Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. septembra 2016, 12:55
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)

Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Navštívili sme stánok s chutnými palacinkami a vyspovedali sme aj samotnú majiteľku.

So street foodom sa v Bratislave v poslednej dobe naozaj roztrhlo vrece. Čoraz častejšie je možné v uliciach natrafiť na rôzne stánky ponúkajúce pouličné jedlá od hot dogov, cez hamburgery až po palacinky. Práve o tejto sladkej pochúťke (ktorá sa dá robiť aj na slaný spôsob) bude dnes reč. Na Vysokej ulici v Bratislave sa totiž už niekoľko mesiacov nachádza malá, no o to krajšia street foodová prevádzka s názvom Petite Crêperie - pouličné palacinky. Za krátky čas si stánok stihol vybudovať svoju klientelu a my sme zisťovali, čo stojí za týmto úspechom. Prinášame ti tak rozhovor so samotnou majiteľkou - sympatickou Veronikou, ktorá v odpovediach vysvetlila všetko podstatné. 

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Táňa Ka

Ahoj Veronika, mohla by si sa nám, prosím, v krátkosti predstaviť? 

Volám sa Veronika Elekaničová, mám 27 rokov a ešte stále som študentkou - študujem filmovú produkciu na VŠMU. Baví ma umenie a zároveň dobré jedlo a cestovanie. Pred otvorením palacinkárne som s gastrom nemala skúsenosti, viedla ma k tomu iba vášeň a intuícia.

Kedy si začala prvýkrát premýšľať o vlastnom street foodovom stánku?

Nápady postupne prichádzali, keď som začala viac cestovať. Všímala som si, aké rôzne druhy pouličných jedál sa nachádzajú v iných krajinách a čo je medzi ľuďmi populárne. Ak ma nejaké jedlo alebo koncept nadchol, zakaždým som si povedala: “Toto v Bratislave ešte nie je, toto by sa ľuďom páčilo!" No v tom čase boli moje nápady iba v teoretickom štádiu a zakaždým ich stihol zrealizovať niekto iný.

Prečo práve palacinky a tento názov - Petite Crêperie - pouličné palacinky?

Minulý rok som študovala v Paríži a palacinky som tam mala na očiach každý deň. Vtedy som prvýkrát ochutnala slané palacinky, najprv som bola nedôverčivá, no potom som sa do nich zaľúbila. Zistila som, že palacinky nemusia byť iba sladké a zrolované na tanieri, ale môžu byť veľké, sýte a pokojne nahradia obed či večeru. Zaujali ma netradičné kombinácie chutí aj spôsob prípravy a servírovania. V uliciach Paríža vám palacinky pripravia priamo pred vašimi očami na veľkých platniach, samotná príprava je preto aj malým divadlom. Tento koncept mi tak prirástol k srdcu, že som sa po návrate do Bratislavy nevzdávala nápadu otvoriť si street food palacinkáreň ako alternatívu k iným pouličným jedlám. Navyše, koncept palacinkárne inšpirovanej Francúzskom mi “sadol” asi najviac zo všetkých nápadov, ktoré mi kedy prebehli mysľou, bol to sen najbližší mojej povahe. Názov vychádza priamo z nášho konceptu a priestoru. Petite Crêperie znamená malá palacinkáreň, no paradoxne v nej dostanete veľké palacinky, ktoré sa jedia na ulici, preto pouličné palacinky. Chcela som, aby bolo hneď jasné, že nie sme žiadna reštaurácia, ale street food.

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Táňa Ka

Za krátky čas si tvoj stánok obľúbilo mnoho ľudí. Čomu pripisuješ tento úspech?

Myslím si, že ľudia na jednej strane radi skúšajú nové veci, na druhej strane majú radi tradičné palacinky. Pokúsila som sa spojiť netradičnosť chutí v slaných palacinkách, v sladkých zachovať to, čo má väčšina ľudí rada. Mnohí prišli na začiatku zo zvedavosti, no momentálne máme veľa stálych zákazníkov, ktorí sa vracajú, lebo im to ponúka alternatívu v stravovaní v reštauráciách alebo si prídu zahnať chute po sladkom na sladkých palacinkách. Tiež sa snažíme, aby sa ľudia pri návšteve u nás cítili príjemne, aby boli milo obslúžení a radi im vyjdeme v ústrety aj v rôznych individuálnych požiadavkách. Verím preto, že sa k nám ľudia vracajú pre dobré jedlo, aj príjemnú obsluhu.

Sú tieto palacinky niečím odlišné od tých, ako ich pozná väčšina z nás?

Väčšina ľudí, pokiaľ palacinky neskúšali niekde v zahraničí, ich pozná v tradičnej zrolovanej forme na tanieri alebo na tácke, pripravené na panvici. My pripravujeme palacinky na veľkej platni, na ktorej sa aj zapekajú - cesto tak ostane chrumkavé, jednotlivé chute sú spojené a palacinky sú servírované do kornútka. Slané palacinky sú robené z pohánkového cesta, čo tiež nie je až tak bežné, a väčšinu ľudí zasýti už jedna palacinka, ktorej náplň je bohatá.

V ponuke sú sladké i slané varianty. Čo ťa inšpirovalo pri tvorbe ponuky. Bude sa ponuka obmieňať?

Pri tvorbe ponuky slaných palaciniek som sa inšpirovala pouličnými palacinkami v Paríži, no chute som ešte musela doladiť tak, aby bola každá jedna palacinka zaujímavá a vyvážená. Každá slaná palacinka obsahuje aj zeleninu, čo jej dodáva sviežosť a šťavnatosť. V ponuke máme zatiaľ 3 slané a 3 sladké príchute. Slané sme ešte nemenili, sladké obmieňame častejšie, lebo vychádzame hlavne zo sezónnej ponuky ovocia. V lete sme mali marhuľovú či malinovú palacinku, na jeseň je to zase o vôni jabĺk so škoricou a orechami.

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Táňa Ka

Ktorá palacinka je aktuálne medzi zákazníkmi najobľúbenejšia?

Zo sladkých palaciniek si ľudia obľúbili klasiku - banán s karamelom, ktorý si sami vyrábame, ale v lete bola veľmi obľúbená malinová s domácim čokoládovým topingom. Ak chce niekto prvýkrát ochutnať slanú palacinku, väčšinou si vyberie príchuť mozzarella, prosciutto a čerstvá bazalka, lebo je to kombinácia, ktorú si vedia najlepšie predstaviť. Myslím si, že ak niekto ochutná všetky tri príchute, potom si zvolí svoju obľúbenú.

Chystáš nejaké novinky do budúcna, o ktoré sa vieš podeliť? Rozmýšľala si aj nad viacerými pobočkami?

Nad novinkami zatiaľ len premýšľam, vôbec nevylučujem aj viaceré pobočky v iných mestách, no zatiaľ je to len v teoretickom štádiu. Oslovujú nás aj na rôzne akcie či festivaly, no v prvom rade by som bola rada, ak by sa zabehla prevádzka v Bratislave, keďže sme otvorení len krátko - necelé tri mesiace, a potom sa môžeme posúvať ďalej.

Často sa dnes stretávame s tým, že si mladí ľudia chcú otvoriť street foodovú prevádzku. Čo je podľa teba v tomto biznise najdôležitejšie? Vedela by si dať týmto ľudom nejakú radu, ako začať?

Ja sama, keďže som sa predtým v gastre nepohybovala, som sa borila s otázkou, ako začať, ako robiť veci, všetko som sa musela naučiť sama, a učím sa doteraz. Ale najdôležitejšie bolo rozhodnutie vôbec začať, keď som si povedala, že idem do toho. To “ako začať” príde hneď po rozhodnutí “začať”, preto jediné, čo môžem poradiť ľuďom, ktorí majú v hlave nápad a veria mu, je začať ho realizovať, lebo inak ho zrealizuje niekto iný.

Veronike ďakujeme za rozhovor a držíme jej palce. Palacinky nám veľmi chutili. Tento článok je dielom autora a nešlo o platenú inzerciu. Máte akúkoľvek gastro prevádzku a chcete spolupracovať s Refresherom? Napíšte nám na [email protected], povieme vám viac!

Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Táňa Ka
Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Táňa Ka
Nápad si na Slovensko priniesla z Paríža. Dnes sa Veronike pred jej stánkom s palacinkami tvoria rady (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Táňa Ka
Domov
Zdieľať
Diskusia