Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2019, 16:13
Čas čítania 4:28
Peter Hlavička

Zisťovali sme, ako sa vyrábajú tenisky z PET fliaš, koľko ich treba na jeden pár a či takéto tenisky naozaj pomáhajú prírode

Zisťovali sme, ako sa vyrábajú tenisky z PET fliaš, koľko ich treba na jeden pár a či takéto tenisky naozaj pomáhajú prírode
Zdroj: adidas
MÓDA PET FĽAŠE
Uložiť Uložené

Tenisky z recyklovaných PET fliaš mali pomôcť našej planéte, no čo sa s nimi stane, keď sa časom začnú hromadiť?

Sny o tom, že v budúcnosti by sme mohli nosiť tenisky, ktoré by boli vyrobené z recyklovaného odpadu, a tým pádom zanechávajú menšiu stopu na našom životnom prostredí, sú realitou. V priebehu posledných piatich rokov sa na scéne objavili desiatky nezávislých, ale aj renomovaných výrobcov športovej obuvi, ktorí sa rozhodli do svojej ponuky zaradiť práve tenisky z recyklovaných PET fliaš. 

Každá snaha o redukovanie odpadu na našej planéte, a najmä toho plastového, je vítaná. Samotná výroba plastov je síce rovnako dôležitou témou, no ak sa už recyklované plasty nedajú ďalej využiť na výrobu iných produktov, skončia na skládkach. Keď sú PET fľaše vystavené slnečnému žiareniu, začnú sa z nich do ovzdušia uvoľňovať rôzne chemikálie resp. skleníkové plyny a opačným smerom, teda do spodných vôd, putuje rovnako kopec iných látok, ktoré sa následne dostávajú do našich tiel. Na otázky recyklácie plastových fliaš, ich využit na výrobu nových produktov alebo materiálov a samotnú udržateľnosť celého procesu, sme si tak prizvali Petru Csefalvayovú z Inštitútu Cirkulárnej Ekonomiky

Odkiaľ pochádzajú PET fľaše, z ktorých sa vyrábajú tenisky?

Pri zavádzaní nových technológií alebo recyklačných postupov neexistujú takmer žiadne pravidlá. Značky majú teda voľnú ruku v tom, do akej miery chcú byť ekologické a rovnako aj pri výbere zdroja odpadu, ktorý budú recyklovať. 

PET je skratka materiálu, z ktorého je vyrobený nápojový obal. Ide o polymér ropného pôvodu (polyetyléntereftalát). Tento materiál nie je rozložiteľný v prírode, tým pádom nie je biodegradovateľný, a preto ani kompostovateľný. V prírode sa správa ako cudzorodá látka.

Odporúčané
Je udržateľná móda len marketingovým ťahom na oklamanie zákazníkov? Je udržateľná móda len marketingovým ťahom na oklamanie zákazníkov? 10. augusta 2019, 10:16

Značka Converse predá údajne viac než 270 000 párov tenisiek každý deň. Prevažnú časť tohto množstva tvoria najmä modely Chuck Taylor All Star, ktoré sú ideálnou siluetou na akýkoľvek plán zahŕňajúci recykláciu alebo upcycling. Firma Converse pritom dlhú dobu nevenovala ekológii až takú pozornosť ale v posledných rokoch sa rozhodla pritlačiť na svoj program Renew, ktorý funguje hneď dvomi smermi. 

Tenisiek z recyklovaných PET fliaš pribúda. Je ale ich výroba naozaj ekologická?
Tenisiek z recyklovaných PET fliaš pribúda. Je ale ich výroba naozaj ekologická? Zdroj: Converse

Zvršky tenisiek sa vyrábajú buď formou upcyclingu, kedy Converse vyzbiera a pretriedi jeansy, ktoré sa následne narežú na panely a zošijú ako v prípade bežných tenisiek Chuck Taylor. Druhá cesta je však o niečo zložitejšia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76698 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebieha výroba textilu z plastových fliaš
  • Koľko fliaš je treba recyklovať na jedny tenisky
  • Či je výroba tenisiek z plastových fliaš udržateľná
  • Aké problémy stoja pred výrobcami takejto obuvi
  • Ktoré značky ponúkajú v tomto segmente aktuálne najlepšie tenisky
Domov
Zdieľať
Diskusia