Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020, 8:19
Čas čítania 6:42
Jakub Paulík

Prečo byť doma, aj keď necítiš príznaky koronavírusu? 10 vecí, ktorých by si sa mal teraz držať

Prečo byť doma, aj keď necítiš príznaky koronavírusu? 10 vecí, ktorých by si sa mal teraz držať
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa
ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ako najlepšie ochrániš seba a svojich blízkych?

Na koronavírus síce aktuálne neexistuje žiadna vakcína, ale vhodným hygienickými návykmi, rešpektovaním opatrení, cvičením, či kvalitnou stravou môžeš znížiť riziko toho, že sa nakazíš. Týchto 10 vecí by sa mal v súčasnej dobe určite dodržiavať.

Odporúčané
Výživová poradkyňa Petra: Pred koronavírusom ťa zázvor či vitamín C neochránia Výživová poradkyňa Petra: Pred koronavírusom ťa zázvor či vitamín C neochránia 14. marca 2020, 9:43
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako si treba umývať ruky, čím znížiš riziko nakazenia respiračným ochorením o 20 %
  • Kedy máš nosiť ochranné rúško a či skutočne pomáha
  • Aká strava zvýši tvoju imunitu
  • Prečo môže byť aj človek bez príznakov ochorenia hrozbou
  • Čo máš spraviť ako prvé, keď cítiš príznaky infikovania koronavírusom

Ak si si doposiaľ neumýval ruky správne, aktuálna situácia ťa to naučí

Pred rozšírením koronavírusu sa väčšina ľudí s umývaním rúk príliš nezaoberala. Teraz však mnohých zaujíma, ako aj týmto spôsobom znížiť šancu na infikovanie sa. Spomeňme si štúdiu z roku 2006, podľa ktorej umývanie rúk znižuje riziko nakazenia respiračnými ochoreniami o celých 20 %. Stránka virus-korona.sk, za ktorú zodpovedá Národné centrum zdravotníckych informácií, uvádza, že si ruky treba umývať aspoň 40 sekúnd.

Podstatný však nie je len čas umývania, ale aj technika. Okrem očistenia dlane nesmieme zabúdať ani na chrbty rúk, oblasť medzi prstami, za nechtami a ruky nakoniec dôkladne osušiť (na mokré ruky môžeme nachytať až 500-krát viac baktérií).

Odporúčané
Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) 12. marca 2020, 10:46

Pokiaľ si v tomto období osvojíš dôkladné umývanie rúk, tvoje zdravie sa ti odvďačí. Daným spôsobom sa totiž môžeš vyhnúť mnohým ochoreniam. Podľa hlavného hygiena SR Jána Mikasa sa špinavými rukami šíri až 80 % infekcií. Pokiaľ nemáš umyté ruky, rozhodne sa snaž vyhnúť dotykom očí, nosa i úst.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) v nižšie priloženom grafickom znázornení podľa odborných materiálov ÚVZ SR, Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Regionálneho ÚVZ v Trenčíne, poukazujú na to, ako si vhodným spôsobom umyť ruky.

Zásady umývania rúk
Zásady umývania rúk Zdroj: ÚVZ SR

Pokiaľ máš skôr v obľube videá, pozri si návod od WHO

Nosenie rúška skutočne nie je hanba

Kto si zabezpečil rúška pred začiatkom krízy, má teraz výhodu. Kto nie, môže si rúško rôznymi spôsobmi vyrobiť, pripadne sa zakryť aspoň šálom. „Pokiaľ nie je k dispozícii rúško, pomôže aj improvizácia – zakryť nos a ústa šatkou, šálom. V podstate čokoľvek, čo tvorí bariéru medzi dýchacími cestami chorého a okolím, zabráni aspoň sčasti prieniku baktérií a vírusov,“ informuje Národné centrum zdravotníckych informácií.

Domov
Zdieľať
Diskusia