Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2019, 8:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Bill Gates bojuje proti fosílnym palivám. Investoval do spoločnosti, ktorá chce vyrábať energiu zo slnečných lúčov

TECH BILL GATES
Uložiť Uložené

Start-up Heliogen má priniesť revolúciu vo výrobe energie, vďaka čomu by mohol výrazne pomôcť budúcnosti planéty.

O Billovi Gatesovi médiá dlhodobo píšu ako o človeku, ktorý má ambíciu bojovať s neustálym otepľovaním planéty. Aktuálne sa dozvedáme, že úspešný podnikateľ investoval do firmy Heliogen, ktorá má ambíciu znížiť produkciu fosílnych palív, ktoré aktuálne masívne využívajú na produkciu mnohé priemyselné odvetvia vrátane oceliarskeho či sklárskeho. Cieľom je znížiť produkciu nežiadúcich látok v rámci výrobného procesu a snaha minimalizovať znečistenie planéty.

Odporúčané
Chemický oblak Billa Gatesa má potenciál zastaviť globálne otepľovanie. Hrozí však, že obloha už nebude modrá Chemický oblak Billa Gatesa má potenciál zastaviť globálne otepľovanie. Hrozí však, že obloha už nebude modrá 7. septembra 2019, 19:00

Start-up využíva pokročilú umelú inteligenciu, vďaka ktorej je možné nasmerovať slnečné lúče na špeciálne zrkadlá termosolárnej elektrárne. Špeciálna technológia dokáže vyprodukovať teplotu vyššiu ako doteraz známe elektrárne, ktoré pracujú s teplotou necelých 600 stupňov Celzia. Heliogen by mal podľa informácií CNN hravo prekročiť 1000 stupňov Celzia. „Som nadšený, že môžem byť jedným z prvých podporovateľov technológie Billa Grossa,“ konštatoval Bill Gates.

Bill Gates bojuje proti fosílnym palivám. Investoval do spoločnosti, ktorá chce vyrábať energiu zo slnečných lúčov
Zdroj: Heliogen

Ak by sa podarilo spoločnosti dosiahnuť plánovaných 1500 stupňov Celzia, bude môcť rozkladať vodnú paru a oxid uhličitý a vyrábať vodík, ktorý je známy veľmi nízkou uhlíkovou stopu. Na projekte aktuálne pracujú vedci z MIT a ďalších prestížnych inštitúcií a podľa odborníkov sú doterajšie výsledky veľmi pozitívne, aplikácia v praxi však ešte potrvá.  

Domov
Zdieľať
Diskusia