Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2019, 6:55
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Vedci overujú novú hypotézu, predpokladajú, že zvieratá boli odjakživa bisexuálne

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Pelikán nerieši, či je gay.

Homosexuálne správanie u zvierat miatlo vedcov už od čias Darwina. Najčastejšie vychádzame z predpokladu, že cieľom sexu je rozmnožovanie. Ak je tomu tak, akékoľvek sexuálne aktivity medzi jedincami rovnakého pohlavia by sme mali vnímať ako stratu času a energie. Doktorandka univerzity Yale Julia Monk sa však začala venovať úplne novej hypotéze. Predpokladá, že zvieratá sú od základov bisexuálne. Píše IFL Science.

Predkovia zvierat prejavovali bisexuálne správanie

Zatiaľ čo pri ľuďoch hovoríme o rode a sexualite, pri zvieratách rozlišujeme rod a sexuálne správanie. Tento rozdiel sa autori novej štúdie snažia striktne dodržiavať. Venujú sa otázke sexuálneho správania zvierat. Podľa nich by sme sa namiesto otázky, prečo dochádza k sexu medzi zvieratami rovnakého pohlavia mali pýtať, prečo nie.

Odporúčané
Alexandra jazdí americké ródeo po celom svete. Kôň stojí aj 100 000 eur, sedlo býva zdobené striebrom (Rozhovor) Alexandra jazdí americké ródeo po celom svete. Kôň stojí aj 100 000 eur, sedlo býva zdobené striebrom (Rozhovor) 18. novembra 2019, 13:44

Zoológovia aj laici svorne predpokladajú, že základným nastavením všetkých zvierat aj ľudí je heterosexualita, pričom všetko ostatné je forma deviácie. Julia Monk spochybňuje toto tvrdenie a vo svojej štúdii pracuje s predpokladom, že aj predkovia zvierat sa prejavovali bisexuálne. Myslí si, že tým, že sex medzi zvieratami rovnakého pohlavia má vysokú cenu (žiadni potomkovia, teda strata energie), musí mať aj nejaké výhody, inak by naozaj z evolučného hľadiska nemal význam. Túto hypotézu sa bude snažiť dokázať v budúcnosti.

„Vieme o zvieratách, ktoré mali sex s inými druhmi, s mŕtvymi zvieratami, s neživými predmetmi alebo sa venujú masturbácii,“ vysvetľujú autori. Ani jedna z týchto aktivít nevedie k udržaniu potomstva. Dôvodom, prečo sa vedci tejto myšlienke viac nevenovali, môže byť to, že sa na zvieraciu sexualitu pozeráme optikou tej našej ľudskej.

Domov
Zdieľať
Diskusia