nariadila vláda: „Ide najmä o porušenie karantény, otvorenie prevádzky napriek zákazu, porušenie povinnosti nosenia ochranného rúška na verejnosti, ale aj trestné činy v súvislosti s koronavírusom. Celkovo ide o 1230 priestupkov a trestných činov,“ píšu na Facebooku. 

13:09 – Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík je zásadne proti experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku. Za takýto experiment označil návrh premiéra Igora Matoviča o vypnutí Slovenska, tzv. blackoutu, čiže výnimočnom stave počas niekoľkých týždňov. Sulík pre TASR uviedol, že pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, je proti tomuto návrhu.

13:00 – Čína v stredu avizovala 36 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom len jeden prípad mal byť bez cestovateľskej anamnézy. Za posledných 24 hodín pribudlo v Číne sedem úmrtí. (worldometers)

12:44 – Američania sa počas koronavírusu opíjajú. Stúpajú predaje tvrdého alkoholu ako tequila či gin.

Odporúčané
Američania sa počas pandémie opíjajú. Stúpajú predaje tvrdého alkoholu ako tequila či gin Američania sa počas pandémie opíjajú. Stúpajú predaje tvrdého alkoholu ako tequila či gin 1. apríla 2020, 12:42

12:31 – Približne 1800 ambulancií zostalo od stredy bez zmluvy so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Takmer polovica sú špecialisti. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková s tým, že jej poistencom tak starostlivosť nebude hradená z verejného zdravotného poistenia.


„Považujeme za maximálne nezodpovedné, ak za súčasného krízového stavu niekto podpíše zmluvné podmienky platné pre neštandardné obdobie fungovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti bez akejkoľvek relevantnej analýzy,“ povedala Dolinková. (tasr)

12:22 Vypnutie Slovenska, tzv. blackout, si premiér Igor Matovič (OĽaNO) predstavuje ako výnimočný stav počas niekoľkých týždňov. Na minimum by sa znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť. (tasr)

12:10 – Počas včerajšieho testovania pribudlo 37 nových pacientov s koronavírusom, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnilo, odkiaľ pochádzajú.

Žena, 59 rokov, okres Bardejov

Muž, 22 rokov, okres Bratislava

Muž, 28 rokov, okres Bratislava

Žena, 8 rokov, okres Bratislava

Žena, 22 rokov, okres Bratislava

Žena, 45 rokov, okres Bratislava

Žena, 53 rokov, okres Bratislava

Muž, 49 rokov, okres Bratislava

Muž, 40 rokov, okres Bratislava

Muž, 59 rokov, okres Bratislava

Žena, 87 rokov, okres Bratislava

Muž, 5 rokov, okres Bratislava

Žena, 41 rokov, okres Bratislava

Žena, 18 rokov, okres Bratislava

Muž, 41 rokov, okres Bratislava

Muž, 33 rokov, okres Bratislava

Žena, 23 rokov, okres Bratislava

Muž, 30 rokov, okres Brezno

Muž, 44 rokov, okres Kežmarok

Žena, 46 rokov, okres Levice

Muž, 56 rokov, okres Liptovský Mikuláš

Muž, 57 rokov, okres Nové Zámky

Žena, 26 rokov, okres Nové Zámky

Muž, 40 rokov, okres Piešťany

Muž, 41 rokov, okres Piešťany

Muž, 53 rokov, okres Považská Bystrica

Muž, 40 rokov, okres Revúca

Muž, 44 rokov, okres Rimavská Sobota

Muž, 36 rokov, okres Sabinov

Žena, 57 rokov, okres Sabinov

Muž, 39 rokov, okres Sabinov

Muž, 38 rokov, okres Sabinov

Muž, 47 rokov, okres Senec

Muž, 40 rokov, okres Senec

Muž, 34 rokov, okres Senec

Žena, 30 rokov, okres Spišská Nová Ves

Muž, 37 rokov, okres Trnava

12:01 Občianske združenia, organizátori kultúrnych podujatí, športovci, ale aj zdravotníci či podnikatelia, ktorí počítali s dotáciami od samospráv, netušia, kedy a či vôbec príspevky na svoju činnosť získajú. Zastupiteľstvá, na ktorých mali regionálni poslanci granty schvaľovať, sa pre hrozbu nového koronavírusu odsúvajú, niektoré samosprávy vyplácanie finančných príspevkov celkom pozastavili. (tasr) 

11:56 – Igor Matovič sa neúspešne snaží novinárom vysvetliť, čo presne znamená „blackout,“ ktorým chce vláda znížiť počet nakazených a zachrániť zdravotníctvo. Zatiaľ nie je zrejmé ani to, kedy by malo „vypnutie krajiny prísť.“ 

„Pán redaktor povedali ste, že vám to nie je jasné. Veď je to blackout, to je vypnutie krajiny, vtedy nič nie je jasné,” povedal „na odľahčienie” Matovič.

11:52 – Premiér Matovič bol zhrozený, že minister školstva si dovolil prísť do tlačovkovej miestnosti úradu vlády bez rúška. Zároveň skonštatoval, že s ním nikto neprerokoval včera zverejnené rozhodnutie o otvorení školských jedální, aby sa v nich mohlo variť pre dôchodcov. 

11:48 – Igor Matovič sa vyjadril k situácii v bojnickej nemocnici. Dúfa, že Úrad verejného zdravotníctva už koná a že pomenuje zlyhania.

11:37 – Najmladším pozitívne testovaným bol päťročný chlapec v Bratislave, najstaršia bola žena vo veku 87 rokov rovnako v Bratislave, povedal Igor Matovič. 

11:30 – Slovensko má 37 nových prípadov nákazy koronavírusom, 16 z nich je z Bratislavy. Celokovo vykonali 877 testov. 

11:20 – Hliadky Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave nepretržite pomáhajú zvládnuť mimoriadnu situácia v hlavnom meste v súvislosti s epidémiou koronavírusu. „Jednou z mnohých úloh je aj naša asistencia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri nemocničných zariadeniach a zdravotných strediskách,“ píše polícia na Facebooku.

11:15 – V Indii sa neuveriteľne vyčistil vzduch po tom, čo vláda zavrela krajinu s viac ako miliardou obyvateľov do karantény. 

Odporúčané
V Indii sa neuveriteľne vyčistil vzduch po tom, čo vláda zavrela krajinu s viac ako miliardou obyvateľov do karantény V Indii sa neuveriteľne vyčistil vzduch po tom, čo vláda zavrela krajinu s viac ako miliardou obyvateľov do karantény 1. apríla 2020, 11:06

11:03 – Začína tlačová konferencia Igora Matoviča, na ktorej oznámi počet nových nakazených koronavírusom na Slovensku. Premiér oznamuje, že zakladá Fond vzájomnej pomoci, do ktorého by mali prispieť hlavne koaliční poslanci. Matovič očakáva, že do neho budú prispievať aj podnikatelia.  Igor Matovič sa vzdá premiérskeho platu.

10:55 Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zapožičala Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice sedem respiračných prístrojov s príslušenstvom. Po jednoduchej technickej prestavbe by mohli pomôcť pacientom s ochorením COVID-19. TASR o tom za fakultu informovala Jaroslava Oravcová s tým, že doposiaľ ich využívali na výskumnú činnosť.


Po novom by mali slúžiť pre potrebu oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny UNLP. Ich celková hodnota je130-tisíc eur a sú štandardne využívané na takzvanú neinvazívnu ventiláciu bez potreby intubácie pacienta. (tasr)

10:43 – Národná zoologická záhrada Bojnice dočasne zmenila svoje logo. Odizolovaním písmen v názve chce apelovať na dodržiavanie opatrení v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Zároveň tak vyjadruje podporu aj Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

„Zostaňme v bezpečí , držme si sociálny odstup. Buďme ohľaduplní, zodpovední a disciplinovaní a hlavne neprepadajme panike. Nevieme, aké časy prídu, ale zachovajme si čistý ľudský charakter,“ píše ZOO na Facebooku. 

10:32 – Slovensko patrí medzi najbezpečnejšie krajiny v súvislosti so zvládaním padnémie koronavírusu, myslí si dkv.global.

KORONA NAŽIVO:Oficiálne štatistiky už priznávajú prvú obeť koronavírusu na Slovensku

10:27 – Internetom sa šíri hoax, o tom, že vedec a člen krízového štábu Robert Mistrík odignoroval slovenský test na koronavírus od košickej firmy DB Biotech. „Je to nezmysel. Naopak, vítame slovenské riešenia, snažíme sa dať dokopy všetky rozumné hlavy, koordinovať relevantné inštitúcie a presmerovať existujúce slovenské aj zahraničné, technické aj maretiálne možnosti na štátne a súkromné laboratóriá. V priebehu dní musíme budovať infraštruktúru, ktorá tu neexistovala a v normálnych časoch by to trvalo mesiace.

Predseda predstavenstva DB Biotech pán Peter Tkáč sa dištancuje od vyjadrení kolujúcich o jeho firme a ospravednil sa mi, že sú spájané s mojim menom,“ píše Mistrík na Facebooku.

10:20 Deti po celom svete rozptyľuje popri koronavíruse nová zábavka. Ľudia vo viacerých krajinách vystavujú vo svojich oknách plyšových mackov. Chcú tak potešiť deti, ktoré trávia väčšinu času doma.

Odporúčané
Začal „lov na plyšových medvedíkov“. Deti po celom svete rozptyľuje popri koronavíruse nová zábavka Začal „lov na plyšových medvedíkov“. Deti po celom svete rozptyľuje popri koronavíruse nová zábavka 1. apríla 2020, 10:13

10:08 – Úsporné opatrenia realizuje mesto Trebišov v nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce. „S účinnosťou od 1. apríla 2020 bude plat primátora aj bez schválenia mestským zastupiteľstvom znížený na zákonné minimum,“ informovala hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.


Rozdiel medzi platom, ktorý predstavuje v hrubom 4558 eur, a zákonným minimom 3505 eur primátor Marek Čižmár podľa jej slov daruje spätne mestu na zabezpečenie bežnej prevádzky. „Rovnako aj platy obidvoch zástupcov primátora budú vychádzať z primátorovho minimálneho platu. Osobné príplatky všetkých zamestnancov mesta Trebišov budú znížené na nulu,“ uviedla hovorkyňa. (tasr)

10:00 – Tlačová konferencia predsedu vlády SR Igora Matoviča a koaličných partnerov sa uskutoční dnes o 11:00 presscentre Úradu vlády SR v Bratislave. Témou je založenie fondu vzájomnej pomoci, premiér by mal oznámiť aj nové počty nakazených na Slovensku za utorok. 

9:495 najočakávanejších hier v apríli. Ktoré pecky budeš hrať v karanténe?

9:40 – Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že pandémia koronavírusu je najhoršou celosvetovou krízou od druhej svetovej vojny. Má obavy, že aktuálna situácia môže vyvolať konflikty po celej zemeguli. Jediné riešenie vidí v tom, keď budeme súdržní. (businesstoday)

9:31 – Dovedna 1500 rúšok na ochranu pred novým koronavírusom, najmä prostredníctvom terénnych sociálnych pracovníkov, bolo doteraz rozdaných obyvateľom mesta Dobšiná v okrese Rožňava. Ako informuje samospráva na sociálnej sieti, prioritne boli určené ľuďom nad 65 rokov a inak ohrozeným skupinám.


„Veľmi pomohli aj obyvatelia, ktorí prispeli vlastnoručne vyrobenými rúškami pre všetkých, ktorí to potrebujú,“ uvádza samospráva. Ako ďalej konkretizuje, časť rúšok rozdali spolu s Miestnym spolkom Slovenského Červeného kríža Dobšiná aj na Dedičnej ulici, kde sa v minulosti nachádzala osada, ktorú vlani nahradili nové bytovky. (tasr)

9:23Domov sa už s pomocou Ministerstva zahraničných vecí vrátilo 3 349 Slovákov. Niektorí si to na poslednú chvíľu rozmysleli. Žiadostí o tzv. repatriáciu bolo vyše 6 000. Niektorí sa na palubu nedostali kvôli vysokej teplote.
 

9:08 – Zatiaľ nie je isté, kedy by sme sa dnes mohli dozvedieť aktuálne čísla nakazených na Slovensku za utorok Igor Matovič ani minister zdravotníctva neavizoval žiadnu tlačovú konferenciu. Na rozdiel od okolitých krajín zverejňuje Slovensko čísla chaoticky, stále o inom čase. 

9:01 – Slovensko má od včerajšieho dňa tretieho pacienta, ktorý porazil koronavírus. Ide o 39- ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Prví dvaja vyliečení pacienti, muž a žena, boli z košického regiónu. Jeden bol hospitalizovaný a jeden v domácej izolácii.

8:54 – Odborníci zo Spojených štátov, Číny a Británie sa zhodujú, že zavretie čínskeho mesta Wu-Chan, odkiaľ sa nákaza rozšírila do celého sveta, pravdepodobne zabránilo ďalším 700-tisíc nakazeným. (france24)

8:46 – Žilinská Kia od 6. apríla obnoví výrobu, po Veľkej noci prejde z trojzmennej na dvojzmennú prevádzku, ktorá bude trvať do konca apríla.

Do štvrtka 9. apríla budeme vyrábať v štandardnom trojzmennom režime. Po Veľkej noci prejdeme na dvojzmennú prevádzku (ranná a popoludňajšia). Situácia na svetových trhoch sa každým dňom mení a Kia ju pozorne sleduje. Ak príde k obmedzeniam, či už z pohľadu dopytu alebo dodávok materiálu alebo iných nepredvídateľných situácií, sme pripravení na to reagovať,“ uviedla firma. (tasr)

8:41 – Čína informovala WHO už krátko po varovaní od svojich lekárov. Pravdepodobne však zatajila prenos COVID-19 z človeka na človeka.

Odporúčané
Čína informovala WHO už krátko po varovaní od svojich lekárov. Pravdepodobne však zatajila prenos COVID-19 z človeka na človeka Čína informovala WHO už krátko po varovaní od svojich lekárov. Pravdepodobne však zatajila prenos COVID-19 z človeka na človeka 1. apríla 2020, 8:16

8:35Rektor Univerzity Komenského v Bratislave sa rozhodol študentom vyjsť v ústrety a ponúknuť im počas prvej tretiny apríla možnosť predčasného odubytovania. To sa bude realizovať na základe presne špecifikovaného časového harmonogramu tak, aby sa dodržala odporúčaná maximálna koncentrácia osôb v priestore.


Ubytovaní budú musieť splniť prísne hygienické a bezpečnostné pravidlá, ako sú ochranné prostriedky, dodržiavať maximálne rozstupy či pohybovať sa len po určených chodbách. „Ak je to možné, odporúčame využiť individuálnu automobilovú dopravu,“ uvádza sa na webe najväčšej slovenskej univerzity. (tasr)

8:28 – Mesto Košice v súvislosti s novým koronavírusom predpokladá výpadok príjmov zo svojho rozpočtu v sume 40 miliónov eur. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že chce odsunúť úhradu dane z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad. (tasr)

8:20 – Celkový počet úmrtí v Spojených štátoch prekročil v stredu skoro ráno hranicu 4-tisíc, čo je viac ako dvojnásobok počtu spred troch dní. (worldometers)

8:14 – Medička z Bratislavy: Každý deň prichádzam do kontaktu s ľuďmi s koronavírusom. Viem, že sa môžem nakaziť, prečítaj si celý rozhovor. 

8:06 – Kto nedodrží povinnú karanténu po návrate zo zahraničia, tomu po novom hrozí hneď na mieste pokuta vo výške tisíc eur. Túto zmenu prináša novela zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

7:59Malajzijská vláda urazila miestne ženy. V karanténe im radí používať mejkap a neotravovať manželov.

Podľa jedného z plagátov sa majú „upravovať ako obyčajne“, používať mejkap a vhodne sa obliekať. Za ešte urážlivejšie ale zrejme ženy považujú vety, ktoré naznačujú, že sú menejcenné alebo menej schopné ako muži. 

7:56 Nemecku za utorok pribudlo 5453 prípadov koronavírusu, celkovo ich je už 67-tisíc. Počet zatiaľ stúpa, v pondelok bolo skoro o 1000 menej nových prípadov. Chorobe podľahlo dohromady 732 ľudí. (worldometers)

7:50 – USA má problém. Koronavírus je na lodi so 4 000 námormíkmi, ktorá kotví tisíce kilometrov od východného pobrežia.

7:47 Mesto Liptovský Hrádok zriadilo špeciálnu potravinovú linku pomoci na telefónnom čísle 159. Slúžiť bude na nákup základných potravín a drogérie pre ľudí v karanténe, osamelých seniorov nad 65 rokov a pre ľudí, ktorí si z vážnych zdravotných dôvodov nedokážu sami zaobstarať nákup. (tasr)

7:41 Permanentný krízový štáb má pripraviť návrh opatrení týkajúcich sa problematiky tzv. „pendlerov“ (osôb, ktoré pravidelne dochádzajú do práce cez hranice SR) a karantény a predložiť ho na rokovanie vlády alebo ústredného krízového štábu. Uzniesla sa na tom v utorok vláda, ktorá zároveň zaviazala príslušné orgány bezodkladne prijať potrebné opatrenia v prípade sobotňajších rozhodnutí ústredného krízového štábu. (tasr)

7:34 – V Spojených štátoch za posledných 24 hodín prišlo o život rekordných 865 ľudí. (worldometers)

7:30 – Polícia SR bude počas koronavírusu vysielať na Facebooku videá pre seniorov. „Spúšťame video seriál pre seniorov, v ktorom sa pozrieme na najväčšie nástrahy, ktoré na nich čakajú aj počas karantény„ píše polícia.

7:25 – Vypočuj si náš denný mimoriadny podcast, kde sa dozvieš všetko dôležité, čo sa stalo doma aj v zahraničí v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Nechýbajú ani pozitívne správy.

7:20 – Počet úmrtí v New York vzrástol na 1 550. Experti očakávajú, že nákaza vyvrcholí v nasledujúcich 14-30 dňoch. Americký štát má k dispozícii okolo 75-tisíc nemocničných lôžok, avšak pri vrchole krivky budú podľa terajších predpokladov potrebovať takmer dvojnásobok, až 140-tisíc. (bbc)

7:15  – „Nateraz sa budú odkladať všetky hypotéky, lízingy, bankové úvery,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár. Opatrenie ešte musí schváliť koaličná rada a vláda. Povinnosť platiť by sa mala posunúť o 6 až 9 mesiacov. 

7:10 – Minister školstva Branislav Gröhling v utorok na tlačovej besede oznámil, že školské jedálne sa budú v dohľadnej dome otvárať za prísnych hygienických podmienok. Budú v nich variť pre seniorov. „Najprv ma oblial pot, lebo som si hneď pomyslel, že deti budú chodiť na obedy,“ komentoval rozhodnutie na Facebooku Matovič. Je rád, že budú ohrozeným skupinám variť a rozvážať obedy. 

7:05 – Odklad dane z príjmu nebude do konca júna, vláda schválila, že sa budú platiť až mesiac po ukončení krízy.

7:00 – Podľa ministra Krajčího došlo v bojnickej nemocnici k individuálnemu zlyhaniu, preto pacient s COVID-19 zomrel. „Pacient so zápalom pľúc nemá byť prepustený do domácej starostlivosti. Ak išlo o takto zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, tak sa nedá povedať nič iné ako že išlo o individuálne zlyhanie,” povedal minister na tlačovej besede.

Späť
Zdieľať
Diskusia