Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2019, 22:20
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Vedci vymysleli špeciálny sprej na záchodové misy. Pri ich čistení postačí menej vody na to, aby sa všetok obsah spláchol

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Prirovnávajú to k teflonovej panvici.

Americkí vedci vymysleli nový, špeciálny sprej na záchodové misy. Vďaka nemu bude ich povrch šmykľavejší ako teflonová panvica a obsah misy sa spláchne aj s oveľa menším množstvom vody. Píše The Guardian.

Cieľom bolo znížiť spotrebu vody

Tak-Sing Wong z Penn State University spolu so svojim tímom vyvíjal sprej niekoľko rokov. Na záchodové misy sa nanesie za niekoľko minút a údajne vydrží až 50 spláchnutí. Pri testovaní použili syntetické výkaly a testovali rôzne konzistencie. Pridali do nich fluorescentnú látku, vďaka ktorej videli presne, koľko vody stačilo na úplné vyčistenie misy. Potretý povrch potreboval až o 90 % menej vody než klasické porcelánové misy.

Odporúčané
Marian Kočner o Robertovi Ficovi: Budem radšej, keď vo vláde bude on, lebo viem, že budem mať svätý pokoj (Aktualizované) Marian Kočner o Robertovi Ficovi: Budem radšej, keď vo vláde bude on, lebo viem, že budem mať svätý pokoj (Aktualizované) 18. novembra 2019, 12:46

Náter sa svojím účinkom podobá na teflonové panvice. Ich výhodou je, že stačí použiť menšie množstvo oleja a jedlo neprihára. Podobným spôsobom funguje aj tento sprej.

Nový náter by mal pomôcť aj v prevencii proti baktériám

Chráni nielen pred baktériami z moču a výkalov, ale aj pred tými z dažďovej vody. Redukuje zápach a uľahčuje čistenie. Nevýhodou je nutnosť znovu látku použiť po tom, čo jej účinok vyprchá. Pre Guardian tvorcovia vyjadrili aj obavu z dopadu, ktorý by spláchnuté chemikálie mali na životné prostredie, ak by sa látka začala použiť celosvetovo. V ďalšom výskume chcú nájsť odpoveď na túto otázku.

Domov
Zdieľať
Diskusia