Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2020, 21:08
Čas čítania 0:44
Matej Krajčovič

Domov sa už s pomocou Ministerstva zahraničných vecí vrátilo 3 349 Slovákov. Niektorí si to na poslednú chvílu rozmysleli

NEWS
Uložiť Uložené

Žiadostí o tzv. repatriáciu bolo vyše 6 000. Niektorí sa na palubu nedostali kvôli vysokej teplote.

Žiadosť o tzv. repatriáciu, teda pomoc s návratom na Slovensko v súvislosti s krízou okolo nového koronavírusu, podalo 6 037 občanov našej krajiny. S pomocou Ministerstva zahraničných vecí sa však dodnes vrátilo iba 3 349 z nich

Dôvodom tohto nepomeru sú ľudia, ktorí sa síce zaregistrovali, na poslednú chvílu si však let do vlasti rozmysleli a rozhodli sa zostať v USA, Británii, Írsku či iných krajinách, kde aktuálne žijú a pracujú. „Stalo sa to aj pri pondelkovej repatriácii z írskeho Dublinu, no nie je to prípad skupín, len jednotlivcov,“ objasnil štátny tajomník MZV Martin Klus. 

Niektorých ale na palubu nepustil priamo personál, pretože mali vysokú teplotu, a tak sa nedostali cez sprísnené bezpečnostné opatrenia. 

Odporúčané
Slovenky, ktoré sa vrátili zo zahraničia vládnym špeciálom rovno do karantény: Do poslednej chvíle sme ani nevedeli, kam nás berú Slovenky, ktoré sa vrátili zo zahraničia vládnym špeciálom rovno do karantény: Do poslednej chvíle sme ani nevedeli, kam nás berú 24. marca 2020, 14:47

Rezort lety s našimi občanmi koordinuje aj s vládami ostatných krajín, v rámci jedného lietadla tak obvykle lietajú ľudia rôznych národností: „S Českou republikou napríklad koordinujeme postup pri repatriácii našich občanov z Indie a Indonézie, maďarská strana nám prisľúbila pomoc pri preprave z USA, Kanady či Islandu,“ dodal Klus.

Žiadosti o dopravu bude Ministerstvo zahraničných vecí prijímať ešte do polnoci 2. apríla. Neskôr už návratom na Slovensko môže byť problém, najmä kvôli tomu, že klasické aerolinky dnes takmer nelietajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia