Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2019, 16:22
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Reťazce budú musieť od roku 2024 darovať nepredané potraviny ľuďom v núdzi

NEWS POTRAVINY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Poslankyňa tvrdí, že Slováci neskutočne plytvajú jedlom a novela by mohla dopomôcť k tomu, aby potraviny nekončili v koši.

Poslanci NR SR schválili nový zákon, ktorý nariaďuje všetkým väčším supermarketom a reťazcom nepredané potraviny po skončení dátumu minimálnej trvanlivosti darovať na charitatívne účely ľuďom v núdzi. Povinnosť sa týka obchodníkov, ktorých predajná plocha dosahuje viac ako 400 metrov štvorcových.

Ako informuje denník Pravda, novelu zákona o nepredaných potravinách navrhla poslankyňa za SNS Eva Antošová, hoci návrh prešiel v druhom čítaní mnohými zmenami. Tento zákon však príde do platnosti až 1. januára 2024.

Odporúčané
Tesco už prestalo vyhadzovať jedlo. Všetky nepredané potraviny daruje ľuďom v núdzi Tesco už prestalo vyhadzovať jedlo. Všetky nepredané potraviny daruje ľuďom v núdzi 27. novembra 2019, 19:47

„Vzhľadom na nevyhnutnosť poskytnúť prevádzkovateľom i charitatívnym organizáciám dostatok času na prispôsobenie novej právnej úprave a vytvoriť a prispôsobiť si skladovacie kapacity sa navrhlo odložiť účinnosť tejto právnej úpravy o 4 roky,“ tvrdí Eva Antošová.

Reťazce budú musieť od roku 2024 darovať nepredané potraviny ľuďom v núdzi
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Poslankyňa NR SR tvrdí, že Slováci vraj enormne plytvajú jedlom a novela by mohla dopomôcť k tomu, aby aj potraviny, ktorým síce skončil dátum spotreby, no stále sú jedlé, neskončili v koši a pomohli aspoň biednym.

„Celý svet sa borí s plytvaním potravinami. Až tretina celosvetovej produkcie potravín končí ako odpad. Za týmito číslami nezaostáva ani SR, kde 700 tis. ton potravín končí ročne v košoch. Tieto potraviny, ktoré doteraz putovali do koša, môžu byť použité práve pre charitu. Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi,“ uviedla v pléne NR SR poslankyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia