Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2019, 11:13
Čas čítania 0:41
Matej Krajčovič

Syr vraj na tvoj mozog pôsobí rovnako, ako tvrdé drogy. Môžeš sa na ňom stať závislý?

GASTRO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Na vine má byť látka s názvom kazeín. Tabuľkám kraľujú vysoko spracované jedlá.

Máš rád syr? Ak áno, vedecký článok, o ktorom píše web indy100, by ti mohol pomôcť pochopiť, prečo ho nevieš prestať jesť.

Niektoré syry totiž podľa vedcov z Michiganskej univerzity obsahujú rovnaké chemikálie, ako viaceré vysokonávykové tvrdé drogy.

Mieru závislosti testovali takzvanou stupnicou YFAS (Yale Food Addicton Scale) na skupine 120 študentov, ktorí hodnotili až 35 jedál. Druhý test potom rozšírili o ďalších 384 respondentov. Väčšina jedál s najvyšším skóre obsahovala syr

Syr vraj na tvoj mozog pôsobí rovnako, ako tvrdé drogy. Môžeš sa na ňom stať závislý?
Zdroj: Pixabay.com

V hľadáčiku by mal byť hlavne kazeín, teda látka, ktorá sa nachádza v prakticky všetkých mliečnych produktoch. Práve tá pôsobí ako mimoriadne účinný stimulant opioidných receptorov v našom mozgu.

Výskum zatiaľ dáva len predbežné výsledky, ktoré tiež ako návykovejšie označujú vysoko spracované jedlá. Dobrou správou je však iná staršia štúdia, podľa ktorej niektoré dlho zrejúce syry obsahujú aj spermidín. Ten má zas znižovať krvný tlak, riziko srdcovo-cievnych ochorení a predlžovať život. 

Odporúčané
Syrová sezóna v McDonald's neprekvapila, zaskočila však vianočná Coca-Cola (Test) Syrová sezóna v McDonald's neprekvapila, zaskočila však vianočná Coca-Cola (Test) 2. decembra 2019, 18:20

Otázkou zostáva, či do tejto skupiny zapadá aj slovenská klasika v podobe vyprážaného syra. Ten zrejme nebude „dlho zrejúci“ a za obal plný prepáleného oleja ti dietológovia palec hore tiež nedajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia