Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2020, 15:04
Čas čítania 3:17
Dominik Vetrák

Nástupca Stalkera si získava stále viac ľudí. Escape From Tarkov ťa dostane realistickými vojnovými útokmi a skvelou grafikou

Nástupca Stalkera si získava stále viac ľudí. Escape From Tarkov ťa dostane realistickými vojnovými útokmi a skvelou grafikou
Zdroj: Battlestate Games
TECH
Uložiť Uložené

Escape From Tarkov od ruských vývojárov momentálne valcuje hernú konkurenciu.

O Escape from Tarkov sme prvýkrát písali ešte v decembri 2015. Hra sa blížila do fázy Beta, no a od toho dňa je podporovaná až dodnes. Nakoniec sa ale hráči dočkali uzatvorenej Bety až v lete 2017. Okamžite si hru zamilovali, no všetkým bolo jasné, že prejde dlhá cesta, než bude dokončená.

Už vtedy sa však všetci mohli ponoriť do akčného RPG, ktoré sa snažilo priniesť do žánru realistickejší gameplay a jeho systémy. Dostal si to do nohy? Tvoj pohyb bol spomalený. Trafili ťa do ruky? Mierenie bolo značne nepresnejšie. Vieš si asi predstaviť, čo nasledovalo po trafení hlavy či hrude. 

Escape From Tarkov ponúkalo aj širokú škálu úprav výbavy, zbraní (môžeš ju rozobrať a vymeniť prakticky celú) a herného štýlu. O svoje vybavenie si sa musel starať, rovnako ako o postavu, ktorá sa nikdy nevyliečila len tak sama od seba. Musíš jesť, piť a prežívať v nehostinnom svete. Nečíhajú v ňom na teba síce žiadni mutanti a príšery, no správanie ostatných hráčov je nepredvídateľnejšie a hlavne ťa po tom, čo ťa zabijú, pripravia o všetko cenné.

Nástupca Stalkera si získava stále viac ľudí. Escape From Tarkov ťa dostane realistickými vojnovými útokmi a skvelou grafikou
Zdroj: Battlestate Games

Zlepšovať si môžeš hlavne tie schopnosti a vybavenie, ktoré najviac používaš (viac než 100 zručností má byť rozdelených do štyroch základných typov – fyzické, praktické, bojové a kognitívne). Levelovanie prebehne počas boja, ale i liečenia či získavania koristi. Úpravy zbraní zahŕňajú zmenu zásobníkov, baterku či laser, ale i ďalekohľady a ďalšie drobnosti. Čo je však najväčším prekvapením, je systém hry ako taký. 

Hráči si budú musieť dávať pozor na stravovanie, správne užívanie liekov, infekcie a choroby, budú však tiež môcť obchodovať s inými hráčmi a NPC (náhodné a iné postavy riadiace sa počítačom). Pokojne teda môžeš byť najväčší hitman a taktik, zabiť a pripraviť o zbrane a výbavu ťa môže aj obyčajné zranenie či choroba. 

Detailné, trestajúce a hlboko štrukturalizované herné mechaniky idú ruka v ruke s technickým spracovaním. Náboje sa trieštili pri náraze do tvrdého kovu, zbrane sa opotrebovali, hráči pozorne načúvali. Každý výstrel z diaľky totiž znamenal potenciálnu smrť a stratu výbavy, o ktorú vás hráči môžu pripraviť. Odporúča sa hrať s čo najlepším možným zvukom a výkonným PC, keďže je hra naozaj nádherná (graficky a technicky vymakaná). 

Vývojári sa špeciálne zamerali aj na herné prostredie. Okrem detailného grafického spracovania sa sústredili aj na vyobrazenie mesta v rozklade a zachytenie post-apo atmosféry ako vo voľnom priestranstve, tak i v budovách.

Hru od roku 2012 vyvíja ruské štúdio Battlestate Games a hrateľná je už niekoľko rokov. Aj tak sa však nachádza v Beta verzii, pričom najnovšia veľká aktualizácia nesie číslo 12. Kým sa teda dostaneme k vydaniu plnohodnotnej verzie, zrejme ešte ubehne množstvo času. Už teraz však Escape From Tarkov oplýva množstvom obsahu a výziev, keďže tvorcovia hru pravidelne rozširujú, upravujú a vylepšujú. Aj tak sa však musíš pripraviť na problémy so servermi či nepoddajným netcode. Viac sa o samotnej hre dozvieš v článku nižšie.

Odporúčané
Duchovný, akčný nástupca Stalkera z Ruska oplýva krásnou grafikou a autentickým technickým spracovaním Duchovný, akčný nástupca Stalkera z Ruska oplýva krásnou grafikou a autentickým technickým spracovaním 29. decembra 2015, 12:57

Čo sa teda zmenilo? V marci 2019 vyšiel prvý diel zo série videí Raid, ktoré približujú nehostinný svet Escape from Tarkov a taktiež ukazujú rôzne možnosti a hrateľnostné mechanizmy, ktoré môžu hráčov nalákať. Nejde však o herné video, ale hranú minisériu zobrazujúcu proxy vojnu medzi západnými a ruskými špeciálnymi jednotkami. Ak máš rád moderné konflikty a poriadne dávku akcie, tieto videá ťa určite chytia. Nedávno vyšiel tretí diel, pričom hráči začínajú vnímať podobnosť s originálnym CGI trailerom spred pár rokov.

 

Ak by bola hra na Steame (zakúpiť sa dá jedine priamo u vývojárov), bola by v štádiu Early Access. Nie všetko okolo tejto detailnej a úžasnej akčnej hry je ružové. Vývojári sa minulý rok nehumánne pustili do youtubera, ktorý ich hru kritizoval a začali mu cez zneužívania pravidiel Youtube banovať videá.

Ich Twitch mal koncom minulého roka 700-tisíc odberateľov (už len pozeraním hry na streame si si mohol odomykať in-game peniaze a výbavu). Bol však zablokovaný, keď si jeden z vývojárov počas streamu priložil k hlave skutočnú zbraň a stlačil spúšť (samozrejme, bez nábojov a akejkoľvek hrozby). Najnovšia kontroverzia však hru a ich vývojárov zrejme zasiahla najtvrdšie. 

Vytiahol sa totiž rozhovor z roku 2016, kedy jeden z vývojárov v rozhovore pre WCCFTECH odpovedal na otázku ohľadom zakomponovania ženských modelov ako avatarov/hrateľných postáv celkom nešťastne. Podľa Pavela Dyatlova sa tím dohodol na tom, že „ženy nedokážu zvládať také množstvo stresu a že v ich hre je miesto len pre tvrdých chlapov“. Spoločnosť sa od týchto výrokov v posledných dňoch dištancovala a ženám vo vojne vzdala svoj rešpekt.

Zároveň však oznámili, že pridávať ženy do hry nebudú, kedže by to znamenalo obrovské množstvo práce navyše. Z tohto hľadiska sa to dá pochopiť. Hra je vo vývoji už 8 rokov a stále nie je dokončená, takže sa asi chcú zamerať na kľúčové faktory. Na problémy okolo vývojárov upozorňuje web Polygon.

Escape From Tarkov je realistická akčná hra o strete vojnových jednotiek s post-apo nádychom. Oplýva problémami so servermi a nejakými tými bugmi, okamžite si ťa však získa svojím zábavným gameplayom a bohatým svetom. Kradnutie a získavanie výbavy je návykové celkový koncept ťa zabaví na množstvo hodín. Momentálne sa hra nachádza na 4. mieste najsledovanejších herných streamov na Twitchi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia