Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2020, 7:57
Čas čítania 1:36
Tina Hamarova Viktor Kniš

Pokračuje súd s Marianom Kotlebom, za prejavy extrémizmu s „1488“ šekmi mu hrozí 8 rokov za mrežami (aktualizujeme)

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

Sudkyňa Ružena Sabová, ktorá vedie ako predsedníčka aj proces v kauze vraždy Jána Kuciaka, dnes pojednáva v prípade Mariana Kotlebu. Ten bol pôvodne obžalovaný z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Práve zodpovedná sudkyňa sa počas prvého dňa hlavného pojednávania s predsedom extrémistickej strany rozhodla, že bude prípad posudzovať prísnejšie

Pokračuje súd s Marianom Kotlebom, za prejavy extrémizmu s „1488“ šekmi mu hrozí 8 rokov za mrežami (aktualizujeme)
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Živo zo súdu

Na súde s Marianom Kotlebom už vypovedalo niekoľko svedkov, medzi nimi napríklad riaditeľka obchodnej akadémie Darina Šlosarová či manželia Demianovci, ktorí dostali sporný šek na 1488eur. Priznali, že netušili čo symbolika znamená. Ich rodine vraj ale celá kauza spôsobila veľkú traumu. Na odovdzávacej akcii sa podľa nich hovorilo aj o výročí Slovenského štátu, boli tam vlajky Slovenska a strany ĽSNS či obraz Andreja Hlinku.

Ďalší svedok obžaloby publicista Peter Getting pripomenul ďalšiu z Kotlebových káuz spojenú s neonacistickou číselnou symbolikou. Bývalý banskobystrický župan pred nástupom do poslaneckých lavíc vlastnil spolu s bratmi obchod s oblečením s názvom KKK - ANGLICKÁ MÓDA. Novinár v roku 2007 písal o reklame na akciu tohto obchodu, ktorá mala názov 1488. Spomenul tiež, že ľudia zo slovenskej neonacistickej scény si z tohto obchodu zaobstarávali tričká so znakmi 88 alebo vyzobrazeniami Hitlera.

Český znalec Jan Boris Uhlíř jasne potvrdil, že v číselnom kód 1488 sa spája nacistická a neonacistická symbolika 14 a 88 a „ten kto sa na ňu odvoláva jednoznačne súhlasí s rasistickým podtextom a s vedomím, že tento symbol vystavujú na obdiv ľudia extrémnej pravice.”

Kotleba chce súd presvedčiť o tom, že český odborník bol do vyšetrovania prizvaný nezákonne, lebo priamo nezložil znalecký sľub do rúk slovenského vyšetrovateľa. Zároveň narážajú na nezrovnalosti v dvoch údajných verziách posudku. Sudkyňa ich argumenty nechce akceptovať a v súdnej sieni vznikla menšia hádka s obhajobou.

Číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 – 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu a 88 – ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“

Dar pre rodiny

Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Keďže v súčasnosti čelí šéf ĽSNS obžalobe zo založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, hrozí mu 4 až 8 rokov za mrežami. Pôvodne čelil len peňažnému trestu.

Odporúčané
Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? 12. februára 2020, 16:11

Marian Kotleba preto požiadal ešte vo februári o odročenie, aby sa mohol pripraviť na obhajobu. „Vzhľadom k tomu, že ste uviedli, že môže dôjsť k prísnejšej kvalifikácii skutku, žiadam o odročenie,“ povedal Kotleba. Pojednávanie pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. 

Dnes pokračuje súd s Mariánom Kotlebom, za prejavy extrémizmu s „1488“ šekmi mu hrozí 8 rokov za mrežami
Domov
Zdieľať
Diskusia