Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2016, 8:32
Čas čítania 0:00
Simon K.

Pijeme proteín po tréningu úplne zbytočne?

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Isté informácie hovoria, že áno. Ako výsledky nasledujúcej štúdie môžeme chápať a aký to má pre nás prínos v praxi? Veď proteín po tréningu je klasika!

Proteín (berme tento výraz ako proteínový prášok) je len doplnok výživy. Doplnok, ktorý obsahuje bielkoviny na doplnenie ich celkového príjmu počas dňa. Ak dokážeme prijať dostatočné množstvo bielkovín zo stravy, suplement v podobe proteínového prášku je nám zbytočný. Možno túto vetu berieš ako samozrejmosť, ale garantujeme, že stále si mnohí myslia, že proteín je nejaký magický suplement umožňujúci väčší nárast svalovej hmoty (i keď technicky je, u tých, ktorí vďaka proteínu svoj neadekvátny príjem bielkovín privedú na optimálnu úroveň). Jeho pitie po tréningu je už akýmsi štandardom u väčšiny cvičencov a dnes sa pozrieme, či je tento štandard absolútne zbytočný a preceňovaný, ako hovorí jedna zo štúdií.

Pijeme proteín po tréningu úplne zbytočne?
Zdroj: www.abstersthailand.com

Suplementácia proteínom nemení intramuskulárne anabolické signálne a endokrinné odozvy po cvičení u trénovaných mužov. Táto krkolomná veta, ktorú môžeme v skratke preformulovať na „proteín po tréningu je zbytočný“, pochádza zo štúdie z konca uplynulého roku. Štúdie sa zúčastnilo 10 mužov, ktorí cvičia už zhruba 7 rokov, majú vek 25 rokov a okolo 14 % telesného tuku, pričom drepnú 170 kg. Slušné, že? Na základe týchto vecí, ktoré si všimneme na prvý pohľad, by sme mali označiť pitie proteínu po tréningu ako maximálnu zbytočnosť. Ale! Nejdeme vás kompletne zaťažovať všetkými metódami, praktikami výskumu, takže len veľmi v skratke. Hlavným zistením bolo, že proteín po tréningu nemá žiadny vplyv na anabolické signály.

Brad Dieter (ďalšie meno, ktoré odporúčame zapísať) je relevantný človek, ktorý si tento šokujúci výskum (alebo nie?) zobral na paškál. Zistilo sa, že aby sme si metódami a výsledkami mohli byť istí, potrebovali by sme v tejto konkrétnej štúdii až 9800 subjektov, aby boli údaje presné a jednoznačné. V štúdii sa taktiež bijú metódy zbierania dát -  Multiplex ELISA vs. Western Blots, pričom tu konkrétne išlo o kvantifikáciu mTOR aktivity a rozdiely v odchýlkach, ktoré boli v tomto, verzus v iných výskumoch. V diskusii sa objavili ďalšie nejasnosti. Subjektom bol totiž podávaný suplement obsahujúci nízke množstvo bielkovín + nízke množstvo leucínu, čo sa v konečnom dôsledku nemusí javiť ako dostatočný impulz na opisované anabolické procesy. Duplom nie u takto trénovaných mužov. Autori taktiež neuvádzajú komplexné dáta ohľadne stravovania týchto chlapov, takže opäť ďalšia limitácia.

Pijeme proteín po tréningu úplne zbytočne?

Síce závery tejto štúdie sú jasné a sú proti proteínu po tréningu, chceli sme poukázať, že záleží viac než len na krátkom abstrakte. Záleží na komplexnosti výskumu a metódach, ktoré v tomto prípade nehovoria celú pravdu a tak vetičku: „proteín po tréningu je zbytočný“, ktorú uvádza tento výskum, musíme považovať za nevhodnú. Vďaka tejto štúdii môžeme len povedať, že síce malé množsto bielkovín (0,22g/kg) v podobe proteínu po tréningu nevyvolá u trénovaných ľudí dostatočnú reakciu na procesy vplývajúce na intramuskulárne anabolické signály pri tréningu miernej intenzity, vyššia (respektíve bežná) dávka proteínu je otázna a rozhodne neuškodí, skôr pomôže, rovnako ako vyšší celkový príjem bielkovín, resp. kalórií.

Aktuálna situácia a dáta sú také, že proteín bezprostredne po tréningu sa nejaví ako dôležitý prvok pre zvýšenie sily a zlepšenie rastu svalovej hmoty, ale musíme dbať na dostatočný počet bielkovín v strave v rámci dňa. Pretože aj keď sa objavia pozitívne výsledky pri niektorých výskumoch, nie je to konkrétne vďaka proteínu po tréningu, ale vďaka celkovo vyššiemu príjmu bielkovín. Potešíme vás ale, pretože stále visí pár otáznikov pri tejto téme, a tak opäť platí to, čo sme písali vyššie. Proteín po tréningu rozhodne neuškodí, no a keď si bol bez jedla v okolí tréningu dlhšie ako pár hodín, nieže neuškodí, ale určite pomôže! A keď už sme pri tom, povedzme si úprimne, čo je lepšie ako chutný studený proteín po vyčerpávajúcom tréningu?

Toto je aktuálna situácia a aktuálne fakty. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale myšlienku, že nemusíme do niekoľkých minút vypiť proteín (keď sme pred tréningom jedli), aby mal náš tréning zmysel, si treba jednoznačne zapamätať. Určite treba podčiarknuť, že celkový príjem bielkovín je oveľa dôležitejší ako ich časovanie. Tieto veci sa už ale spájajú s naším komplexným článkom o povestnom anabolickom okne, ktorý by sme mohli označiť za povinné čítanie. Takže ešte raz, ak v šatni zistíš, že si si zabudol proteín, pričom si nebol veľmi dlhú dobu bez jedla (približne 4-5 a viac hodín) nič sa nedeje a škody ti skôr narobí ten stres, ktorý budeš mať.

Domov
Zdieľať
Diskusia