Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2019, 6:56
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ak vychovávaš psy tak, že ich biješ, prestaň. Viac funguje odmeňovanie, sú tiež menej vystresované

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Štúdia ukázala, že psíky, ktoré miesto mlátenia odmeňujeme, sú šťastnejšie.

V minulosti bolo na Slovensku, ale aj všade inde vo svete zvykom psa uviazať na reťaz. No a keď niečo vyviedol alebo nebodaj ušiel, bolo ho treba poriadne vytrieskať. Dnes už, našťastie, reťaze vidíme málokde. Zviera totiž nie je vec a ľudia si to začali uvedomovať. Stále sa však medzi nami nájdu takí, ktorí psovi uštedria pár „výchovných“. No veď predsa preto, aby sa naučil, čo má a nemá robiť

Odporúčané
Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) 2. februára 2019, 13:43

.

Ak máš šteniatko a to sa ti občas vyciká na koberec, netrestaj ho. Existujú iné metódy, ako psovi ukázať, čo by mal a nemal robiť. Štúdia ukázala, že ísť cestou odmeňovania je ďaleko účinnejšie. Keď psa totiž potrestáš fyzickým trestom, bojí sa ťa a má stres.

Ak vychovávaš psy tak, že ich biješ, mal by si prestať. Viac funguje odmeňovanie, sú tiež menej deprimované
Ak vychovávaš psy tak, že ich biješ, mal by si prestať. Viac funguje odmeňovanie, sú tiež menej deprimované Zdroj: TASR/Roman Hanc

 Prvé, čo človek spraví, keď nie je spokojný so svojím psom, je to, že sa zaženie. Je to naša inštinktívna reakcia. Tiež na psa kričíme, keď začne štekať a to výchove tiež nepomáha. Má to negatívne dôsledky a nechcené vedľajšie účinky.

Vedci si to odskúšali na 92 psoch. Jednu skupinu trénovali averzívnym spôsobom a druhú zas metódou odmeňovania. Tie, na ktoré sa kričalo a tréner ich trestal, boli značne nervóznejšie. Častejšie si olizovali pery, kňučali a nervózne dvíhali labky. Nesprávali sa však tak len počas tréningu, ale aj po ňom, čo naznačuje, že ostávajú vystresované a boja sa. Dôkazom toho je aj fakt, že počas trénovania mali tieto psy zvýšenú hladinu stresového hormónu.

Odporúčané
Muži sú vtipnejší ako ženy, ukázala štúdia Muži sú vtipnejší ako ženy, ukázala štúdia 1. novembra 2019, 14:31

Keď už nič iné, tak štúdia jasne ukazuje, že by sme sa k našim štvornohým miláčikom mali správať s úctou. Nabudúce si teda rozmysli, či zvýšiš hlas, keď sa ti niečo nebude páčiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia