Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2016, 9:29
Čas čítania 0:00
Simon K.

Obyčajné napínanie svalov pred zrkadlom toho spôsobuje možno viac, ako si myslíš

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Čas zaťať biceps!

Pocity radosti, smútku, možno narcizmus či zadosťučinenie. Aj to všetko prežívame pri obyčajnom napínaní svalov pred zrkadlom, respektíve pri kontrole forme. Dnes sa pozrieme na jednu zaujímavú štúdiu, ktorá nie je jediná svojho druhu a nie je ani prelomová, iba prikladá polienko do ohňa hypertrofie, teda rastu svalov.

Reč je o tejto, publikovanej v júni 2016. Nepôjdeme úplne do detailov, ale spomeňme si to dôležité. Každý z účastníkov mal dve úlohy. Prvá bola, že s jednou rukou mali vykonať bicepsový zdvih bez záťaže, pričom využívali plný rozsah pohybu a ruku napli čo najviac sa dalo (celkovo 4 série po 20 opakovaní s 30 sekundovými prestávkami medzi sériami). Druhá úloha bola, že s druhou rukou vykonávali takisto bicepsový zdvih, ale so záťažou (celkovo 70 % 1RM - maximálky na jedno opakovanie, v rámci štyroch sérií po 8-12 opakovaní s 90 sekundovou prestávkou medzi sériami). Boli využívané prvky progresívneho zvyšovania záťaže. No, ale už vás určite zaujímajú výsledky.

Obyčajné napínanie svalov pred zrkadlom toho spôsobuje možno viac, ako si myslíš
Zdroj: www.tumblr.com

Bolo preukázané, že napnutie svalstva bez nejakého zaťaženia, napríklad jednoručkou, zvýšilo svalovú hmotu porovnateľne ako rovnaké napínanie svalstva so záťažou, teda s jednoručkou. Druhá skupina využívajúca záťaž, zaznamenala zvýšenie sily a svalovej vytrvalosti oproti prvej skupine, čo asi ale nie je prekvapením. To znamená, že nárast svalovej hmoty môže nastať aj bez nejakého zaťaženia, keď predpokladáme, že sval bude v dostatočnom napätí a využitý bude celý rozsah pohybu. Sila a svalová vytrvalosť budú však v tomto prípade mimo. Smutná správa na koniec, výskum bol praktizovaný so začiatočníkmi, takže je pravdepodobné, že pri pokročilých cvičencoch môže byť situácia odlišná, keďže tí potrebujú väčší stimul.

Zaujímavé podnety uviedol aj Bret Contreras, ktorý nezabudol na fakt, že výskum bol riešený v rámci bicepsu, ktorý je pomerne ľahké dostať do poriadnej kontrakcie, narozdiel od iných svalov, s čím musíme jednoznačne súhlasiť. Takisto spomína, že to nie je len o základných svaloch, ale aj o ich pod-častiach, ktoré sú bez záťaže vystaviteľné kontrakcii extrémne ťažko. Je to však krok ku ďalšiemu potenciálnemu skúmaniu, no rozhodne môžeme povedať, že "flexovanie" nie je na škodu a zdá sa, že naozaj môže nejaký ten centimetrík navýšiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia