Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Sobota 22. 2. 2020 meniny má Etela

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
0
Samuel Majdek
28. september 2016, 12:55
Čas čítania: 4:08

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

Navštívili sme stánok s chutnými palacinkami a vyspovedali sme aj samotnú majiteľku.

Samuel Majdek
28. september 2016, 12:55
Čas čítania: 4:08
Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

So street foodom sa v Bratislave v poslednej dobe naozaj roztrhlo vrece. Čoraz častejšie je možné v uliciach natrafiť na rôzne stánky ponúkajúce pouličné jedlá od hot dogov, cez hamburgery až po palacinky. Práve o tejto sladkej pochúťke (ktorá sa dá robiť aj na slaný spôsob) bude dnes reč. Na Vysokej ulici v Bratislave sa totiž už niekoľko mesiacov nachádza malá, no o to krajšia street foodová prevádzka s názvom Petite Crêperie - pouličné palacinky. Za krátky čas si stánok stihol vybudovať svoju klientelu a my sme zisťovali, čo stojí za týmto úspechom. Prinášame ti tak rozhovor so samotnou majiteľkou - sympatickou Veronikou, ktorá v odpovediach vysvetlila všetko podstatné. 

 

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

 

Ahoj Veronika, mohla by si sa nám, prosím, v krátkosti predstaviť? 

Volám sa Veronika Elekaničová, mám 27 rokov a ešte stále som študentkou - študujem filmovú produkciu na VŠMU. Baví ma umenie a zároveň dobré jedlo a cestovanie. Pred otvorením palacinkárne som s gastrom nemala skúsenosti, viedla ma k tomu iba vášeň a intuícia.

 

Kedy si začala prvýkrát premýšľať o vlastnom street foodovom stánku?

Nápady postupne prichádzali, keď som začala viac cestovať. Všímala som si, aké rôzne druhy pouličných jedál sa nachádzajú v iných krajinách a čo je medzi ľuďmi populárne. Ak ma nejaké jedlo alebo koncept nadchol, zakaždým som si povedala: “Toto v Bratislave ešte nie je, toto by sa ľuďom páčilo!" No v tom čase boli moje nápady iba v teoretickom štádiu a zakaždým ich stihol zrealizovať niekto iný.

 

Prečo práve palacinky a tento názov - Petite Crêperie - pouličné palacinky?

Minulý rok som študovala v Paríži a palacinky som tam mala na očiach každý deň. Vtedy som prvýkrát ochutnala slané palacinky, najprv som bola nedôverčivá, no potom som sa do nich zaľúbila. Zistila som, že palacinky nemusia byť iba sladké a zrolované na tanieri, ale môžu byť veľké, sýte a pokojne nahradia obed či večeru. Zaujali ma netradičné kombinácie chutí aj spôsob prípravy a servírovania. V uliciach Paríža vám palacinky pripravia priamo pred vašimi očami na veľkých platniach, samotná príprava je preto aj malým divadlom. Tento koncept mi tak prirástol k srdcu, že som sa po návrate do Bratislavy nevzdávala nápadu otvoriť si street food palacinkáreň ako alternatívu k iným pouličným jedlám. Navyše, koncept palacinkárne inšpirovanej Francúzskom mi “sadol” asi najviac zo všetkých nápadov, ktoré mi kedy prebehli mysľou, bol to sen najbližší mojej povahe. Názov vychádza priamo z nášho konceptu a priestoru. Petite Crêperie znamená malá palacinkáreň, no paradoxne v nej dostanete veľké palacinky, ktoré sa jedia na ulici, preto pouličné palacinky. Chcela som, aby bolo hneď jasné, že nie sme žiadna reštaurácia, ale street food.

  

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

 

Za krátky čas si tvoj stánok obľúbilo mnoho ľudí. Čomu pripisuješ tento úspech?

Myslím si, že ľudia na jednej strane radi skúšajú nové veci, na druhej strane majú radi tradičné palacinky. Pokúsila som sa spojiť netradičnosť chutí v slaných palacinkách, v sladkých zachovať to, čo má väčšina ľudí rada. Mnohí prišli na začiatku zo zvedavosti, no momentálne máme veľa stálych zákazníkov, ktorí sa vracajú, lebo im to ponúka alternatívu v stravovaní v reštauráciách alebo si prídu zahnať chute po sladkom na sladkých palacinkách. Tiež sa snažíme, aby sa ľudia pri návšteve u nás cítili príjemne, aby boli milo obslúžení a radi im vyjdeme v ústrety aj v rôznych individuálnych požiadavkách. Verím preto, že sa k nám ľudia vracajú pre dobré jedlo, aj príjemnú obsluhu.

 

Sú tieto palacinky niečím odlišné od tých, ako ich pozná väčšina z nás?

Väčšina ľudí, pokiaľ palacinky neskúšali niekde v zahraničí, ich pozná v tradičnej zrolovanej forme na tanieri alebo na tácke, pripravené na panvici. My pripravujeme palacinky na veľkej platni, na ktorej sa aj zapekajú - cesto tak ostane chrumkavé, jednotlivé chute sú spojené a palacinky sú servírované do kornútka. Slané palacinky sú robené z pohánkového cesta, čo tiež nie je až tak bežné, a väčšinu ľudí zasýti už jedna palacinka, ktorej náplň je bohatá.

 

V ponuke sú sladké i slané varianty. Čo ťa inšpirovalo pri tvorbe ponuky. Bude sa ponuka obmieňať?

Pri tvorbe ponuky slaných palaciniek som sa inšpirovala pouličnými palacinkami v Paríži, no chute som ešte musela doladiť tak, aby bola každá jedna palacinka zaujímavá a vyvážená. Každá slaná palacinka obsahuje aj zeleninu, čo jej dodáva sviežosť a šťavnatosť. V ponuke máme zatiaľ 3 slané a 3 sladké príchute. Slané sme ešte nemenili, sladké obmieňame častejšie, lebo vychádzame hlavne zo sezónnej ponuky ovocia. V lete sme mali marhuľovú či malinovú palacinku, na jeseň je to zase o vôni jabĺk so škoricou a orechami.

 

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

 

Ktorá palacinka je aktuálne medzi zákazníkmi najobľúbenejšia?

Zo sladkých palaciniek si ľudia obľúbili klasiku - banán s karamelom, ktorý si sami vyrábame, ale v lete bola veľmi obľúbená malinová s domácim čokoládovým topingom. Ak chce niekto prvýkrát ochutnať slanú palacinku, väčšinou si vyberie príchuť mozzarella, prosciutto a čerstvá bazalka, lebo je to kombinácia, ktorú si vedia najlepšie predstaviť. Myslím si, že ak niekto ochutná všetky tri príchute, potom si zvolí svoju obľúbenú.

 

Chystáš nejaké novinky do budúcna, o ktoré sa vieš podeliť? Rozmýšľala si aj nad viacerými pobočkami?

Nad novinkami zatiaľ len premýšľam, vôbec nevylučujem aj viaceré pobočky v iných mestách, no zatiaľ je to len v teoretickom štádiu. Oslovujú nás aj na rôzne akcie či festivaly, no v prvom rade by som bola rada, ak by sa zabehla prevádzka v Bratislave, keďže sme otvorení len krátko - necelé tri mesiace, a potom sa môžeme posúvať ďalej.

 

Často sa dnes stretávame s tým, že si mladí ľudia chcú otvoriť street foodovú prevádzku. Čo je podľa teba v tomto biznise najdôležitejšie? Vedela by si dať týmto ľudom nejakú radu, ako začať?

Ja sama, keďže som sa predtým v gastre nepohybovala, som sa borila s otázkou, ako začať, ako robiť veci, všetko som sa musela naučiť sama, a učím sa doteraz. Ale najdôležitejšie bolo rozhodnutie vôbec začať, keď som si povedala, že idem do toho. To “ako začať” príde hneď po rozhodnutí “začať”, preto jediné, čo môžem poradiť ľuďom, ktorí majú v hlave nápad a veria mu, je začať ho realizovať, lebo inak ho zrealizuje niekto iný.

 

Veronike ďakujeme za rozhovor a držíme jej palce. Palacinky nám veľmi chutili. Tento článok je dielom autora a nešlo o platenú inzerciu. Máte akúkoľvek gastro prevádzku a chcete spolupracovať s Refresherom? Napíšte nám na reklama@refresher.sk, povieme vám viac!

 

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: R Tagy: streetfood
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.